Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládní koalice se chová totalitně

Zpravodajství

V. Filip (vpravo) a P. Kováčik. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vlastimil HLOUPÝ
Filip: Vládní koalice nemá zájem o to, aby ČR byla dál demokratickým právním státem. Tato koalice je totalitní a její postupy jsou odporné.

Vládní koalice se chová totalitně

 

 

Arogance moci a pohřeb demokracie. Takto ostře zhodnotil včera před novináři chování vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných na právě probíhající schůzi sněmovny předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Tvrdí, že vládní strany nemají zájem o to, aby Česká republika byla dál demokratickým právním státem. »Tato koalice je totalitní a její postupy jsou odporné,« zdůraznil na tiskové konferenci.

To, co se děje při právě běžící 25. schůzi sněmovny, a to, co se odehrálo včera dopoledne na čtyřech koalicí neschválených mimořádných schůzích svolaných z podnětu ČSSD a KSČM, nelze podle Filipa ohodnotit jinak než jako aroganci moci a pohřeb demokracie.

»Jestli někdo vůbec ještě uvažoval o tom, že tato vládní koalice je schopna demokraticky jednat, tak je evidentní, že toho schopna není,« zdůraznil předseda komunistů s tím, že ve sněmovně dochází k zásadnímu porušování zákona o jednacím řádu dolní komory parlamentu.

Vládní strany také dělají vše pro to, aby poslanci nemohli ani hovořit k projednávané věci (jde o neschválení pořadu mimořádných schůzí ke konkrétním aktuálním problémům), dokonce si odhlasovaly, že řádné plénum bude přerušeno až do 18 hodin tak, aby opozice nemohla využít interpelací na premiéra a členy vlády.

»Vládní koalice bude ochotna jednat o sobotách, nedělích a po nocích (v noci ze středy na čtvrtek skončila opět nad ránem – kolem půl čtvrté – pozn. red.), ale když se mají odpoledne projednávat interpelace, tak nejsou. Znamená to, že nemá zájem o to, aby ČR byla dál demokratickým právním státem. Tato koalice je totalitní a její postupy jsou odporné,« nebral si Filip před novináři servítky.

Koalice zařazuje jen své návrhy

Filip kritizoval i to, co se odehrávalo na řádně svolaném jednání dolní komory. Koalice si totiž ve středu ráno prosadila vyřazení z pořadu jednání všech bodů kromě státního rozpočtu a tzv. reformních zákonů vrácených Senátem. Pár hodin poté však iniciovala mimořádné zasedání, které se uskuteční dnes.

Na něj však už zařadila pouze některé body. Jen ty vládní, které chce rychle protlačit. Ostatní jsou ve vzduchoprázdnu. »Děje se tak za každou cenu, i za cenu porušování Zákoníku práce, obecně platných zákonů a principů Ústavy ČR. To je jejich postup,« prohlásil.

Informoval také, že klub KSČM bude nadále pracovat tak jako doposud – jasně vyjádří svá stanoviska k jednotlivým bodům programu. »Jsme samozřejmě ochotni být ve sněmovně za určitých podmínek, které budou znamenat, že tam bude vládnout normální právo poslance jednat a hovořit k projednávané věci. To se zatím neděje,« ukončil své výtky vůči vládním stranám předseda ÚV KSČM.

(ku, jad)

4. 11. 2011