Jdi na obsah Jdi na menu

Daň z nabytí nemovitých věcí

Chystáte se v příštím roce prodat nebo koupit byt, dům či pozemek?  Pak byste neměli přehlédnout zásadní změnu. Daň z nabytí nemovité věci (z převodu nemovitosti) bude pravděpodobně od dubna 2016 nově platit nikoli prodávající, ale ten, kdo nemovitost kupuje.

Dlouho diskutovanou novinku musí odsouhlasit parlament, vláda ji schválila letos v říjnu. Pokud novelu zákonného opatření Senátu posvětí poslanci i senátoři, nabyde účinnosti k 1. dubnu příštího roku.

ODS chce sice tuto daň úplně zrušit, ve své podstatě jde ovšem o návrh ministra financí Nečasovy vlády Miroslava Kalouska, který Babišův rezort pouze oprášil. Pro jsou všechny koaliční strany, úprava by tedy měla oběma komorami parlamentu hladce projít.

To, že daň platí ten, kdo nemovitost prodává, není v Evropě obvyklé. Spolu s Českem mají prodávající tuto povinnost už jen v Polsku a ve Slovinsku, obě strany transakce odvádějí daň v Německu a Rakousku.

Český experiment, český kočkopes

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z majetkových daní, jež jsou vždy svým charakterem úzce spjaty se samotným majetkem, má být logicky poplatníkem ten, kdo nemovitou věc nabývá,“  zdůvodňují novelu právníci ministerstva financí.

Logická změna bude mít podle vlády pozitivní dopad na ceny nemovitostí, státní kasa na ni ovšem může tratit. Kalouskův rezort už kdysi spočítal, že stát přijde o desítky milionů korun na výnosech. Ročně se na této dani vybere zhruba 9 miliard.

Zároveň by se ale měly podle plánů daňové správy snížit nedoplatky a zlepšit jejich vymahatelnost od kupujících. A co je důvodem pozitivního očekávání? Bývalý majitel má menší motivaci poplatek státu odvést, protože mu už nemovitost nepatří a není možné od něj platbu vymáhat například exekucí uvalenou na příslušný dům či pozemek. Kupujícího je navíc pro úřady jednodušší dohledat. Žije totiž buď přímo v koupeném domě, nebo je jeho bydliště známé z katastru nemovitostí.

Pokud jste nakupovali dům či pozemek, byli jste až dosud v nezáviděníhodné pozici takzvaného ručitele. Český experiment označovaný mnohými politiky za „kočkopsa“ znamená, že nový majitel ručí za to, aby daň prodávající skutečně zaplatil, ačkoli nemá žádnou možnost jej k tomu donutit. Pokud své povinnosti nesplnil, musel kupující uhradit daň státu za něj. Institut ručitele, kterým byla druhá strana obchodu, novela ruší. Změnu předznamenal už nový občanský zákoník, platný od ledna 2014.