Přednáška č.3
7. 5. 2011
Instabilita a pády
Definice:
= porucha udržování rovnováhy
· Alespoň jednou ročně upadne
o 30% osob ve věku nad 65 let
o 40% osob ve věku nad 80 let
o 50% osob v seniorském věku v lůžkových zařízeních
· Pády tvoří ve věku nad 65 let až 60% úrazů končící smrtí.
· Nejčastějším úrazem při pádu postižena hlava, paže a kyčel.
Příčiny:
· Porucha a involuce receptoru a orgánu rovnováhy – závratě (vertigo)
· Svalová slabost a sarkopenie, neurologické poruchy
o Obrny, hypomobilita, kloubní bolest a omezení – artrosa
· Poruchy senzorických funkcí – zraku
· Vnější příčiny – nevhodná obuv, nevhodné opěrné pomůcky, kluzký povrch, bariéry
· Kombinace předchozích příčin s poruchami chování, demenci, zmatenosti, delirii, alkoholem, tlumícími leky
Závrať:
· Porucha rovnováhy a pocit nejistoty v prostoru = závrať
· Narušeno je vnímáním prostoru
· Provázená nevolnost, pocitem na zvracení (nauzou), někdy zvracením, mžitky před očima, opocením, bušením srdce (palpitacemi)
Závrať – Příčiny:
Ø Poruchy prokrvení – hypoperfuze mozku
· Náhlý pokles krevního tlaku při změně polohy vlivem špatné adaptace cévního oběhu (ortostatická hypotenze)
· Dehydratace – nedostatek tekutin
· Anémie – chudokrevnost, nedostatek červených krvinek
· Poruchy srdečního rytmu
· Ateroskleróza vertebrální tepny zásobují ústrojí rovnováhy a mozeček (prochází páteří)
· Pokles krevního tlaku polékový (antihypertenzita – leky na snížení krevního tlaku, diuretika – léky na odvození srdeční slabosti, další)
· Metabolické poruchy a nerovnováha minerálů
· Polékový útlum (psychofarmaka) a nežádoucí účinky řady léků
· Certikogenní závrať – poruchy a blokády páteře v oblasti krčně hlavového přechodu
· Onemocnění ústrojí rovnováhy – nádory, záněty, trauma, jiné
Instabilita a pády – prevence a léčba:
· Úprava prostředí – odstranění bariér (prahy, koberce, zbytečné schody)
· Využití pomůcek pro chůzi a asistence
· Opěrné body v domácnosti – madla, zábradlí, upevněný nábytek
· Vhodná obuv
· Dostatečný příjem tekutin
· Správná a racionální indikace léků
· Prevence hypomobilita a dekondice
· Dostupnost nouzové signalizace při pádu, nácvik stávání ze země
· Chránění a zpevnění končetin – protektory, ortézy
· Trénink rovnováhy, posilování adaptačních mechanismů a adaptačních při vstávání.
