Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senior- ukázka

17. 4. 2011

 


 

Činnost č.1:


 

Petanque:

Na dnešek zorganizujeme hru petanque. Pozveme Domov Důchodců Štíty, Šumperk a Penzion pro důchodce Zábřeh.

Po turnaji se sejdeme všichni na naší zahradě za domovem a společně si uděláme menší táboráček. Občerstvení ve formě párku či klobás a pití bude zajištěno.

Pétanque je francouzská společenská hra pro dvě 1-3 členná družstva, které se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. prasátko. Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink. Výraznou předností tohoto sportu je to, že ho může hrát prakticky každý (ženy s muži, starci s dětmi, i tělesně postižení se mohou zúčastňovat všech turnajů) a prakticky kdekoliv (terén hřiště je libovolný).

PRAVIDLA:

1.Ke hře jsou potřeba kovové koule o průměru 70 až 80 mm a malá dřevěná kulička. (hodnoty bývají dodržovány většinou u turnajů). Váha koulí nesmí překročit 800 g. Malá dřevěná kulička, tzv. „cochonette“ (prasátko) má průměr 30 mm.

2.Proti sobě mohou hrát dva hráči nebo dvě družstva o dvou nebo třech spoluhráčích. Ve hře „hráč versus hráč“ má každý 3 koule. Ve hře „dva hráči versus dva hráči“ má každý z hráčů opět tři koule. Pokud proti sobě hrají družstva o třech hráčích, má každý pouze dvě koule. Součet koulí v týmu musí být šest.

3.První družstvo je určeno hozením mince nebo dohodou. Hráč ze začínajícího družstva vybere startovní místo tak, že na zem nakreslí kruh, ze kterého se následně budou házet koule.

4.Hráč nahodí prasátko do vzdálenosti 6 m až 10 m.

5.Poté tento hráč hází svoji první kouli co možná nejblíže k prasátku. Obě hráčovy nohy musí zůstat v kruhu, dokud se koule nedotkne země.

6.Protihráč se postaví do kruhu a snaží se hodit svoji kouli blíž k prasátku. Může tak učinit i vyražením soupeřovy koule nebo prasátka.

7.Vždy hází družstvo, které prohrává až do doby než se ujme vedení nebo spotřebuje veškeré koule.

8.Když už družstvo nemá koule, hráči druhého družstva házejí své zbývající koule.

9.Hráči v družstvu se mohou libovolně střídat - pořadí není určeno. Nemohou si však předávat koule.

10.Body za jedno kolo se počítají ve chvíli, kdy ani jedno družstvo nemá žádné koule. Vítězné družstvo získává jeden bod za každou kouli, která je blíže prasátka než první nejbližší koule poražených. Tzn., že jeden bod dostane družstvo, co má kouli nejblíže ke košonku plus jeden bod za každou další kouli, co je nejblíž.

11.Hráč družstva, které vyhrálo předchozí kolo, hází prasátko z místa, kde ležel v závěru hry. Vítězem je družstvo, které získá celkové skóre 13 bodů.

STRATEGIE:

a) přímým hodem se snaží umístit svou kouli co nejblíže dřevěné kuličce

b) snaží se vyrazit soupeřovu kouli, která je nejblíž dřevěné kuličce

c) zasáhnout dřevěnou kuličku a posunout ji do takového místa, že rázem jsou vlastní koule blíže než soupeřovy


 


 


 


 

Činnost 2:


 

Kurz vaření:

Pořádáme kurz vaření, pro Domov Důchodců Štíty a Domov se zvláštním režimem. Dnes se budeme učit vařit polévky. Máme na výběr ze dvou polévek: Anglická červená polévka a Babiččinu kmínovou polévku.


