Jdi na obsah Jdi na menu

HISTORIE

Hasičský sbor byl zalznak-hasici.jpgožen  21.5.1905. V té době měl 15 členů. Starostou byl zvolen Jan Janoušek, místní hospodský a starosta obce. Funkci velitele sboru měl Antonín Štolfa. První čtyřkolová koněspřežská stříkačka byla zakoupena již v roce 1904.

V období 1. světové války bylo odvedeno 14 členů k vojenské službě. Roku 1921 byla zřízena jinošská družina. Do ní se přihlásilo 11 mladíků, kteří byly připravováni k budoucí práci ve sboru. Koncem roku 1927 měl sbor 21 členů. V té doběby byl starostou Emanuel Janáček, velitelem Josef Libra. Sdružení se prvidelně účastnilo okrskového cvičení. Cvičilo se se stříkačkou, žebříky a sekyrami.

Po 2. světové válce byly zřízeny domovní požární hlídky. Členové se účastnili brigád, hasičských soutěží. V té době se také koupila první motorová stříkačka PS 8. Po nějaké době ji nadradila stříkačka PS 12, která slouží do dnes. V roce 1965 přibila k 27 mužům i žena. Rok 1973 byl pro hasiče velkou zkouškou. Probíhalo totiž jednání o přidělení autostříkačky Tatra, kterou vyzařovala místní vojenská posádka. Členové sboru na ní provedli i generální opravu. Jednání však dopadlo špatně. Autostříkačku odmítli sboru převést. Na to konto padl i návrh na rozpuštění sboru.

V roce 2005 oslavil sbor 100 výročí od svého založení. Byla uspořádána hasičská soutěž. Samotné oslavy se konaly až o dva roky déle. Patřila k nim i relativně velká výstava hasičského oblečení a náčiní.

Velkou změnu přinesl rok 2007, kdy se do sboru přihlásilo několik ženy, které daly za vznik prvnímu ženskému týmu. K dnešnímu dni čítá sbor dobrovolných hasičů 66 členů z toho 15 žen. Starostou sboru je Miroslav Vojáček, veitelem Luděk Kroutil. Mimo účasti na hasičských soutěžích se členové podílí na každoročních přípravách pálení čarodějnic, dětského dne či rozloučení s prázninami.