Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křečík

Křečík džungarský

Malý hlodavec, který původně ze stepí jižní a střední Sibiře. Je zajímavý neobvyklým chováním samce, který asistuje samičce při porodu a pomáhá jí se starat o mláďata.

 

Popis

Křečík džungarský(Jungy) má zavalité tělo většinou zbarvené šedě s tmavým pruhem na zádech, spodek těla je světle šedý až bílý. Zabarvení srsti je různé v závislosti na ročním období. V letním období je zabarvení srsti převážně tmavší. Naopak v zimním období je světlejší, až bílé, s hůře rozeznatelným pruhem na zádech. Čím drsnější prostředí, tím je změna během ročního období výraznější. Tělo má dlouhé 65-102 mm a váží 30-55 g.Ocásek má maličký, od 2 do 4 mm.

 

Zvláštní zbarvení

Kromě základního zbarvení, které se nazývá aguti, byly vyšlechtěny další dvě varianty:

  • Modrá aguti (safír) má srst s jemným, kouřově modrošedým nádechem.
  • Pearl vypadá stejně jako zimní srst a navíc může být ve variantě aguti (bílá s černými stíny) nebo modrá aguti (bílá s modrými stíny).

Areál rozšíření

Křečíci žijí na různých místech Asie od Kazachstánu přes Mongolsko až do Mandužska . Vyskytují se od nížin do hor (až 3000 m n. m.)

 

Životní priostředí

Křečíci jsou noční zvířata, z toho vyplývá, že nejvíce aktivní jsou v noci.(Mají hmatové fousky které používá k orientaci ve tmě.) Jejich domovským prostředím je step. Ve volné přírodě začíná být křečík aktivnější s příchodem soumraku. Ke spánku se ukládá ještě před rozbřeskem.

 

Chov

Křečík patří u nás k oblíbeným domácím mazlíčkům. Je to nenáročné a tiché zvíře (toto platí většinou, chováte-li křečíka jednotlivě). Ve skupinkách mohou být křečíci hluční, hlavně jedinci stejného pohlaví mezi sebou vyvolávají rvačky. V případě, že chcete chovat křečíky ve skupině, doporučují se jedinci ze stejného vrhu. Samička je březí 18-21 dní a rodí od 2 do 10 mlaďat.Může mít až 20 vrhů za rok. Pohlavní dospělosti v zajetí křečík dosahuje kolem třetího měsíce. Pokud je křečík zvyklý sám (např. půl roku) a chcete mu dát partnera bude pár dní, i týdnů trvat než si na sebe zvyknou (ze začátku se budou prát o domeček/ky a potom o další věci jako je potrava atd.). Málokdy se dožívají 2 let, ale vzácně se mohou dožít 3-4 let.

 

Potrava

Asi nejjednodušší je kupovat už připravené směsi pro hlodavce (nemusí to být směsi speciálně pro křečíky), které doplníme čerstvou zeleninou nebo ovocem. Ovoce dávat jen přiměřeně vzhledem k podílu cukru. Není vhodné krmit křečíka větším množství slunečnicových smen anebo ořechů, protože tato semena obsahují větší množství tuku. Zoubky si dobře obrušují a zároveň si pochutnají na tvrdém chlebu nebo knackebrotu.

 

Obydlí

Pro křečíka je vhodné terárium nebo klícka o půdorysu minimálně 40x25 cm. Lepší jsou samozřejmě uzavřené klícky nebo vyšší terária, protože křečík dokáže z nižšího neuzavřeného (např. pletivem) příbytku utéct. Nevhodná je naopak např. jakákoliv krabice. Za prvé se špatně udržuje a za druhé se křečík dokáže jednoduše prokousat ven. Dno akvária či klícky by mělo být pokryté hoblinami (dostatečně velkými aby je nevdechoval). Je dobré dát mu trochu sena a papírové ubrousky, kterými si pak sám vystele domeček. Úkryt (domeček) ve kterém bude spát lze vyrobit ze skořápky z kokosového ořechu. Velmi rádi se také křečíci "koupou" v misce naplněné pískem pro činčily. To také zvyšuje kvalitu srsti.

Samozřejmě mu nesmí chybět miska s jídlem, napáječka, kousek dřeva na hryzání (nejlépe z ovocného stromu) a nějaké prolézačky na hraní (rulička od toaletního papíru, krabička s otvory ap.).

Je třeba si dát pozor na nebezpečí, která křečíkovi v domácím prostředí hrozí. Zejména pády z výšek (rádi lezou na všechno v dosahu), elektrické kabely, jedovaté rostliny a lahve s chemickými přípravky.

 

Křečík džungarský

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super

(Any_☻, 5. 5. 2011 19:42)

jujíkten křečák je dokonalej já měla tři:-(boužel už nesůů:-(achjus ale je fkt super

Re: super

(Marki, 5. 5. 2011 19:48)

Já měla jenom jednoho

:)

(Lucka, 5. 5. 2011 19:39)

Já mám křečka zbarvení Safír :)

Re: :)

(Marki, 5. 5. 2011 19:42)

Ten musí být krásný