Senzorický deficit
Definice:
Ø Poruchy sluchu a zraku
· (= duální senzorický deficit)
· Výskyt u osob nad 70 let asi v 15 -20%
· Problematika současného výskytu až 70% případů – poruchu sluchu nekoriguje postižený dobře odezíráním
· Současný deficit sluchu i zraku potencuje i rozvoj kognitivního deficitu
· Hůře se s ním vyrovnávají lidé, u nichž nastupuje senzorický deficit v pozdějším věku
Příčiny:
Ø Poruchy sluchu a zraku ve stáří – presbyakusis
· Nejčastější porucha ve stáří
· Prevalence 30% osob nad 60let, 35% osoby nad 65 let
· Typické je zhoršené porozumění řeči, zatímco slyšení zvuků jiného charakteru bývá postiženo méně
· Další příčiny:
§ Toxické vlivy
§ Chronické záněty středouší
§ Otoskleróza
Ø Poruchy zraku ve stáří – presbyopie
· Typická je krátkozrakost, ale častá zde kombinace více vlivů
· Na zrakových poruchách se podílí mnohem více faktorů – kromě presbyopie především komplikace chronických chorob
§ Diabetické postižení sítnice
§ Glaukom (zelený zákal)
§ Katarakta (šedý zákal)
§ Poškození sítnice při arteroskleróze a hypertenzi
Ø Další senzorické poruchy - chuť, čich
Klinika:
Ø Vlastní porucha senzorů – sluchu a zraku je jen částí problematiky, důsledky jsou komplexnější:
· Opatrná, nejistá chůze
· Stoupá riziko pádu, úrazu
· Horší orientace v prostoru
· Problémy v komunikaci a porozumění
§ Zvláště hlučnějším prostředí, kde mluví více lidí
§ Opakované pokládání otázek nebo stažení se z hovoru
§ Narůstá uzavřenost, omezování kontaktů a aktivit, vede k hypomobilita, komunikační deprivaci, osamělosti
Ø Psychické dopady
· Deprese úzkost
· Kognitivních deficit sice narůstá při senzorické deprivaci, ale často mylně nadhodnocen a člověk se senzitivním deficitem pokládán za dementního
· Kognitivní deficit narůstá hlavně při poruše zraku na blízko
· Klesá schopnost sociální adaptace, schopnost adaptace na změnu prostředí
· Paranoidní projevy
· Častější jsou zrakové iluze, deliria
Prevence a léčba
· Pravidelné sledování chronicky nemocných a dostupná léčba senzorických poruch
· Kompenzační zrakové a sluchové pomůcky
· Zajistit komunikaci, ochrana důstojnosti
o Využít všech forem komunikace, kterých je pacient schopen
o Trpělivost v komunikaci
o Uchovat začlenění v sociálním prostředí – pomocí komunikací ve skupině
· Zajisti orientaci v prostoru, odstranění bariéry v prostoru- zajisti pohybovou aktivitu
o Řádné osvětlení, reflexní nálepky na schody, koberce na lištu, odstranit prahy
· Cílevědomé senzorické podměty
· Bazální stimulace
o Používání dotyků, dostatečné a individuálně přiměřené silných senzorických podmětů (vůně, chutě, barvy)
o Vložení signálního předmětu před činnosti (mýdlo do ruky před mytím, příbor před jídlem)
o Při učení činností provádíme simulaci pohybu vedením asistenta nebo ošetřovatele – guiding
· Animační a aktivizační programy – volný čas, malé zvíře
Malnutrice a anorexie
Definice:
· = malnutrice je poruchou výživy s kvantitativně či kvalitativně nedostatečným příjmem potravy
· Anorexie = nechutenství
· Kromě konkrétních onemocnění přichází syndrom anorexie a malnutrice taky ve stáří jako multikauzální projev stárnutí se složkami:
o Fyziologickou
o Psychosomatickou
o Sociální
o A dalšími
Příčiny:
Ø Fyziologické
· Projevy zhoršeného zpracování živin
· Projevy regulačních mechanismů
· Involuce žláz s vnitřní sekrecí a snížené produkce hormonů
· Projevy poškození funkce trávicího traktu chorobami
· Problémy s vyprazdňováním (zácpa, řídká stolice)
Ø Psychosomatické
· Po redukci příjmu potravy dietou či jejím nedostatkem pokračují při obnovení dostatku v nižším příjmu – porušena behaviorální regulace příjmů potravy
· Prohlubující se senzorický deficit chutě a čichu vede ke ztrátě požitku z jídla