 

Anglická červená polévka:

1ks cibule

4 stroužky česneku

6ks žampionu

2 lžíce másla

1 cuketa

2ks mrkve

Zelená paprika

Worchester

sůl

vegeta

3ks brambor

2,5 l vývoru

½ kg masa


 

Na másle necháme zpěnit cibuli do sklovata a poté pokrájený přidáme česnek a žampiony. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cuketu a papriku. Chvíli dusíme pod pokličkou. Dále přidáme na kostičky nakrájené brambory, celou konzervu pokrájených loupaných rajčat, koření po malé kávové lžičce (pepře méně), polévkovou lžíci worchestru, sůl a vegetu dle chuti a opět dusíme asi 10 minut. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí všech přísad (asi 15minut).

Nakonec přidáme celou konzervu fazolí bez nálevu a na kousky nakrájené maso. A to vše povaříme ještě asi 5 minut. Podává se s bílým pečivem.


 

Babiččina kmínová polévka:

1lžička kmínu

1lžička sádla

1lžíce hladké mouky

1ks vejce

1lžička vegety

1 lžička papriky

Voda


 

Na sádle opražíme kmín, kratince pariku (to kvůli barvě) a lžíci mouky. Zalijeme vodou, přidáme vegetu a povaříme cca 10 minut. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce. Pro obměnu můžeme přidat petrželku, popřípadě trochu nastrouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel, ap.).

Tato polévka je na sádle z toho důvodu, že lépe voní,chutná a děti potřebují i živočišné tuky, pokud to je výjimečně.


 


 


 


 


 


 


 


 

Činnost 3:


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Hotel Modrá hvězda

  • Vše začíná ve chvíli, kdy do zchátralého hotýlku Modrá hvězda přijíždí jeho nová mladá majitelka Zuzanka. Odhodlaná postavit upadající dědictví na nohy, začne prohánět tři mládence, včetně hudebního skladatele Jirky, který si má, navlečen do číšnického fraku, takto odpracovat u nové majitelky svůj dluh. Stejně jako jeho dva kamarádi, podlehne Jirka kouzlu své nové šéfové a s notným sebevědomím doufá, že je tím, kdo má největší naději stát se jejím vyvoleným. V té chvíli ovšem přichází host, který hodlá dostát rodinné tradici a uspořádat v hotelu Modrá hvězda zásnubní hostinu, a to bez ohledu na jeho stav. To se ovšem pranic nelíbí jeho svéhlavé snoubence. Naštěstí je tu sympatická Zuzanka, která okouzlí neobvyklého hosta natolik, že ten rázně zruší své zasnoubení s bohatou dívčinou a dá přednost manželství s roztomilou hoteliérkou. Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 31. 7. 1941.

  • Hrají: Nataša Gollová, Oldřich Nový, Adina Mandlová, Karel Černý, Theodor Pištěk, Ladislav Pešek, Jan Pivec, Antonín Novotný, Ferenc Futurista, Jára Kohout, Karel Dostal, Čeněk Šlégl, František Filipovský, František Roland, Vojta Novák, Marie Nademlejnská, Gustav Hilmar, Karel Postranecký, Doďa Pražský, Jaroslav Orlický, Miloš Šubrt, Viktor Socha, Vladimír Štros, Josef Bělský, Jan W. Speerger, Josef Dvorský, Olga Augustová, Ada Karlovský, Emanuel Hříbal, Ferdinand Jarkovský, Jiří Vondrovič, Eman Fiala, Jaroslav Malina, Antonín Zacpal, Vladimír Řepa, Ella Nollová, František Paul, Inka Zemánková


 

Úterý 5.7.2011


 

Činnost č. 1:


 

Tvorba mozaiky =) Zrcadlo s mozaikovým rámem:

Naše dopolední činnost, bude tvorba mozaiky.

Mozaika- je plošná výzdoba, ornamentální nebo figurální, sestavená z drobných kostek, hranolků nebo kolíčků, kamenných, později skleněných, upevňovaných do měkké omítky nebo tmelu.

Pomůcky:

- lepidlo, spárovací hmotu, případně speciální štípací kleště i vlastní mozaikové čtverečky

Postup:

  1. Na rám si předkresíme lehký ornament, který chceme z mozaiky vytvořit, nebo si jen namícháme ty správné odstíny a jednotlivé kamínky vedle sebe rozmístíme náhodně.

