Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pryč s touhle vládou

Zpravodajství

Na pochod z náměstí Republiky před Úřad vlády se vydalo 2200 demonstrantů (Foto - Karel Růžička)
Podrobnější zpravodajství v pondělním vydání

Pryč s touhle vládou

PRAHA - Zrušení asociálních reforem vlády Petra Nečase, její demisi, regulaci finančních trhů, ukončení rozpočtových restrikcí na úkor běžných lidí a vyšší zdanění bohatých žádali účastníci sobotní demonstrace v Praze, kterou organizovaly občanské iniciativy a hnutí spolu s odbory a na níž přizvali i opoziční politiky.

Mluvčí OI ProAlt Tereza Stöckelová v úvodu poukázala na protesty, které proti finančnímu kapitálu, jehož chamtivost a spekulace vyvolaly již léta trvající hospodářskou krizi a sociální úpadek, pořádají lidé ve stovkách měst po celém světě. Aktivista OI ProAlt Jan Májíček zdůraznil, že veřejné prostředky neprohýřili řadoví občané a že peněz je dost, ale třeba je spravedlivěji přerozdělovat, aby každý mohl vést důstojný život. Kvůli dosažení toho ovšem občané musejí společně aktivně tlačit na politiky. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása odsoudil vládní škrty v oblasti sociální péče a doložil, že pobyt běžného živitele rodiny v nemocnici může rodinný příjem snížit o 60 %. Vyjádřil víru ve společný postup hrdých a svobodných lidí, aby naplnili své oprávněné sny. Předseda Akčního spolku nezaměstnaných Tomáš Vokoun upozornil na manipulaci se statistikami nezaměstnanosti a nesmyslné výdaje na šikanu nezaměstnaných místo na aktivní podporu tvorby pracovních míst. Vyzval občany, aby si vzali zpět politickou moc. Koordinátorka Alterntivy zdola a mluvčí Spojenectví práce a solidarity Ilona Švihlíková zdůraznila společný postup občanských hnutí a iniciativ v kritice reforem a jejich konkrétní návrhy na zavedení obecného referenda, majetkových přiznání , skutečné veřejnoprávnosti médií. Varovala vládu, že jednou příjde den účtování. Jan Neoral, starosta Trokavce, který před lety uspořádal první místní referendum proti umístění radaru raketové obrany USA v Brdech, kritizoval lži posledních vlád, jejich rozhazovačnost, klientelismus a korupčnost a varoval, že cena za mlčení občanů se zvyšuje. Mluvčí OI Ne základnám Eva Novotná doložila rozpor mezi asociálními škrty řecké vlády a jejími pokračujícími enormními výdaji na zbrojení. Jedna z pracovnic litoměřického úřadu práce upozornila na omezování prostředků ÚP, propouštění jejich pracovníků a privatizaci jeich činnosti a z toho plynoucí rizika nevyplácení sociálních dávek. Kristýna Pešáková (Nesehnutí) připomněla genderový rozměr reforem a jejich zvýšený dopad na ženy. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil opakovaně vyzval občany k veřejným protestům, protože jen řádově větší počty demonstrantů než dosud přimějí vládu korigovat svoje asociální záměry a kroky. Jak ale podtrhl, vláda Petra Nečase zemi neřídí, je jen vykonavatelem zájmů finančních skupin.

Po projevech se většina z 2,5 tisíce přítomných vydala na pochod k Úřadu vlády. Nejčastějšími hesly, které lidé přitom skandovali, byla "Demise" a "Hanba vládě". Texty transparentů a piketů cílily nejvíce na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a ministra financí Miroslava Kalouska (oba TOP 09)

Před ÚV vystoupili předsedové opozičních stran, aby odpověděli, jak v případě vítězství ve volbách naloží s reformami nynější vlády a zda podpoří přijetí zákona o obecném referendu. Předseda Strany zelených Ondřej Liška sice vyjádřil odtažitý vztah k reformám a připravenost diskutovat o jejich osudu, což ale vícero demonstrantů nepřesvědčilo a dali to hlasitě najevo. Jednoznačně reformy odmítli a podporu referendu vyslovili předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Předseda Republikového předsednictva Pirátské strany Ivan Bartoš se dotkl reforem jen okrajově a soustředil se na uchování svobody projevu na internetu.

 

 

 

23. 10. 2011