Jdi na obsah Jdi na menu
 


Družstvo Kruháč v roce 2013

15. 2. 2014

 DRUŽSTVO KRUHÁČ V ROCE 2013

 

Vážení členové družstva.

Uplynul rok a proto bych se s vámi opět rád podělil o názor na činnost představenstva a družstva KRUHÁČ v roce 2013.

Rok 2013 přinesl ve složení představenstva družstva změny. Představenstvo plnilo úkoly ve složení:

Předseda představenstva: Ing. Miroslav HREBÍČEK, CSc.

Místopředseda představenstva: Ing. Oldřich FOJTÍK

Místopředseda představenstva: Ing. Jiří RÝDEL

Člen představenstva: Michal NOVOTNÝ

Člen představenstva: Ing. Ladislav MALEČEK

 

Kontrolní komise družstva pracuje ve složení:

Předseda kontrolní komise: Ing. Jiří CHALOUPKA

Místopředseda kontrolní komise: Ing. František JANEČKA

Člen kontrolní komise: Martin BRABEC

 

Ve své činnosti jsme navázali na předešlou dobrou činnost a práci představenstva družstva KRUHÁČ a jeho kontrolní komise.

K některým zásadním činnostem družstva sděluji následující stanovisko:

Ve dnech 8.1.2013 a 26.1.2013 jsme ve spolupráci s firmou ISTA ČR, s.r.o., provedli ve všech bytech instalaci nových modulárních vodoměrů s radiovým přenosem údajů při odečtu spotřeby vody. Výměna vodoměrů byla uhrazena z fondu oprav družstva.

Děkuji touto cestou všem obyvatelům domu, že jste si našli čas a ve stanovené době jste byty zpřístupnili pro montáž těchto vodoměrů. Pokud jsme přesto někomu způsobili nějaký problém tím, že musel být v uvedených termínech přítomen, tak se vám dodatečně omlouváme. Ale jistě každý pochopí, že to bylo nezbytné opatření pro realizaci celé výměny.

Věříme, že budeme s novými vodoměry spokojeni a nebudeme v dalších letech při odečtu spotřeby vody vázáni nezbytnou přítomností obyvatel domu v bytě.

Odečet spotřeby vody, tak jako tepla, bude tedy prováděn radiovým přenosem. Bude to jistě pro obyvatele domu přínosem a větším komfortem.

 

Dalším důležitým úkolem družstva, který jsme si stanovili, bylo provedení vyregulování topné soustavy, kterou jsme provedli ve dnech 14.10. a 15.10.2013.

Dovolte, abych opět i touto formou poděkoval všem obyvatelům domu za vstřícný přístup ke zpřístupnění bytů a umožnění provedení prací, souvisejících s vyregulováním topné soustavy.

I když ne vše bylo úplně bez problémů, přesto se domnívám, že celá akce proběhla bez zásadních problémů a přinese obyvatelům domu a družstvu další úspory.

Pokud jste měli ale problém být ve stanovené době doma a byt zpřístupnit, i když jsme na práce upozornili s více jak měsíčním předstihem s tím, abyste si laskavě zpřístupnění bytu zařídili, případně došlo v průběhu prací k jakémukoliv jinému problému, tak se vám omlouváme a je nám to líto. Bohužel se nedá vyhovět všem obyvatelům najednou. Věřím ale, že budeme v konečném důsledku opět spokojeni všichni.

 

Obě akce stály družstvo nemalé finanční prostředky, ale doufáme, že se nám vrátí v podobě úspor a ke spokojenosti členů družstva.

 

 

Vážení členové družstva!

Jako předseda představenstva družstva KRUHÁČ, Vyškov se na vás obracím s problémem, který nás trápí.

Každoročně se zabývám hodnocením splnění úkolů představenstvem družstva vždy za uplynulé období a v souvislosti s tím jsem provedl i vyhodnocení podílu členů družstva na práci v družstvu, zejména účastí jeho členů na členských schůzích (ČS) družstva.