  2. Vždy část motivu si vyskláme kamínky mozaiky a pak je jednotlivě nalepujeme, na každou kostičku stačí kapka lepidla. Atypické dílky si uštípneme kleštěmi.


 

Každému klientovi individuálně dopomáháme s prací a dbáme na správný postup.


 

Činnost č.2:


 

Jednodenní pobyt v lázních Bludov:

Po obědu vyrazíme do Bludovských lázní na procedůry. Každý klient obdrží 2 procedury, které budou předem vybrané. Každý navštíví termální minerální perličkovou koupel se zábalem a Infrasaunu.


 

Termální minerální koupel perličková se zábalem – 180Kč/os.

Infrasauna – 110Kč/od.


 


 

Tyhle odpolední procedůry spojíme s posezením v lázeňské kavárničce a můžeme si zakoupit lázeňské oplatky, které jsou i ve formě DIA.


 

Činnost č. 3


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Kristian

  • Přestože námět filmu nebyl nijak objevný, vkusná realizace a oduševnělé výkony obou hlavních představitelů učinily z "Kristiána" evergreen českého filmu. "Kristián" byl uveden na meziná rodním filmovém festivalu v Benátkách a Adina Mandlová s Martinem Fričem dostala za svou roli cenu ministra průmyslu a obchodu. V Kristiánovi se Adina Mandlová poprvé sešla s vycházející hvězdou Natašou Gollovou, která pak v letech 1939 - 1943 hrála hlavní role v šestnácti filmech a v šesti z nich hrála spolu s Mandlovou. Mandlová s Gollovou se v soukromém životě staly přítelkyněmi, jak o tom vypráví Adina Mandlová ve svých pamětech, přestože v době druhé světové války se dělily o přízeň jednoho muže (německo - český producent Willy Söhnel). Kristián měl premiéru 8. září 1939 a v premiérovém nasazení byl uváděn pět týdnů. Po druhé světové válce byl film uveden znovu, ale tehdy z něj byly vystřiženy některé scény Adiny Mandlové s Járou Kohoutem. Název filmu na originálních úvodních titulcích: "Kristian". V dobových popiscích i v jiných písemných materiálech: "Kristián". Bytové zařízení dodaly Spojené UP závody.

  • Hrají: Oldřich Nový, Nataša Gollová, Raoul Schránil, Bedřich Veverka, Adina Mandlová, Jára Kohout, Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl, Anna Steimarová, Josef Bělský, František Paul, Jan W. Speerger, Aša Vašátková, Václav Mlčkovský, Miroslava Hromková, Přemysl Pražský, Doďa Pražský, Jaroslav Sadílek, Václav Piskáček, Ada Dohnal, Jiří Schreinzer, Sláva Grossmann, Jarmila Holmová, František Filipovský, Alois Dvorský, Antonín Zacpal, František Juhan, Vojta Merten, Jindřich Láznička, R. A. Strejka, Blažena Slavíčková, Jindřich Fiala, Marie Hrdličková, R. A. Dvorský


 

Středa 6.7.2011


 

Činnost č.1:


 

Dvouhodinovka trénování paměti =) Hudba a umění:

Dnešní dopolende zaměříme na trénování paměti klientů, zábavnou formou.

  1. Zahřívací cvičení- např. psychomotorické cvičení v sedě za doprovodu hudby

  2. Hlavní téma- kategorizace skupiny hudebních nástrojů na obrázku a

jejich následné zapamatování

3. Odlehčující cvičení- poslech ukázky hudební skladby a rozpomínání na

jednotlivé hudební nástroje

4. Závěrečné cvičení- společný zpěv lidových písní


 

Pracujeme obvykle ve skupině, nejlépe 12 lidí.


 

Činnost č.2:


 

Canisterapie:

Odpoledne nás navštíví paní terapeutka, která nám ukáže, jak se provádí Canisterapie.

