Jdi na obsah Jdi na menu

Kultura na ostrově

Řekové, a tedy pochopitelně i lidé žijící na Zakynthosu, milují tradice. S postupem času se pochopitelně tyto tradice měnily, až se dostaly plně do rukou ostrovních obyvatel, kteří jim vtiskli jejich dnešní podobu. Neměnné zůstaly hlavně církevní tradice. Lidové tradice jsou již mnohdy trochu upravené, přičemž se při nich hlavně tancuje a zpívají se lidové písně.
Zkusme si tedy vyjmenovat alespoň hlavní svátky, které místní obyvatelé s oblibou slaví. Významnou církevní událostí je Velký pátek. V tento den se na předměstí hlavního města Zakynthosu koná procesí s byzantskou ikonou zvanou Panagia Chryssopigi. Zvykem bývá, že se do pozdní noci tančí a zpívá. Vše je doprovázeno tradičním rožněním beránků.
Nejsvátečnějším dobou na ostrově Zakynthos jsou bezesporu Velikonoce. Oslav tohoto svátku se prakticky účastní všichni místní obyvatelé. V hlavním městě se vypravuje v tento den procesí s křížem jdoucí na Solomosovo náměstí. Tady vstoupí biskup a všem věřícím požehná. Další den ve čtyři hodiny odpoledne opět z kostela vyráží procesí. Následující bohoslužba se potom koná na Bílou sobotu, kdy vstal Kristus z mrtvých. Vše je doprovázeno zvoněním kostelních zvonů a také tím, že se rozezvučí klaksony všech lodí kotvících v přístavu. Vše je ještě potrženo večerním monstrózním ohňostrojem.  Celou sobotu se přitom rožní tolik oblíbení místní beránci.
Důležitý svátek se slaví také 24. srpna. Přesně tento den v roce 1717 došlo k přenesení ostatků patrona Zakynthosu Sv. Dionýsia právě na Zakynthos.  Uloženy jsou dnes v relikviáři kostela Agia Dionýsia v hlavním městě Zakynthosu. Pro turisty je to velmi zajímavé zpestření dovolené, jelikož uvidí velký průvod kolem města zakončený ohňostrojem. 17. prosince se slaví na Zakynthosu další svátek spojený s osobou tohoto patrona. Jde přímo o svátek sv. Dionýsia. Tento světec se narodil roku 1547 na Zakynthosu a později byl vysvěcen na arcibiskupa, aby se svého úřadu vzdal a vrátil se opět na Zakynthos, kde působil v kostele Aghios Nikolaos. Odtud nakonec odešel do kláštera nacházejícího se v Anafonitrii.
Mimo církevní svátky se na ostrově slaví také svatby a křtiny. Setkáte se tady i s karnevalem. Během většiny oslav se tančí lidové tance podobné řeckým tancům Uranos, které mají kořeny údajně ve vítězném tanci Thesea po jeho vítězství nad Minotaurem. Pár z těchto tanců můžete zhlédnout v některých tavernách. Klidně si je můžete i zkusit zatančit.