Právě na těchto schůzích se řeší a schvalují důležité otázky činnosti družstva, jako např. vnitřní předpisy a normy družstva, výroční zprávy o hospodaření družstva a roční účetní závěrky, rozdělení výsledků hospodaření družstva a další finanční otázky družstva, stav ve vyúčtování služeb, zlepšení technického stavu domu (zateplování, výměna výtahů, malovaní a rekonstrukce vnitřních částí domu), vybavení domu technickými novinkami (optická vlákna, satelit, světelná čidla), vylepšení prostředí v domu, úklid domu, odklizení věcí ze společných prostorů, soužití obyvatel v domě, atd., atd., atd.

Právě zde mají členové družstva možnost a prostor k vyjádření svého názoru, ale i k rozhodnutí, jakým způsobem a kolik prostředků se na co vynaloží, co se v domě vylepší, kam se družstvo bude ubírat, jaké budou priority družstva, apod.

Chci upozornit na zásadní fakt, že jedním z práv a povinností členů družstva je v souladu se stanovami družstva, článek 16, písmeno a) „účastnit se osobně nebo prostřednictvím svého zástupce na jednání a rozhodování členské schůze a veškeré další činnosti, která není vyhrazena voleným orgánům“.

Proto jsem provedl vyhodnocení plnění těchto práv a povinností členů družstva a posoudil jsem účast členů družstva na členských schůzích od založení družstva v roce 2008.

Musím konstatovat, že výsledek účasti některých členů družstva na jednání ČS je přinejmenším velmi diskutabilní, ne-li tristní.

Vypracoval jsem jmenovitý přehled, kde je uvedena účast, případně neúčast členů družstva na ČS od doby vzniku družstva.

Jen pro úplnost - ve statistice je zahrnuto i vydání plné moci členem družstva a je brána jako účast na ČS, což je plně v souladu s výše citovaným odstavcem stanov družstva.

Mohl bych zde uvést jmenovitě, kdo se ČS zúčastnil a zejména kdo ne. Určitě by to bylo na místě, ale uvědomil jsem si, že by to opět někteří členové družstva nesli nelibě a brali by to velmi negativně, že je osobně jmenuji v tomto dokumentu.

Rozhodl jsem se tedy, že jmenovitou neúčast tentokrát ještě neuvedu, že každý v podstatě zná stav a v případě, že by měl některý člen družstva přesto zájem do statistiky nahlédnout, je uložena u předsedy představenstva.

 

Plně chápu skutečnost, že někteří členové družstva se nemohou ČS zúčastnit pro jejich značné pracovní zatížení, případně i skutečnost, že věkově starší členové družstva na ČS nemohou přijít, protože jim to jejich zdravotní stav neumožňuje a dojít na ČS jim dělá značné problémy.

Přesto se domnívám, že vydání plné moci nemůže nikoho ze členů družstva tak zaneprázdnit, aby tento jednoduchý administrativní úkon nemohl provést. Zvláště proto, že termíny ČS jsou dostatečně včas známé a při předávání materiálů na ČS jste vždy dotazováni, zda máte zájem o vydání plné moci, abychom vám případně předali prázdný tiskopis k vyplnění a pověření pro zastupování na ČS (jinak je tento dokument i na www stránkách družstva).

Z výše uvedeného lze tedy dovodit některé závěry, jako např.:

- jaký má kdo vztah ke družstvu a vůbec jaký má zájem o dění v družstvu,

- neúčast na ČS vytváří problémy se zajištěním usnášeníschopnosti ČS, což má své důsledky v tom, že jsme museli ČS opakovat t. j. – další platba za pronájem místnosti, zabezpečit opakovanou účast a znovu zatěžovat ty, kteří si našli čas a na ČS přišli, apod.

- nepřítomni členové nejsou informováni o činnosti v družstvu a z toho potom vyplývají další problémy. Pokud jsou však někým informováni, tak mnohdy velmi zkresleně. Takto se roznáší pouze polopravdy, případně nepravdy a vyložené lži o činnosti orgánů družstva.