Canisterapie- je název pro metodu pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na potřebné osoby, prostřednictvím speciálně vedeného a cvičeného psa nebo feny. Canisterapie má vliv na psychologickou a sociálně-integrační stránku člověka. Kontakt se psem představuje účinné rozptýlení pro lidi trpící psychickými poruchami, depresí nebo pro ty, kteří se prostě cítí opuštěně.


 

Činnost č.3:


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Eva tropí hlouposti:

  • Eva je vizáží mladá dáma, ale jinak pěkné třeštidlo. Žije se svou starou tetou Pa, která je na její vylomeniny zvyklá, a tak ji ztřeštěné chování neteře nechává v klidu. Na narozeniny tetičky přijíždí i Evin bratr Michal, který se cestou setká s krásnou dívkou, schovávající se před přísnou matinkou. Než se ale stačí blíže seznámit, dívka zmizí. Eva má tetičku moc ráda a chtěla by jí k narozeninám dát originální dárek. Nápad má - tetička má ráda růže a radost by jí udělal recept na pěstování Záhorské růže. To je odrůda, kterou pěstují noví sousedé tetičky, ale zdá se, že zrealizovat tuto věc bude téměř nemožné... Eva si však vymyslí "ďábelský" plán. Vydá se do vily Záhorských a předstírá, že se uchází o místo sekretářky.

  • Hrají: Nataša Gollová, Oldřich Nový, Zdeňka Baldová, Ella Nollová, Gustav Hilmar, Marta Májová, Jiřina Sedláčková, Josef Gruss, Raoul Schránil, Bolek Prchal


 

Čtvrtek 7.7.2011


 

Činnost č.1:


 

Poslech audio-knihy =) MALÝ PRINC:

Jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. Malý princ je symbolem dobra, hledačem i objevitelem krásy. Křehký příběh, který mají rády děti a milují jej až do dospělosti, protože hlavní hrdina se učí dívat na svět očima dítěte a přehodnocuje, co je v životě opravdu důležité. Nahrávka byla natočena ve výjimečném interpretačním podání Eduarda Cupáka.

Datum vydání: 10. března 2008

EAN: 8590442048545

Počet CD: 2

Vydavatel: Popron music & publishing


 

Činnost č.2:


 

Malování na sklo:

Pomůcky:

- barvy a kontury na sklo

- štětec + voda nebo ředidlo na jeho mytí

- tužkou namalovaný vzor

- vatové tyčinky na drobné opravy

- jehla na opravy kontur

- papírový kapesník na otírání kontury a štětců

Dneska se zaměříme na kreslení barvičkama na sklo. Můžeme si nakreslit různé obrázky, např. květinky, sluníčka, domečky, zvířátka...Také techniky budeme mít dvě. První bude, že si obrázek prvně nakreslíme na průhlednou fólii a poté sloupneme a nalepíme na sklo, nebo jiný předmět. Druhá technika spočívá v tom, že si vezmeme přímo předmět (např. skleničku) a začneme malovat na něj. My budeme upřednostňovat první techniku, jelikož je méně náročná.


 


 


 


 


 


 


 

Činnost č. 3:


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Velbloud uchem jehly:

  • Práce a láska napravují rozmazleného továrnického synka. Mírně ironická komedie o chudácích, kteří s pochopením dovedou přijímat dobročinnost boháčů, a také o tom, jak láska a práce převychovaly továrníkova syna... V této komedii na sebe výrazně upozornil tehdy ještě filmově málo známý Oldřich Nový. Předlohou byla divadelní hra Františka Langra, kterou pro film poprvé adaptoval již Karel Lamač ještě jako němou verzi v roce 1926.

