Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evgenia Kanaeva

14. 4. 2011

kanaeva1.jpgEvgenia Kanaeva

Evgenia Olegovna Kanaeva  je ruská moderní gymnastka, olympijská vítězka z her v Pekingu, jedenáctinásobná mistryně světa a devítinásobná mistryně Evropy.
 Sportovní kariéra
Pochází z Omsku, kde se narodila i její slavná předchůdkyně Irina Čaščinová. Trenérka Věra Štěľbaumová vychovala i Kanaevu.
V seniorské ruské reprezentaci debutovala v roce 2007, kdy se stala mistryní světa v soutěži družstev a na mistrovství Evropy získala zlato se stuhou.
Pozici ruské jedničky si ale v konkurenci Sesinové a Kapranovové a při uvažovaném pokračování kariéry Kabajevové budovala zvolna. Když se však naděje na návrat Kabajevové rozplynuly, rychle se prosadila na předolympijském mistrovství Evropy v roce 2008 v Turíně, kde vyhrála zlato ve víceboji před tehdejší mistryní světa Ukrajinkou Bessonovovou. Na olympijských hrách v Pekingu byla suverénní a zvítězila s jasným náskokem více než tří bodů. Na konci roku ještě získala tři prvenství ve finálovém podniku světového poháru.
Na mistrovství Evropy v Baku v roce 2009 vyhrála všechna čtyři finále s náčiními, stejně suverénní byla i v září toho roku v japonském Mie, kde získala všech šest možných zlatých medailí na mistrovství světa. Pětkrát vyhrála i na univerziádě v Bělehradě.
Podruhé se stala absolutní mistryní Evropy v roce 2010 v Brémách, kde porazila o více než dva body krajanku Kondakovovou. Překvapením bylo, když na mistrovství světa v Moskvě chybovala v kvalifikaci se stuhou a nepostoupila vůbec do jejího finále a ve finálovém cvičení se švihadlem byla druhá za Kondakovovou. Dvě další finále ale vyhrála a suverénní byla opět v závěrečném čtyřboji.Stala se první gymnastkou po patnácti letech, která získala absolutní titul mistryně světa na dvou po sobě následujících šampionátech.
 
kanaeva-3.jpg
 

kanaeva-2.jpgkanaeva-4.jpgkanaeva-5.jpgkanaeva-6.jpg