- nepřítomni členové družstva nejsou schopni ovlivnit chod družstva a nejsou schopni ovlivnit zásadní opatření a rozhodnutí představenstva, např. na rekonstrukci domu a další pořízení různých zařízení v domě, přijímané úvěry, schvalované vnitřní předpisy, normy a usnesení, apod.

- nejsou přítomni při schvalování výroční zprávy o hospodaření družstva a roční účetní závěrky, rozdělení výsledků hospodaření družstva a vyúčtování služeb. Neznají tedy stav hospodaření s jejich majetkem. Atd., atd. atd.

Někteří obyvatelé domu, kteří v domě bydlí dlouhodobě, převedli také členská práva a povinnosti na své rodinné příslušníky, zejména děti, případně vnoučata. V domě sice sami bydlí i nadále, ale členem družstva je někdo z rodinných příslušníků, kteří ale o dění v domě nemají vůbec zájem a na ČS nechodí a o chod družstva se také nezajímají.

Další členové družstva od samého počátku, kdy se stali členem družstva, svůj byt pouze pronajímají a tím také končí jejich veškerý zájem o činnost družstva a soužití v domě.

Navíc mnozí z nich mají nastaveny nízké zálohy na služby a při vyúčtování mají značné nedoplatky.

Představenstvo také v podstatě některé své členy ani osobně pořádně nezná. Tito členové družstva sice předali představenstvu doklady o převodu členských práv a povinností, ale tím veškerý zájem o družstvo, jeho činnost a soužití v domě skončilo.

Jako předseda představenstva se s tímto ale nemohu plně ztotožnit. Každý člen družstva je majitelem určité části našeho domu a měl by se zajímat o to, co se v domě, kterého je vlastně spolumajitelem, děje.

Byl bych rád, kdyby se všichni členové na chodu družstva podíleli, když ne prací v orgánech družstva, či jinak, tak alespoň účastí na ČS, kde má každý právo vyjádřit své názory, popřípadě náměty na celkovou činnost a chod družstva.

Takto bychom se vyvarovali případného osočování členů představenstva, zpochybňování činnosti a rozhodnutí představenstva, různých osobních útoků, pomluv a dalších nešvarů, se kterými se v domě bohužel občas setkáváme. I když v poslední době se stav výrazně zlepšil.

Je zde na místě sdělit i ten fakt, že dobře míněné a pracně vypracovávané podklady, které předkládá představenstvo ČS k projednání a schválení si mnozí ani nepřečtou, neznají je (včetně stanov družstva) a tím vznikají i výše uvedené problémy.

 

Žádám tedy tímto sdělením všechny členy družstva, aby se ve svém vlastním zájmu jednání členských schůzí v dalším období účastnili, vyjadřovali své názory, ale také proto, abyste byli plně informováni, co představenstvo družstva vůbec dělá, čím se zabývá, co řeší, ale i to, co dělá dobře, případně naopak, v čem se mýlí apod.

Jsem osobně vděčný za každý názor, ale i námět na zkvalitnění chodu družstva, protože ani na jednání představenstva zpravidla nikdo, vyjma členů kontrolní komise a občas některých jednotlivců nechodí.

Potěšilo by mne tedy, kdybyste si našli čas a své připomínky, ať již kladné, či záporné, popřípadě náměty a podněty k další činnosti družstva a tudíž vlastně ke zpříjemnění vlastního bydlení a zkulturnění prostředí našeho domu, ale i další vlastní poznatky, nám přišli osobně sdělit na ČS.

Věříme, že v dalším období si alespoň 2x v roce najdete čas a na členskou schůzi přijdete osobně, případně pověříte svého zástupce k účasti a zastupování na členské schůzi který vás bude pravdivě a podrobně informovat o výsledcích jednání.

Dále bych vám rád také znova připomněl fakt, že pokud se cítíte být na svých právech jakýmkoliv způsobem poškozeni, nebo máte výhrady a připomínky k práci představenstva, případně k práci některého jeho člena, dostavte se laskavě na jednání představenstva družstva v termínech jeho jednání, které jsou zveřejněny s dostatečným předstihem na nástěnkách a na www stránkách družstva a můžeme připomínky společně řešit s celým představenstvem družstva okamžitě a na místě. Uvítáme ale i vaše návrhy a podněty k další činnosti.

