Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zoo Ostrava se těší ze sloní samičky i postupné modernizace

V Zoo Ostrava se v počátcích pracovalo zadarmo a zoo připomínala staveniště. Nyní se modernizuje a slaví sloní přírůstek.

Zoo Ostrava byla pro veřejnost otevřena 1. května 1960 a ve svých počátcích byla staveništěm, do kterého se už od února téhož roku stěhovala zvířata z původní zoo v ostravských Kunčičkách. V těch byla zvířata umístěna v dřevěných klecích, které nebyly zrovna ideálním domovem.

Jak se lze dočíst z historie na webových stránkách zoo, v roce 1965 byl dovozen první slon – Petr z pražské zoo. Dva roky na to, ho následovala slonice Soňa. V sedmdesátých letech se v zoo významně zkvalitnily služby. Vyrostla dětská zoo, chovná stanice a došlo i na transport nosorožců z JAR.

V osmdesátých a devadesátých letech se otevíraly jak nové pavilony, tak docházelo k útlumu. Hlavně v devadesátých letech, kdy vlivem nestability se přemýšlelo i o zrušení zoo. To se konci desetiletí změnilo a zoo začala opět rozkvétat a rozvíjet se. Přibyly nové druhu papoušků a vrubozubých ptáků.

Největším zlomem zoo, byl přechod do nového tisíciletí, kdy byl v roce 2004 otevřen nový pavilon slonů a zoo byla přijata do Světové asociace zoologických zahrad a akvárií. Zoo pokračovala otevřením botanické stezky, nové voliéry supa nebo pavilonu pandy červené.

V roce 2010 pak zoo otevřela velký a prostorný výběh pro medvědy a hulmany. Lze je sledovat z proskleného pavilonu s občerstvením nebo z venkovní lavičky. Součástí tohoto výběhu je také les a potok, takže se návštěvníkům může stát, že medvěda ani neuvidí.

Jako největší současný úspěch Zoo Ostrava, je nutné zmínit narození dvou sloních mláďat, z nichž přežilo jen jedno. Samička Rashmi narozená 12. dubna má k dispozici nový pavilon s velkým výběhem a návštěvníci ji mohou sledovat jak přímo v zoo, tak i pomocí webové kamery z domu.

Do budoucna má zoo v plánu rekonstruovat hlavní budovu, ale i další pavilony. V plánu je také expozice tučňáků a lachtanů. Pro případné návštěvníky je zde internetová adresa www.zoo-ostrava.cz.

Video i se sloním mláďetem zde.