  • Hrají: Hugo Haas, Antonie Nedošinská, Jiřina Štěpničková, Rudolf Deyl st., Pavel Herbert, Oldřich Nový, Eduard Blažek, Růžena Šlemrová, Adina Mandlová, Jindřich Plachta, František Roland, Jan Pivec, Božena Šustrová, Josef Gruss, Jan Šebor, Jarmila Švabíková, Alfred Baštýř, Eliška Pleyová, Lída Otáhalová, Svatopluk Beneš, André Černoušek, Anna Gabrielová, Marie Přikrylová, Milka Balek-Brodská, Jiří Vasmut, Antonín Hodr, Jan W. Speerger, Milada Smolíková, Vladimír Štros, Marie Ježková, Ela Poznerová, Bedřich Veverka, Josef Wanderer


 

Pátek 8..7.2011


 

Činnost č. 1:


 

Turnaj v kuželkách:

Dnešní dopoledne budeme věnovat turnaji v kuželkách. Turnaje se zúčastní všechna oddělení DD Jedlí. Pro vítěze prvních tří míst máme vyrobeny trofeje pro radost.

-Kuželky- jsou sport, který se hraje s koulí a devíti kuželkami. Rozběhová deska má 5,5 m a náhozová deska má 17,5 m, většinou je tvořena z materiálu zvaný sadurit, dříve se dělala z asfaltu.

- Kuželky jsou týmovým sportem, který se zpravidla hraje v šestičlenných družstvech. Dorostenecké týmy hrají v družstvech tříčlenných. Kategorie jednotlivci je vypisována pouze na krajských nebo republikových přeborech a na mistrovstvích světa a Evropy.

*

* *

odtud jde koule --> ***

* *

*

- Soutěžní disciplíny-

60 hs - hráč odehraje na dvou dráhách po 30 hs.

tuto dispicplínu hrají hlavně žákovské kategorie, hraje se také na různých turnajích a amatérských ligách

100 hs - hráč odehraje na dvou dráhách po 50 hs.

tato disciplína je nejběžnější disciplínou v českých soutěžích.

120 hs - hráč odehraje na čtyřech dráhách po 30 hs.

dispicplína, která se hraje v českých ligových soutěžích i na mezinárodní scéně,např.: při mistrovstvích světa nebo Evropy

200 hs - hráč odehraje na čtyřech dráhách po 50 hs.

označována za „kuželkářský maraton“. dříve se tato disciplína hrála v českých soutěžích, v některých zemích se stále hraje. V České republice se od této disciplíny ustoupilo, kvůli značné délce této disciplíny (200 hs se hraje kolem hodiny a půl).


 


 


 


 

Činnost č. 2:


 

Muzikoterapie:

Hodinu muzikoterapie pojmeme zábavnější formou a vytvoříme si flétny z lahví.

Potřeby a pomůcky:

- několik prázdných čirých lahví s dlouhým úzkým hrdlem

-voda

-potravinářské barvivo

Postup:

Do několika skleněných lahví nalijte různé množství obarvené vody. Nenaplňujte žádnou z nich až po okraj.


 

Přiložte hrdlo láhve ke spodnímu rtu a foukejte jemně přes okraj, dokud neuslyšíte tón. Vyzkoušejte všechny lahve a porovnejte tóny, které jednotlivé lahve vydávají. Seřaďte je tak, aby postupně vydávaly tóny od nejvyšších, až po ty nejnižší.


 

Tóny se mění v závislosti na množství vody a vzduchu, které jsou v lahvích. Čím větší je prostor mezi hladinou vody a hrdlem lahve, tím hlubší je tón, který uslyšíte.


 

Pokuste se zahrát na lahve nějakou jednoduchou melodii. Foukněte s několika klienty současně do několika různě naplněných lahví a zahrajte harmonický akord.


 

Činnost č. 3:


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Dívka v modrém:

  • Notář Jan Karas je svobodný, finančně dobře zajištěný, není tedy divu, že budí zájem vdavekchtivých žen. Vdova Smutná ho loví pro sebe, paní Smrčínská zase pro svou dceru Slávinku. Jan se ovšem zamiloval do dívky na starém obraze, jenž mu byl svěřen do úschovy. Obraz ho úplně uhranul, celé hodiny vysedává před podobiznou krásky v modrých šatech. Jednoho dne neodolá a políbí rty na plátně. V tu chvíli se stane zázrak: polibek je opětován, dívka vystoupí z obrazu a barokní češtinou mu děkuje za vysvobození. Doktor Karas je zcela vyveden z míry. Zbláznil se snad? A to je pouhý začátek zmatků, které tajemná komtesa Blanka vnese do jeho života

