Jdi na obsah Jdi na menu
 


13.Gullfoss-Geysír–Laugarvatn

2009-07-21 (13.den)

Hella – Gullfoss - Geysír – Laugarvatn  (181 km)

Ráno sme sa najprv vrátili kúsok na východ po ceste č.1 k zaujímavému vodopádu
SELJALANDSFOSS – najfotografovanejší vodopád Islandu, je ho možné obísť zo všetkých strán, aj zozadu.
Pokračovanie po 1, znovu cez Hellu, odbočka na cestu č.30.
Brúarhlöð – je to meno najvyššej časti 10 km dlhého kaňonu na rieke Hvítá. Hvítá je jedna z najdlhších riek Islandu, je ľadovcová.
Odbočka na cestu 35
Gullfoss (Zlatý vodopád) – podľa niektorých najkrajší islandský vodopád. (ale tých najkrajších už tu mám niekoľko)
10 km od vodopádu – Geysir – geotermálna oblasť, Velký Gejzír, ktorý dal názov všetkým gejzírom už nie je činný, najaktívnejší je gejzír Strokkur, ktorý vytryskuje cca každých 7 minút. Ale inak to v tejto oblasti bublá a dymí na každom kroku.
Večer príchod do Laugarvatnu, ubytovanie v hosteli (2400 ISK)
Laugarvatn – mesto i jazero, geotermálna oblasť, 203 obyvateľov
Krásne počasie.
 
NEJKRÁSNĚJŠÍ: GULLFOSS
Tenhle vodopád se jmenuje v překladu "Zlatý" a opravdu nabízí podívanou jako na zlatou medaili. Gigantický vodopád, který je rozdělen na dva obrovské schody na nichž klesá o sedmdesát metrů. Voda se vaří, bublá, kapičky poletují vzduchem, takže za chvíli je člověk mokrý. Ale nevadí, neboť za to může každý dojít až k padající záplavě zblízka si ji prohlížet, bát se a cítit obdiv, závrať i mrazení v zádech. Gullfoss je tak úžasný, že za něj jedna místní farmářka dokonce chtěla dát život. Když počátkem století chtěli cizí podnikatelé udělat z vodopádu elektrárnu, a dcera farmáře z okolí, Sigrídur Tómasdottirová, pohrozila, že skočí do hlubin, jestli úřady Gullfoss nezachrání. Úřady zakročily, tím zachránily vodopád i život Sigrídur, která teď má u Gullfossu památník.