Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stýská se mi po SOCIALISMU

21. 11. 2011

Stýská se mi po SOCIALISMU

 

 


Ne, to není provokace .. myslím to úplně vážně ..

Právě jsem si pouštěl retro z archivu české televize .. Štěpánku Haničincovou s čertíkem Bertíkem .. zpěvy SSM Izáka Dunajevského .. koukal na dobové reálie a uvědomil si, že jsem tak v prdeli z toho, že celé dětství a dospívání si člověk přejímá vzory chování, měřítek hodnot a připravuje se na svůj život v nějakém prostředí .. a pak je vám 18 a vše se změní .. a kdo to pamatuje, ten dobře ví, že ta změna nebyla úplně zrovna k lepšímu ..

Ano .. možná někde nějací disidenti trpěli a handrkovali se s režimem .. koneckonců bylo to jejich svobodné rozhodutí .. druh zábavy .. způsob trávení volného času a styl, jak se udržet ve společnosti sobě podobných "trpitelů", kteří mají venku konexe a rozhodně nejde o "normální" lidi .. o tom si snad už nikdo neděláme iluze ..

Ale obyčejný člověk .. nebo dítě vyrůstající v 70sátých letech .. kdy vůbec nikdo neznal excesy, co se děly v letech 50tých, kdy byla společnost pohodová, sice trochu zakonzervovaná .. nikdo nikam nepospíchal .. všichni v práci kradli .. vydělat se moc nedalo, pokud neměl člověk dělnickou profesi .. ale zase se nikdo nepředřel .. neexistovalo pracovní vyčerpání .. bylo to od-do a dost ..

A hlavně, byla to idylka .. sortiment žádná sláva, ale všechno bylo (ty kecy o banánech a pomerančích a že nebylo maso jsou jen kecy) .. kdo zná potraviny z té doby, tomu se dnešní předražené humusy musí často zdát jako Trikatelova náhražka vyráběná z umělé hmoty ...

Filmy zvenku byly vybírané jen ty lepší co pobaví (Velklý Blondýn, Funes, Sedmá rota atd.) nebo ukážou jak je na západě zle (Kozoroh jedna, atd.) .. žádná záplava tuctového šmolu .. k tomu nejlepší dabing .. (protože na to byl čas a nemusel být film za den odabován) .. točily se filmy jako Zítra vstanu a opařím nebo 4 vraždy nebo Pane vy jste vdova (a ne pořád dokola jen o kariéře, ženských a mezilidských vztazích a vše jen ze života jako se točí dnes - tehdy existovala fantazie a neplatilo, že se bude dělat jen to, z čeho jsou hned peníze) .. prostě na všechno byl čas a na čem opravdu záleželo, to bylo v pořádku .. nikdo nikam nepospíchal ..

Já jako dítě si pamatuju (ročník 1970), že i ty jiskry a pionýr .. prostě normální hra .. jako skauti dnes .. ničím se to nelišilo .. tak jsme zpívali jiné písničky, ale chodili do stejného lesa, hráli stejné dětské hry .. měli jsme stejné iluze o spravedlnosti a lidské dobrotě jako děti dnes .. a ve škole nám vykládali stejné pohádky o těch, kdo se obětovali pro věc socialismu jako dnes, kdy dělají mučedníky z těch, kdo něco spáchali ve jménu demokracie ..

Výhoda byla, že se tolik neoblbovalo a naoko sice člověk nesměl křičet, že ho komunisti serou .. ale doma to říkali všichni a pěkně nahlas .. byli asi stejně oblíbení jako u příznivce ČSSD vedení ODS a naopak .. koneckonců byli jediná strana, že :))

Ale v té době bylo normální, že v sobotu a v neděli byl člověk doma nikoliv jako dnes v práci aby mohl něco splácet .. zadlužení bylo něco, co prostě slušný a nezoufalý člověk nedělal .. strejcové z Úval běžně vozili v pátek domů basu piv, aby si užili víkend a měli na to i z chudého platu kolem 2-3 tis. (strojvedoucí jako elita tehdy bral 5) .. máslo bylo za 10, chleba 4,20 a mlíko za dvě koruny a energie a benzín nikdo neřešil .. plátkovej sejra a jogurty byly párkorunové věci .. na nic z toho nemusela být reklama .. byla to samozřejmost, že člověk bude jíst máslo, mléko, maso, čerstvý chléb a ne nějaké náhražky z nafty nebo umělohmotná šidítka ..

Holky se ve dvaceti vdávaly, když jste byli členem KSČ, tak jste dostali družstevní byt skoro zadarmo .. když ne a měli jste známý, tak to šlo také .. když jste známé neměli, tak to trvalo 8 let, ale byt byl taky .. nikoho by v životě nenapadlo, že za tak obyčejnou věc, jako je bydlení, by se mohl být někdo ochoten upsat do otroctví na desítky let a považovat to za normální ..

Rodiče měli na děti čas .. jezdilo se k vodě .. u televize se trávil čas u večerníčku a jednoho filmu týdně (jen jsem nesnášel slovenské pondělní inscenace a zpívánky) .. a většina dětí i dospělých trávila čas venku a ne u bedny nebo PC ..

K tomu nám Michal David zpíval Poupata .. na stanici Praha odpolední pořad nacpaný gegy Felixe Holzmanna apod "Hrajeme druhé směně" .. od dvou hodin oblíbaná "Zákruta" se super písničkami na stanici "Hvězda" a v pátek suprová "Zelená vlna" s tím, že skoro každý doma něco kutil .. k tomu písničky, práce a peníze rozhdoně nebyly prioritou .. volného čau kupa .. tempo velmi pomalé .. a prostě bylo hezky ..

Všichni jsme snili o tom, jak je v té Americe krásně a fandili jsme amíkům a obdivovali divoký západ, neměli jsme rádi rusy, protože nás v 68mém obsadili .. nicméně jsme od nich po dvou korunách kupovali litr nafty a pašované barevné televize ..

To byl socialismus .. pohodička .. krásný životní styl .. všeho dost .. z práce vás jen tak nevyhodili .. a chtít po vás práci si skoro nikdo nedovolil ..

Rodiny fungovaly .. feminismus a emancipace budily úsměv a evokovaly vtipy nikoliv vztek a marnost ..

Která se rozváděla, ta pak nemohla v obci ani na nákup a kdo by si ji vzal, byl by za pitomce .. no vezměte si kurvu .. že jo ..

Prostě jiná doba .. jiná morálka .. jiné tempo a jiný svět ..

A neřekl bych, že horší ..

Ale drsné je, že si občas připadám jak marťan nebo kosmonaut, co přistál po dvěstě letech sice na stejné planetě, ale všichni jsou oblblí tím, že jim splývají dinosauři, fašisti, 50tá léta stalinismu a socialismus v jedno a budou se s vámi hádat do krve, co jim říkala paní učitelka, což je obvykle bývalá snaživá holčička, která recituje co se zrovna má ..

Občas mívám pocit, že se mi to snad jen zdálo .. že ta doba snad ani nebyla .. že to přece není možné, že existoval život, kde byly nějaké jistoty, kde dost dobře ani nešlo stát se bezdomovcem, kde jít do práce neznamenalo dělat otroka šéfům a ventil jejich mindrákům, kde se prostě dalo žít a bylo to mnohem snesitelnější než dnes ..

A jako nejhorší vidím, že tehdy člověk věřil v to, že existuje ráj, jako je Amerika a Západ .. kde je to mnohem lepší a "svoboda" ..

Dnes, když vidím "politickou korektnost", která zakazuje slova a myšlenky .. kdy vidím, jak funguje "svoboda", že to není nic jiného než oblbování toho nejtupějšího davu, který pak nedělá problémy .. když vidím, že uděláte špatně krok a když vám nikdo nepomůže jste bezdomovec a zbývají vám jen popelnice .. a je to normál ..

Prostě tamto mi přišlo pro život běžného člověka mnohem lepší .. nemůžu si pomoct ..

Kdyby byl býval i dnes socialismus, měl bych teď manželku, dvě nebo tři děti .. o sobotách a nedělích bych jezdil škodovkou 230 (vylepšená stodvacítka :) na výlety po středočeském kraji a po hradech, zámcích a zříceninách, které jsou na každém kopečku .. manželka by byla spokojená, protože by se cestovat moc nemohlo, tak by mě nenutila jezdit k moři .. maximálně do Bulharska, na Balaton nebo k Černému studenému moři a to by mi jednou za 4 roky bohatě stačilo .. a nebyla by hecovaná kravkama co musej být u moře 4x do roka .. tak ona taky ..

A z práce bych nebyl totálně nasračky, ale ráno bych dospal do 10ti, pak šel na svačinu, pak pokecal s kolegy, pak na oběd, odpoledne tak 2 hodiny dělal, pak už si balil domů a plánoval co budu odpoledne dělat a jestli půjdu na střelnici, kde jako člen svazarmu nafasuju stovku nábojů do pistole za 4 koruny .. (né po 4 korunách jako dnes, ale po 4 haléřích) .. prostě chtěl bych vrátit čas a žít jako člověk.

Vy ne ?