  • Hrají: Lída Baarová, Oldřich Nový, Jindřich Láznička, Antonie Nedošinská, Bedřich Veverka, František Paul, Nataša Gollová, Růžena Šlemrová, Sylva Langová - Williams, Josef Bělský, Vladimír Majer, Jiří Vondrovič, František Kreuzmann st., Eman Fiala, Miloš Šubrt, František Hlavatý, Václav Pata, Eliška Pleyová, Přemysl Pražský, Bolek Prchal, Jan W. Speerger, Antonín Jirsa, Vladimír Řepa, F. X. Mlejnek, Jarmila Holmová, Jindra Hermanová, Alois Dvorský, Václav Mlčkovský, Karel Veverka, Hugo Huška, Antonín Zacpal, Gustav Čech


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Sobota 9.7.2011


 

Činnost č.1:


 

Banánové jednohubky:

Hlavní činností dnešního dne bude již dlouho slibovaná výroba zákusku k odpolednímu kafíčku.

Připravíme si banánové jednohubky. Ještě před chystáním si zajdeme na procházku, při níž nakoupíme potřebné suroviny v místním obchodě.

Potřeby a pomůcky:

- balíček dětských kulatých piškotů

- banány

- čokoládová poleva

- prkénko

- nůž

- ozdobná párátka

- kastrůlek

- vařečka

- malá miska

- lžíce

- tác nebo talíř


 

Postup:

Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka asi půl centimetru silná. Vezměte balíček piškotů. Mezi každé dva piškoty vložte kolečko banánu a vzniklou jednohubku spojte párátkem. Postavte na sporák kastrůlek s vodou a za mírného varu v ní rozpusťte čokoládovou polevu v sáčku.


 

Přelijte rozpuštěnou polevu do malé misky nebo nízkého hrnku a jednohubky v ní namáčejte tak, aby horní část jednohubky zůstala bez polevy a tím zůstala dvoubarevná.


 

Hotové sladké jednohubky dejte na talíř a nechejte pár hodin uležet v chladnu.


 

Dobrou chuť!


 

Činnost č.2:


 

Skupinové trénování paměti:

Barvy v názvu knihy- Dnes se pokusíme doplnit správnou barvu do názvů knih. Všichni obdrží kartičky, na kterých je vlevo napsáno jméno spisovatele a vpravo část názvu knihy. Úkolem je doplnit název knihy, kdy chybějící výraz je totožný s nějakou barvou.

Např. Karel Čapek: kniha………………………….. nemoc“

Ota Pavel: kniha „……………………………úhoři“


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Činnost č.3:


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Život je krásný:

  • Komedie plná převleků. Oldřich Nový jako zamilovaný spisovatel, svérázný dědeček s niněrou a současně vemlouvavý věštec. Krátký popis: Slavný spisovatel usiluje o přízeň půvabné začínající výtvarnice. Jarmila ovšem hodlá zasvětit život umění a muži v něm nemají mít jiné místo než jako modely pro malířčinu tvorbu. A tak se zamilovaný Jan přestrojuje za věštce a za dědečka s niněrou, jen aby si ho vyvolená kráska trochu všimla... Je jasné, že diváky na závěr čeká polibek přes celé plátno. Mimopražská premiéra filmu se uskutečnila již 1. 12. 1940 v Chocni, rodišti režiséra Ladislava Broma.

