Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva ke stavu komunikací, kanalizace apod.

30. 1. 2012

 

Vážení spoluobčané,
 
s časovým odstupem si opět dovoluji vám předložit několik informací, týkajících se činností v naší obci, zejména se s vámi podělit o informace, které jsem získal na jednáních zástupců městských částí s vedením města a zástupců jednotlivých odborů.
 
Klíčovým problémem a množství dotazů od vás směřuje na činnosti spojené s odkanalizováním obce. Odkanalizování je bohužel spojeno s řadou problémů a omezení nás všech. Asi nejvíce toto pocítili spoluobčané, závislí na autobusové dopravě v letních měsících, kdy naše obec byla prakticky „odříznuta“ od autobusových spojení. I přes veškerou snahu a vyjednávání se zástupci města se nepodařilo po dobu 4 měsíců hromadný svoz osob zajistit. Provoz byl obnoven až v měsíci říjnu a s dalším omezením – již ne úplným odříznutím, musíme počítat v jarních měsících, kdy by mělo být provedeno položení nového asfaltového povrchu na komunikaci, procházející Dolínem.
 
Odkanalizování Dolína mimo omezení dopravní přináší i výrazné zhoršení prostředí, spojené s výkopovými pracemi. Firma, provádějící práce, je smluvně zavázána, že výkopy, respektive dosedající zeminu po výkopech, bude postupně dosypávat, aby nedocházelo k hlubokým výmolům a s tím spojených otřesů od projíždějících vozidel, rozstřiku kaluží z výkopů apod. Po urgenci z důvodu rozstřiku kaluží byla včerejšího dne (24. 1. 2012) provedena telefonická výzva k dosypání výmolů a firma přislíbila, že dosypání bude provedeno v nejbližších dnech.
 
Dokončení odkanalizování a uvedení do provozu bude provedeno v letošním roce. V podzimních měsících byly v obci výrazné problémy s veřejným osvětlením. Tyto problémy byly způsobeny jednak výkopovými pracemi v obci a následně renovací osvětlení ve spodní části Dolína. Po každodenním telefonickém řešení s Ing. Kučerou (Technické služby Slaný) a následně pí. Paurovou (TS Slaný) bylo sděleno, že na renovaci osvětlení byla dosti nešťastně sepsána smlouva a firma, provádějící renovaci, místo aby odpojovala jednu lampu po druhé a obměňovala tyto, tak provedla demontáž všech lamp a poté postupné nahrazování. Tato doba byla bohužel obdobím „temna“ v části obce. Zástupci TS se za skutečnost omluvili a přislíbili, že u příštích smluv budou tuto problematiku bedlivě sledovat.
 
Jak jste si jistě všimli, ve druhém pololetí roku 2011 již nebyly do naší obce přistavovány velkoobjemové kontejnery ke svozu velkoobjemových odpadů. Bohužel tato služba byla městem Slaný definitivně zrušena. Jako důvod jsou uvedena ekonomická omezení a současně ohlas obyvatel příměstských částí o silném znečišťování obcí v době přistavených kontejnerů, zejména díky neukázněným spoluobčanům, kteří odpad v kontejnerech přehrabovali a vyhazovali do okolí. Z těchto důvodů město ke zrušení této služby přistoupilo. Bohužel názory, že zrušení služby se projeví na čistotě životního prostředí v obci a jejím okolí, byly nedostačující. K ukládání odpadu jsou určeny jednak domovní sběrné nádoby, jednak sběrné nádoby na separovaný (tříděný) odpad a současně je možno využít sběrný dvůr ve Slaném, Netovická ulice (proti ploché dráze), kde je možno různorodý odpad, včetně odpadů nebezpečných dle zák. o chemických látkách (zákon č. 356/2003 Sb.) – akumulátory, vyjetý olej, elektrospotřebiče, pneumatiky apod. bezplatně odložit. Dopravu si bohužel musí zajistit každý sám, nebo za poplatek objednat u Technických služeb Slaný. Zde bude nutné, abychom využívali tzv. sousedských výpomocí u lidí, kteří si dopravu nemohou zajistit vlastními prostředky. Současně jsem k odboru životního prostředí vznesl požadavek o navýšení jedné sběrné nádoby na tříděný plastový odpad, jelikož stávající jedna nádoba je nedostačující. Lidé po naplnění odkládají odpady do blízkosti kontejnerů, odkud je vítr rozfoukává do blízkého ale i vzdálenějšího okolí a mezi odpadky poté žijeme! Zástupkyní odboru životního prostředí Ing. Mohylovou bylo přislíbeno, že v měsíci březnu bude provedena revize finančních prostředků a pokusí se v naší obci navýšit kontejnery na plastový separovaný odpad na dva.
 
Jako poslední a věčný problém naší obce byl na zasedání řešen stav místních komunikací. Toho, že místní komunikace jsou v kritickém stavu, si je vědom starosta Dr. Rubík i místostarosta p. Hložek, podporu jsem získal i ze strany Ing. Kučery. Vedení města přislíbilo, že v letošním roce se stavem komunikací bude zabývat zastupitelstvo města a bude vyvíjena snaha na vyčlenění finančních prostředků na opravy. Ulice, ve kterých jsou hotovy sítě (kanalizace, elektrorozvody), budou tak snad postupně renovovány novými chodníky a živičným povrchem bez ohledu na stav plynofikace, jelikož tato je dočasně pozastavena a ani v letošním roce nejsou na další část vyčleněny finanční prostředky. Přeloženo do češtiny – povrchy ulic je nutno zrenovovat i za cenu, že by v několika dalších letech mělo být v plynofikaci pokračováno a do nových povrchů by mělo být říznuto. Je to sice nelogické, ale naděje, ž v blízkých letech bude plynofikace dokončena, se v mém pohledu pomalu vytrácí a chodit v blátě a loužích je nadále neúnosné.
 
Pevně věřím, že jsem na list papíru přenesl maximum informací, které se ke mně dostaly a budou pro vás srozumitelné. Doufám, že závazky, které zástupci města vyslovili, budou v co možná nejvyšší míře naplněny ku prospěchu nás všech. Přeji vám všem klid, pohodu a zdraví v letošním roce, pevné nervy v době různorodých omezování a těším se na vaše podněty či setkání.
 
Za OS Dolín: Libor Pospíšil
tel.: 602 278 703
email: libor.pospisil@sck.izscr.cz__
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář