Jdi na obsah Jdi na menu
 


ubytování

30. 5. 2011

Na dno by se měl umístit písek nebo kameny. Nedoporučuje se akvárium podkládat jemným pískem, který se může želvě dostat do krunýře. U velkých dospělých želv není pro vaše uši a pro váš klid moc vhodné dávat jako podklad štěrk nebo oblázky, protože když želva začne bláznit, ten hluk je o rozum.

Nádrž musí želvám poskytovat dostatek volného prostoru pro plavání a protože jsou želvy výbornými plavci,nehrají roly jenom rozměry akvária,ale i hloubka vody.Hloubku vody zvyšujeme s přibývajícím věkem želv.Výška vodního sloupce v nádrži by měla být dvakrát větší,než je délka krunýře nejmenší želvy.Např.Nejmenší želva má 10 cm měla by hloubka vody dosahovat 20 cm.
 

Nádrž musí poskytovat dostatek prostoru pro plavání,má ale také obsahovat předměty,pod které se želvy mohou schovat nebo vyšplhat k hladině.Vhodné jsou třeba plovoucí rostliny,větve a kameny.V akvárku musí být část souše,kde by se želvy mohly vyhřívat.Souš může být z kamenů,z kořenů a z plovoucího ostrůvku.

TEPLOTA VODY:
Jaro:20-25 st. C
Léto:25-30 st. C
Podzim:20-25 st. C
Zima:15-20 st.C
 
ZAŘÍZENÍ NÁDRŽE:
Želvy potřebují ultrafialové světlo pro syntézu vitaminu D3.To je pro zdárný růst mladých želv nepostradatelné.Nemají-li želvy v teplém ročním období dostatečný přístup k přirozenému slunečnímu světlu,nezbývá než ozařovat je pomocí UV žárovky.V kožních záhybech v podpaží,na krku a na nohou i mezi jednotlivými štítky krunýře se často usazují plísně a bakterie,které se mohou snadno rozvíjet hlavně u oslabených želv.Střídavé vysoušení a především UV světlo je ničí.Vysoušení povrchu těla je kromě správné výživy hlavním předpokladem,aby se v průběhu každoročního svlékání kůže uvolňovaly rohovité desky,které by jinak nemohly rovnoměrně přirůsatat.Brzy můžeme pozorovat,jak želvičky šplhají na místa ozařovaná sluncem nebo umělým zdrojem záření a jakmile vyhledají správné místo na slunci,vytahují z krunýře krk a nožky a vystavují je zdroji tepla. Silnější želvy slabší často strkají zpět do vody a jinak je znepokojují.Slabší želvy jsou potom rády,že mají ve vodě klid,zatímco se silnější sluní.