Jdi na obsah Jdi na menu
 

přírodní památky

 

Makadi

 

Jedny z nejkrásnějších korálových útesů

Makadi je známo krásnými korálovými útesy. Nejpěknější z nich, který je přímo v centru, se rozkládá u hotelu Makadi Beach. V posledních měsících byly v této oblasti vybudovány nové hotelové komplexy u nádherných korálových útesů (Sunrise Makadi, Domina Makadi, Corals Makadi aj.).

 

     Pouště

 

1. Jeep safari – velmi pěkný výlet, na který se odjíždí v odpoledních hodinách. Plánovaný návrat je ve 21.hod. (v zimním období o hodinu dříve). Do pouště pojedete společně na jeepech, které řídí místní řidiči. Cestou zastavíte na místě, kde je možno pozorovat fatamorgánu. Jakmile společně přijedete do beduínské vesničky, beduíni (místní kočovní obyvatelé, jejichž existence je závislá na zdroji vody v poušti) vás přivítají beduínským čajem. Při prohlídce vesničky se podíváte na jejich obydlí, místní studnu, seznámíte se ze způsobem jejich nelehkého života. V malém obchůdku (jedná se spíše o beduínský stan) vám nabídnou nejrůznější ručně zpracované výrobky. Zlatým hřebem tohoto výletu je pozorování západu slunce v poušti, po kterém místní tanečníci předvedou několik nejznámějších beduínských tanečků. V ceně tohoto výletu bývá lehká večeře a krátká projížďka na velbloudovi. Doporučujeme rodinám s dětmi.

2. Moto safari – program tohoto výletu je shodný jako u jeep safari. V tomto případě se do pouště sami dopravíte na motokárách, které budete řídit. Doporučujeme zejména mladým či sportovně založeným lidem. Vhodné pro děti od 14 let.

3. Ranní moto safari – vhodný pro ty, kteří se chtějí pouze projet na motokárách po poušti bez doprovodného programu v ranních hodinách, kdy ještě v poušti nebývají vysoké teploty. Stejně jako předchozí výlet doporučujeme pro mladé a sportovně založené klienty.

4. Mega safari apod. – tyto výlety nejsou pořádány všemi kancelářemi. Jejich program bývá různý, taktéž jména se mění. Nejčastěji obsahují navíc prohlídku místního terária, pozorování noční oblohy v poušti teleskopem. Na některé z nich bývá odjezd v dopoledních hodinách, jsou proto zcela nevhodné pro letní měsíce, kde teplota v poušti během poledních hodin bývá velmi vysoká. Naopak v zimních měsících jsou příjemným zpestřením dovolené.

 

 

     Výlety na moře

 

1. Giftun – asi nejznámější lodní výlet. Odjíždí se v ranních hodinách (9.hod.) a plánovaný návrat je okolo 16. hod. Loď během dne zastaví na 2 korálových útesech s možností šnorchlování, jedna zastávka je přímo na ostrově Giftun. V ceně výletu bývá zahrnut i oběd a nějaký nealkoholický nápoj. Vhodný pro všechny, kteří rádi šnorchlují a pro rodiny s dětmi.

2. Výlet na tři ostrovy - výlet nabízí převážně místní cestovní kanceláře. Cena bývá nižší než u Giftunu. Často však loď zastaví pouze v blízkosti ostrovů, kde je možnost šnorchlování. Pokud zastaví přímo u pláže, pak se jedná o malé nevýznamné ostrůvky s ne příliš pěknými korálovými útesy, na který se neplatí vstupné. V ceně bývá zahrnut oběd. Doporučujeme připlatit pár dolarů navíc a jet na ostrov Giftun.

3. Mahmya – výlet objevující se v nabídkách německých cestovních kanceláří a místních agentur. Jeho program je stejný jako u Giftunu, v ceně je zahrnut oběd a nealko nápoj. Mahmya je pláž na ostrově Giftun, což znamená, že loď zastaví u jiné části pobřeží ostrova, kde je vyšší vstupné na ostrov. Protože na tuto část ostrova příjíždí podstatně méně turistů, jsou korálové útesy méně porušené. Cena za tento výlet je více než dvojnásobek ceny za Giftun.

4. Výlet lodí s proskleným dnem – existuje několik typů lodí s proskleným dnem. Liší se podle velikosti od níž se odvíjí cena. Během 2 hodinové projížďky budete mít přes prosklené dno lodi možnost pozorovat podmořský život nedaleko pobřeží Hurghady. Vhodné pro rodiny s malými dětmi a neplavce.

5. Výlet ponorkou – tento výlet trvá 2 hodiny. Plavba pod hladinou moře v hloubce 25 m v délce 50 minut. Nejdříve odjedete z přístavu lodí, která vás doveze na otevřené moře, kde vystoupíte na malém uměle vybudovaném ostrůvku (malé muzeum vypreparovaných ryb Rudého moře, při zpáteční cestě z ponorky můžete pořídit pěkné fotografie). Jakmile nastoupí všichni do ponorky, horní poklop se uzavře a vy budete pomalu klesat do hloubky 25 metrů pod mořskou hladinou. Nástup po žebříku do ponorky je náročnější, nedoporučujeme pro ty, kteří mají nějaké problémy s pohybovým ústrojím. Pod hladinou ponorka pluje podél starého ponořeného vraku a místní potápěč krmí ryby, aby je přilákal blíže k ponorce. Vhodné pro rodiny s malými dětmi.