Jdi na obsah Jdi na menu

Praktické informace

19. 6. 2011

Praktické informace


Víza

Pro občany České republiky neplatí pro vstup na ostrov Anguilla vízová povinnost. Ta je u zemí EU vyžadována pouze u občanů Bulharska a Rumunska. Je však vyžadován pas s dobou platnosti vyšší než je 6 měsíců od předpokládaného odjezdu ze země a zpateční lodní lístek nebo letenka.


Zdraví

Při vstupu na území ostrova Anguilla se doporučuje mít očkování proti hepatitidě typu A. Většina tekoucí vody je pitná, ale návštěvníkům je velmi důrazně doporučováno pít pouze balenou vodu a z hygienických důvodů se také vyhýbat jídlu od pouličních prodejců. V hlavním městě The Valley se nachází malá nemocnice a na celém ostrově 3 privátní kliniky.


Oblečení

Vzhledem k místnímu klima jsou pro každodenní nošení nejvhodnější lehké, pohodlné oděvy, ale pro případ lehkého poklesu teploty se doporučuje mít při sobě i teplejší oblečení. Společenský oděv je vyžadován při slavnostnějších příležitostech a formálních společenských událostech. Nutností pro pobyt v celé oblasti jsou sluneční brýle a opalovací krém s vysokým opalovacím faktorem.


Časový posun

Ostrov Anguilla leží v pásmu GMT -4. V zimě je časový posun se střední Evropou -5 hodin, v létě -6 hodin.


Dostupnost ostrova

Hlavní letiště oblasti se nachází na ostrově Svatého Martina, kam z Evropy létají pravidelné linky z Paříže nebo Amsterodamu. Doprava na ostrov Anguilla z hlavního letiště na ostrově Svatého Martina je zajišťována letecky, let trvá přibližně 7 minut. Pro transfer je možno využít i cestu lodí, kdy plavba trvá přibližně 20 minut.


Měna

Oficiální měnou ostrova Anguilla je východokaribský dolar, což je měna šesti nezávislých států a dvou britských zámořských území, které společně vytvořily měnovou unii. 1 východokaribský dolar (XCD) = 100 centů; od r. 1976 byl stanoven fixní kurz k americkému dolaru USD (1 USD = 2.6882 XCD). Na většině míst se však dá bezproblémově platit i americkými dolary.


Elektřina

110 V / 60 Hz - zástrčka typu A - stejné jako v kontinentálních USA a Kanadě


Jazyky

Úředním jazykem na ostrově je angličtina.