Jdi na obsah Jdi na menu

Informace o destinaci

19. 6. 2011

Destinace: Anguilla

 

Délka letu: 11 hodin
Teplota vzduchu: 28°C
Teplota vody: 26°C

Zájezdy - Anguilla
Hotely - Anguilla
Sestavit ZÁJEZD NA MÍRU

Tropický ostrov Anguilla nacházející se ve východní části Karibiku je na rozdíl od rušného ostrova Svatý Martin stále neporušeným klidným pozemským rájem s nepřelidněnými plážemi s jemným bílým pískem a průzračně čistou vodou. Ostrov je malý, řídce osídlený, obyvatelé jsou velice přátelští a snaží se turistům vycházet všemožně vstříc. K nejkrásnějším plážím patří zátoky Shoal Bay East, Rendezvous East a Meads Bay stejně jako korálové ostrůvky v okolí v ostrova, které skýtají ideální podmínky pro potápění. K prestiži Anguilly přispívají i velmi časté návštěvy světových celebrit, které zde stále ještě nachází soukromí a klid. Mezi pravidelné návštěvníky patří Robert de Niro, 50 Cent, Brad Pitt, Uma Thurman či Rod Stewart.


Poloha

Anguilla je korálový a vápencový ostrov, který se nachází v Karibském moři v souostroví Malé Antily. Je vzdálen přibližně 250 km východně od Portorika. Pro svůj podlouhlý tvar (ostrov je přibližně 26 km dlouhý a 5 km široký) byl pojmenován Kryštofem Kolumbem Anguilla, což je ve španělštině označení pro úhoře. Má rozlohu 91 km2.

Stručně o destinaci

Prvními osadníky ostrova byly jihoamerické indiánské kmeny, jejichž přítomnost dokazují četné archeologické nálezy datované až do 13. stoleti před naším letopočtem. Od poloviny 17. století byla Anguilla kolonizována Brity a po celou dobu až dodnes spadal do jejich sféry vlivu s krátkou výjimkou v období konce 17. století, kdy na čas převzali ostrov Francouzi. V průběhu 17. a 18. století byli hlavními přistěhovalci zejména afričtí otroci. Ostrov Anguilla je od 1. července 1967 zámořským územím Velké Británie s autonomní správou. Hlavním městem je The Valley.

Obyvatelstvo

Většinu obyvatel ostrova (přes 90%) tvoří černoši, potomci původních afrických otroků. Mezi ostatní se řadí zejména Britové, Američané, Dominikánci, Jamajčané a Nigérijci. V poslední době roste počet přistěhovalců čínského a mexického původu, kteří přichází pracovat pro rozvíjející se cestovní ruch. Celkový počet obyvatel ostrova byl k roku 2006 odhadován na 13500. Nejrozšířenějším náboženstvím je křesťanství.

Měna

Oficiální měnou ostrova Anguilla je východokaribský dolar, což je měna šesti nezávislých států a dvou britských zámořských území, které společně vytvořily měnovou unii. Na většině míst se však dá bezproblémově platit i americkými dolary.

Teploty a klima

Na ostrově vládne suché tropické klima ovlivňované severovýchodními pasáty. Teploty zůstávají po celou dobu roku velmi stabilní a jejich denní průměr se pohybuje od 26°C v prosinci po 29°C v červenci. Období sucha trvá přibližně od února do dubna. Období dešťů spadá do doby mezi červencem a listopadem.

Vrchol sezóny je na ostrově Anguilla od listopadu do března, zejména pak v období Vánoc a Nového roku. Dovolenou si však můžete v klidu vychutnat i v období mezi dubnem a srpnem, kdy je počasí stále velmi příjemné.

V celé oblasti Malých Antil se výjimečně mohou vyskytnou tropické bouřky respektive hurikány. Jejich výskyt spadá do období mezi červencem a listopadem s vrcholící aktivitou koncem srpna a v první půlce září.

Vzdálenost od Evropy a časový posun

Vzdálenost mezi Prahou a ostrovem Anguilla je přibližně 7500 km. Ostrov leží v pásmu GMT -4. V zimě je časový posun s Evropou -5 hodin, v létě -6 hodin.