Neřešte prosím svoje problémy s nikým neustále na ulici, nebo někde na chodbě!

Jinak máte také právo se obrátit i na kontrolní komisi družstva, která v souladu se stanovami, čl. 20, odst. 4 – projednává všechny stížnosti členů družstva.

 

 

Ve svém hodnocení činnosti družstva se nebudu dále detailně zabývat vším, co představenstvo řešilo v průběhu roku 2013. To je náplní zpráv o činnosti na našich členských schůzích. Kdo ze členů družstva má zájem se s nimi podrobně seznámit, měl by přijít na ČS družstva, nebo lze do nich nahlédnout buď u předsedy představenstva, nebo na www stránkách družstva (https://kruhac.estranky.cz/).

Dotknu se přesto některých dalších otázek, které považuji za podstatné.

 

Hospodaření družstva bylo i v roce 2013 pozitivní. Za rok 2013 musíme však ještě zaplatit jednu platbu za vyregulování topné soustavy.

Při prvním pohledu, nejsou výsledky hospodaření družstva nikterak vysoké. Je třeba si ale uvědomit, že družstvo Kruháč vzniklo za účelem pronájmu bytů a nebytových prostorů, včetně poskytování základních služeb, zajišťujících řádný provoz bytů, nebytových a společných prostorů. A dále k zabezpečování provozu, správy, údržby a oprav bytového fondu.

Z toho tedy vyplývá, že družstvo nemá žádné jiné příjmy, než co vybere od svých členů, příjmy z pronájmu minimálních prostorů v domě a zařízení, a prostředky z dotace PANEL, které jsou primárně určeny na splátky úvěrů.

 

Představenstvo vyplatilo ve stanovené době přeplatky za vyúčtování služeb za rok 2012. S uspokojením konstatuji, že nedoplatky za rok 2012 členové družstva uhradili včas.

 

V souvislosti s hospodařením družstva je nezbytné však znova připomenout skutečnost, aby všichni členové družstva včas a v nastavené výši hradili nájemné. Nájemné je třeba uhradit vždy do 20. daného měsíce. Kladně hodnotím, že jsme neměli žádného neplatiče v domě.

 

Někteří obyvatelé domu si i v roce 2013 vylepšili byty a provedli, či ještě provádí jejich rekonstrukci. Představenstvo kladně hodnotí prováděné rekonstrukce, i to, že si obyvatelé svoje byty vylepšují a zhodnocují tak svůj majetek a majetek družstva.

 

Pozitivně lze hodnotit i fakt, že došlo k dalšímu zasklení lodžií domu. To přináší lepší komfort bydlení členům družstva a má to svůj vliv i na celkové zateplení bytu. V současné době má lodžie zaskleno 17 členů družstva.

 

Družstvo v průběhu roku 2013 pravidelně čerpalo dotaci PANEL, které je věnována zvlášť velká pozornost. Je to výrazný přínos finančních prostředků pro družstvo.

 

Člen družstva, pan Ing. Ladislav Maleček velmi dobře provádí stavební a jiné úpravy v domě a vykonává funkci údržbáře - správce domu a současně plní i funkci dozorce výtahu dle ČSN 274002.

 

Vyřešili jsme i změnu v provádění úklidu v domě. Nově od 1.10.2013 provádí úklid společných prostorů p. Ludmila Drmolová. Úklid domu je prováděn pravidelně a dobře, je prováděn pečlivě a s úklidem jsme spokojeni.

Pravdou však je, že i obyvatelé domu by mohli být vstřícnější a dbát na udržování pořádku v domě. Je až s podivem, jak jsou někteří z obyvatel domu lhostejní a neváží si práce druhých.

 

V průběhu roku 2013 došlo opět k dílčí obměně členů družstva a změně členských práv a povinností.

