Jdi na obsah Jdi na menu
 


08.Údolie Bielej Opavy, Praděd

Piatok, 22.8.    Karlova studánka - Údolie Bielej Opavy - Praděd (13 km)
 
Busom o 6:58 do Jeseníka a odtiaľ cyklobusom do Karlovej Studánky, dolné parkovisko (780 m.nm). Prešli sme centrom mestečka a po žltej údolím Bielej Opavy k chate Barborka (6,5 km, 1325 m.nm ). Tento úsek je pomerne strmý.
Od chaty hrebeňovou magistrálou (asfaltka) na Praděd (2,5 km, 1491 m.n.m).
Praděd – Ovčárna (3,5 km). Z Ovčárny busom do Karlovej Studánky, prechádzka kúpeľmi, z dolného parkoviska cyklobusom na Rejvíz.
13 km, pekné počasie, trochu pod mrakom, ale teplo.
Trochu faktov:
Údolie Bielej Opavy - hluboce zaříznuty kaňon vytvářející řadu kaskád a vodopádů, národní přírodní rezervace s naučnou stezkou.
Karlova Studánka jsou moderní a ojedinělé přebudované lázně uprostřed krásné jesenické přírody. První zmínky o léčivých pramenech jsou z počátku 18.století. Lázně založil nejmladší syn Marie Terezie Maxmilián II. - František v r.1780. Pod lékařským dohledem je lázeňská léčba řízena od roku 1785. Dnešní název Karlova Studánka lázně získaly v roce 1803 po nejslavnějším habsburském vojevůdci Karlovi, který jako první evropský válečník porazil Napoleona u Aspern v roce 1809.
Praděd (německy Altvater) (1492 m) je nejvyšší hora Moravy. Celkově jde o pátou nejvyšší horu ČR. Je zde nejdrsnější podnebí, průměrná roční teplota nepřevyšuje 1 °C. Na vrcholu stojí 162 metrů vysoký televizní vysílač, jehož horní plošina je nejvyšším (byť umělým) bodem v České republice.