  • Hrají: Oldřich Nový, Lída Baarová, Bedřich Veverka, Zita Kabátová, Ladislav Pešek, Jiří Steimar, Lola Skrbková, Václav Trégl, František Paul, Vladimír Majer, Růžena Šlemrová, František Filipovský, Antonín Zacpal, Jiří Vondrovič, Betty Tolarová, Vladimír Řepa, Ladislav Brom, Míla Svoboda, Zdeněk Martínek st., Jiří Eliáš, Jan Bureš, Jindřich Láznička


 

Neděle 10.7.2011


 

Činnost č. 1:


 

Bohoslužba:

Bohoslužba- Bohoslužba je nábožensky motivované setkání lidí za účelem komunikace s božstvem, setkání s ním nebo oběti, která mu má být přinesena. Bohoslužba se může odehrávat v prostoru pro ní určeném (chrám, kostel, modlitebna, synagoga, mešita, pagoda apod.), v obyčejném domě nebo na volném prostranství či v přírodě. Bohoslužba má často ritualizovaný, tradičně předávaný průběh, avšak existují i bohoslužby spontánní.

Začátek bohoslužby- 9:00

Bohoslužba probíhá v jídelně DD.


 

Činnost č. 2:


 

Společenské hry v jídelně =) Domino:

Aktivita určená pro všechny klienty z DD. Hru spojíme i s příjemným posezením u kávy.

Domino- Domino představuje celou rodinu her, které mají společný herní materiál - sadu dominových kamenů. Dominové kameny (kostky) mají na sobě kombinaci dvou čísel nebo jiných symbolů a jsou vzdálenými příbuznými karet (vznikly z čínských dominových karet).

Evropské domino- Je to sada obdélníkových kamenů (kostek), rozdělených na poloviny a označených v každé polovině určitým počtem bodů, podobně jako na hrací kostce. Každá dvojice čísel se vyskytuje právě jednou. Klasické domino obsahuje čísla od 0 do 6, takže celkový počet kostek je 28. Existují ale též varianty s čísly 0 až 9 (těch je 55), 0 až 12 (těch je 91) a 0 až 15 (těch je 136). Pro hry s tímto typem domina je typické přikládání kamenů k sobě tak, aby čísla na dotýkajících se polovinách byla stejná.


 


 


 


 


 


 


 


 

Činnost č. 3:


 

Týden večeru s Oldřichem Novým =) Zlatý pavouk

  • Český dobrodružný film. Jeho děj začíná v pohnutých květnových dnech roku 1945, kdy skončila válka, skončila nacistická okupace, město za městem bylo očišťováno od nacistu a kolaborantů a hranice okupovaného území se otevřely českým lidem. — Vedle dobrodružného žánru je právě tento realistický pohled do života v českém pohraničí po roce 1945 jedním z největších přínosů filmu. Ukazuje, jak se v těchto dnech kalily charaktery nových osídlenců a jak naopak ti, kteří podlehli pokušení založit na krádeži snadnou existenci, klesali pod tíhou svého provinění stále hlouběji a nakonec neváhali pro svou záchranu páchat zločiny nové a těžší. Jedním z nich je i hrdina filmu „Zlatý pavouk", dentista Miroslav Hruška. V květnových dnech 1945 se mu podařilo zmocnit se několika kilogramů zlata, které naloupili esesáci na bezbranných obětech koncentračních táborů. Pomocí tohoto zlata si otevřel v pohraničním městě přepychovou ordinací a žil „na vysoké noze". Když byl odhalen, neštítil se ani pokusu vraždy na svém nejlepším příteli, poručíku SNB Oldřichu Valtovi. Pokus se mu však nezdařil, Hruška byl zatčen a bude po zásluze potrestán jako škůdce národa.

  • Hrají: Robert Vrchota, Jana Brejchová, Josef Bek, Květa Fialová, Oldřich Nový, Jarmila Kurandová, Rudolf Deyl ml., Martin Růžek, Valtr Taub, Věra Kalendová, František Marek, Bohuslav Ličman, Rudolf Široký, Jan Víšek, Gabriela Bártlová - Buddeusová, Raoul Schránil, Ota Motyčka, Anna Gabrielová, Arnošt Faltýnek, Pavla Maršálková, Marie Nademlejnská, Martin Raus, Josef Šidlichovský, Karel Šott ml., Stanislav Strnad, J. O. Martin, Václav Švec, Vítězslav Černý, Viktor Očásek, Blažena Slavíčková, Vladimír Majer, J. Koutná