· Změna vnímání hladu – mizí pocit hladu, senioři na počátku jídla méně hladoví, rychleji se zasytí prodloužené působení anorektických působku vyplavaných po jídle
· Pomalé sycení – pocit sytosti dříve, jídlo ochladne
· Projevy deprese
Ø Sociální
· Změna stravovacích zvyklostí
· Nízký příjem neumožňuje kvalitní stravování
· Hypomobilita a omezením docházky pro stravu
· Osamělost, oslabení zevní kontrola jídla, nemá pro koho vařit, s kým jíst – staří lidé dle studií konzumují ve společnosti až o 50% více potravy než při samostatném stravování
Ø Další
· Nežádoucí účinky léků
Klinika:
· Pokles tělesné hmotnosti
· Pokles svalové síly
o Potencuje involuční sarkopenii, důsledky hypomobilita, instabilita, brzká únava
o Oslabuje i dechové svalstvo s důsledkem hypoventilace
· Porucha iontové rovnováhy
o Poruchy rozložení tekutin v těle, zhoršení transportu živin a látek
· Choroby z nedostatku živin a vitamínů
o Osteoporosa, poruchy trávení
· Poruchy imunity
Léčba a prevence:
· Dávat pozor na situace, kde dochází ke změně sociální situace (stěhování, finanční ztráty)
· Poskytnou seniorovi dostatek času na konzumaci jídla
· Adekvátní chuťová vyváženost
· Důsledné kontrola stravy seniora (jak senior jí, nenápadně kontrolovat) – zjistit proč si nedal jídlo, zda nemá problém s přípravou pokrmu
· Léky podávat podle předpisu lékaře, většinou po jídle
· Dostatek tekutin, dávat pozor, ať senior se nepřepije, dochází tím k pocitu sytosti
Dehydratace
Definice:
· = nedostatek tělesných tekutin a iontu
· Má své hledisko
o Kvantitativní (objem čistá vody)
o Kvalitativní (objem konkrétních iontů – minerálů)
· Celková tělesná voda:
o Kost asi 20%, tuk asi 30%, ostatní asi75%
o S věkem klesá podíl svalstva a stoupá podíl tuku - celkově toto vede k poklesu tělesné vody i bez omezení příjmu tekutin
o Ve středním věku objem vody asi 65%
o U osob nad 65 let klesá cca 50% u mužů, asi 45% u žen, podíl celkové tělesné vody klesá s obezitou
· Obrat tělesné vody za normálních podmínek:
o Příjem:
§ Tekutiny ústy 1 – 1,5l
§ Potrava 0,7l
§ Voda vzniká metabolicky asi 0,3l
o Výdej:
§ Ztráta vody kůží a dýcháním při normální tělesné a venkovní teplotě je asi 1 litr/24 hodin
§ Další cca 1 – 1,5 litru moči, 0,1 – 0,2 l stolicí
· S horečkou stoupá o 0,5 l za den každý 1°C tělesné teploty nad 37°C
· Při průjmech a zvracení ztráta vody prudce stoupá
Příčiny:
· Nedostatečný příjem tekutin
· Ztráty tekutin nadměrným pocením v horku, při horečkách
· Ztráty dýcháním při usilovném dýchání, při spaním s otevřenými ústy, v suchém prostředí
· Léky – diuretika (odvodnění)
· Nemoci – diabetes mellitus (cukrovka), nemoci žláz s vnitřní sekrecí, nemoci trávicí trubice, nemoci ledvin ..
Klinika:
· Pocit žízně
· Únava, nevýkonnost
· Snížení močení
· Snížené napětí kůže, oschlé sliznice – jazyk
· Malátnost, závratě, ortostatická hypotenze, pády
· Pokles krevního tlaky, vzestupu srdeční frekvence
· Prekolapsové stavy a kolaps
· Zhoršení krevního zásobení orgánů – společně s aterosklerosou, může vést dehydrataci k projevům ischemie – infarkt, cévní mozková příhoda nebo jen projevy zhoršení aterosklerotické demence a delirií
· Selhání ledvin
· V extrémních případech oběhový šok, bezvědomí
Prevence a léčba:
· Pravidelný pitný režim
o U ležících, již dehydratovaných osob, při průjmech a jiných ztrátových onemocnění
o U ostatních- časté nabízení, orientační záznamy o množství vypitých tekutin
· Sledování příznaků – kliniky dehydratace
· Vyvážený příjem vody a minerálů – pozor na minerální vody – pokud není prokázán významný nedostatek Natria, jsou minerálky s vysokým množstvím Na+
· Rehydratace při ztrátě tekutin musí být jak v rychlosti, tak v množství adekvátní ztrátám a klinickým projevům – při mírných příznacích postačuje zlepšit příjem ústy, ale pozvolna, při vyšších ztrátách nutná infusní léčba
· Cílem je vyrovnaná bilance příjmů tekutin