Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis a rozdělení karet

         

                     thotuv-tarot.jpg                                         

 

                  Tarotové karty

 

Tarot je symbolickou mapou vědomí a knihou moudrosti dávných časů, jež nám v obrazech a symbolech odhaluje tvořivé myšlenky a stavy vědomí, které jsou společné všem kulturám.

Ze všech karetních souborů tarotových karet mne nejvíce zaujal Thotův Tarot, jehož karty navrhl Aleister Crowley a vytvořila je Lady Frieda Harris. Tento soubor tarotových karet obsahuje jako jediný ze všech souborů egyptské, řecké, východní, středověké a křesťanské symboly. Dále jako jediný zahrnuje prvky numerologie, astrologie, alchymie a kabaly.

C.G.Jung tvrdil, že „psychologickým mechanismem pro transformaci energie je právě symbol“.

krasne-svicky.jpg

 

 

Lady Angeles Arrien pracovala mnoho let na univerzálním vysvětlení, aby mohla být hodnota tarotových karet oceněna i v moderní době, a to jako zrcadlo moudrosti našeho nitra, jehož odpovědi mají platnost i ve vnějším světě. A napsala knihu, kde je jejím záměrem poklonit se mistrovskému dílu Lady Friedy Harrisové, která dala kartám, dle návodu k práci s Thothovým Tarotem Aleistera Crowleyho, podobu a ztvárnila tyto karetní symboly. Sama ke své výtvarné práci pronesla: „Tarot by se dal popsat jako Boží kniha obrazů… a snad by se dal přirovnat i k nebeské šachové partii, kde trumfy jsou částečkami, které se na svých cestách přes šachovnici čtyř elementů pohybují podle zákona vlastního řádu." 

 

 

Tarotové karty se děli na tzv. Velké a Malé arkánum mezi těmito arkánami jsou také důležité Královské symboly.

 

Velká arkána jsou karty označeny římskými číslicemi a to od 0 až po XXI. Tyto nejsou označeny čtyřmi barvami, jak je tomu u Královských karet a Malé arkánum.

 

  1. 0 Blázen
  2. I Mág
  3. II Velekněžka
  4. III Císařovna
  5. IV Císař
  6. V Velekněz
  7. VI Zamilovaní
  8. VII Vůz
  9. VIII Spravedlnost
  10. IX Poustevník
  11. X Kolo štěstí
  12. XI Síla/Chtíč
  13. XII Viselec
  14. XIII Smrt/Znovuzrození
  15. XIV Umění/Umírněnost
  16. XV Ďábel
  17. XVI Věž
  18. XVII Hvězda
  19. XVIII Měsíc
  20. XIX Slunce
  21. XX Aeon/Úsudek
  22. XXI Vesmír

 

Královské karty neboli dvorní karty jsou rozděleny stejně jako Malá arkána do čtyř barev a to meče, poháry, hole a disky. A v každé barvě jsou zastoupeny Rytířem – Králem, Královnou, Princem, Princeznou – Pážetem. V každém tarotovém souboru jsou tyto dvorní karty stejné hodnoty, jen s pozměněným názvem. To znamená, že v některých tarotových souborech najdete místo Rytíře Krále, místo Prince Princeznu a místo pozice Princezny Páže. Ale jak už jsem zmiňovala, nemá tato malá obměna v důsledku výkladu žádný rozdílný význam.

 

 

Malá arkána je složena taktéž, jak jsem uvedla z  barev a je očíslována od jedničky, což značí eso až po desítku.

 

 

 

 

 ***************************************************************************************

 

 

Tak se dostáváme k další fázi a to konkrétnímu rozboru každé karty Velkých arkán a rozdělením vlastností Dvorních karet a barev Malých arkán, které popisuji na samostatných stránkách a jejich odkazy najdete v menu.

 

 

 

Tento, ač na první pohled jednoduchý rozbor karet má neuvěřitelné množství informací, které by se dalo do nekonečna studovat a nalézat nové a nové dimenze a spojitosti, které jsou schopny člověku odhalit tajemství lidské psychiky a pravidla příčiny a následku. V konfiguraci vyložených karet, nalézáme spojitosti, které se na první pohled nezjevují. Je potřeba si vědomosti o každé konkrétní kartě osvojit, abychom se tohoto skládajícího se obrazce mohli účastnit. Nejsou v tom žádná kouzla, pouze pilné studium a touha po poznání dílčích částí, které ve spojení vytvářejí jasný celek.

   

 

Dříve než se pustíme do popisů každé konkrétní karty, chtěla bych Vás upozornit, že povrchní studium je v této věci nevýstižné ba i zcela mylné. Pochopení tak složitého komplexu symbolů je úkol na dlouhý čas a zdokonalování se v tomto směru je téměř celoživotní studium. Berte také na vědomí, že pokud se pustíte do vykládání karet jiným lidem, nesete obrovskou zodpovědnost za ovlivnění jejich myšlení a tak zároveň ovlivnění jejich reality, kterou se posléze snaží vytvořit. Proto pokládám za velmi důležité, abyste každý kdo chcete porozumět tajemstvím tzv. magie, začali se studiem prvně u sebe sama.

 

A nezapomínejte nikdy, že v případě sdělování informací o vnitřním světě druhého, se stáváte pouhým mezičlánkem tedy médiem, které nesmí hodnotit svým vlastním egem. Proud informací má vámi pouze protéci a vy je tak sdělit bez osobního zaujetí. Tohle je tzv. SLUŽBA VYŠŠÍ MOCI. 

 

                                          comicpope1.jpeg

 

 

                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Soňa , 5. 5. 2023 17:07)

Dobry den zajimalo by me co znamena milence a domu dekuji

Dotaz

(Jirka , 17. 3. 2023 17:36)

Dobrý den,
Zajima mě co znamenají karty had a prsten.
Dekuji

Porozumění

(Bára , 29. 4. 2022 3:57)