Z družstva odešla na základě převodu členských práv a povinnosti p. Bc. Tamara Šandová. Novou členkou se stala p. Nikola Plhalová.

 

Bohužel s lítostí musíme konstatovat, že dne 17. dubna 2013 zemřela a navždy nás opustila zakládající členka družstva p. Hedvika Vančurová.

V dědickém řízení nabyla členská práva a povinnosti p. Eva Grošková, která se stala členkou družstva k 1.10.2013. Tato však bezprostředně převedla svoje členská práva a povinnosti na p. Ing. Františka Babyráda, který je členem družstva dnem 1.11.2013.

 

V průběhu roku 2013 došlo i ke změnám některých podnájemníků v bytech, které pronajímají členové družstva. To samo o sobě není žádný problém.

Problém ale nastává tehdy, když členové družstva neoznámí včas změnu a počet podnájemníků pro úpravu výpočtového listu a případně i úpravu výši záloh. Počty obyvatel v bytě mají zásadní význam pro platby a následné vyúčtování služeb, zejména za společnou elektřinu a teplo.

Problémem je i to, že někteří noví podnájemníci nemají zpravidla řádně označené venkovní poštovní schránky, venkovní, ale i vnitřní zvonky a potom je těžké se k nim mnohdy vůbec dozvonit.

 

Představenstvo se na svých jednáních schází pravidelně, zpravidla 2x v měsíci. Jednání představenstva jsou pro členy družstva veřejná a kdokoliv ze členů družstva se jich může účastnit. Termíny jednání jsou zveřejněny s dostatečným předstihem na nástěnkách v chodbách domu a současně i na www stránkách družstva.

Na jednání představenstva můžete řešit jakékoliv připomínky s celým představenstvem družstva okamžitě. Uvítáme také návrhy a podněty členů družstva k chodu družstva a jeho další činnosti.

 

Ustálil se rovněž počet členských schůzí (ČS) družstva a to zpravidla na 2 za rok. Pokud nebude nezbytné svolat ČS mimořádně, bude tento trend pokračovat i v dalších letech. Jsme přesvědčeni o tom, že členové družstva mají být informování o činnosti představenstva družstva a zejména o hospodaření s finančními prostředky, které každý člen platí.

Bohužel, jak jsem již uvedl, s jistými rozpaky bereme na vědomí fakt, že někteří členové družstva pravidelně nechodí na ČS, byť je to jejich základní právo, kterého se však jednoduše vzdávají a nejsou tedy schopni ovlivnit činnost družstva.

Přesto někteří z nich patří k těm, kteří mají zpravidla „nějaké“ výhrady k práci představenstva.

Mnozí tito členové družstva jsou tedy jen „papírovými“ členy a o dění v domě nemají naprosto žádný zájem. A to nás jako představenstvo družstva trápí, protože nám to vytváří problémy.

 

Při hodnocení roku 2013 lze ale konstatovat, že na ČS chodí v podstatě již ustálený počet členů družstva a tito členové družstva mají opravdový zájem o dění v domě. A to nás naopak velmi těší.

 

Musím říct, že dobře pracuje kontrolní komise družstva. Je to nezávislý orgán družstva. Její členové se pravidelně účastní jednání představenstva, kontrolují veškerou činnost družstva, pravidelně sledují výdaje a příjmy družstva, vyjadřuje se k řádné účetní závěrce a k návrhu na rozdělení zisku, ale i k dalším projednávaným a řešeným záležitostem. Jejich názoru si osobně velmi vážím. Kontrolní komise v roce 2013 neřešila žádné stížnosti členů družstva.

Velmi nás těší, že kontrolní komise při své kontrolní činnosti neshledala ve vedení družstva a v činnosti představenstva žádné pochybení, nebo nedostatky a ve své zprávě za rok 2013 konstatuje, že hospodaření družstva je v souladu se zájmy jeho členů a stanovami družstva a že nedošlo k žádnému porušení zákonů, stanov a směrnic družstva.

 

V průběhu roku 2013 jsme se zabývali kontejnerovým stáním, které je přistaveno ke štítu domu.

Došlo k opláštění vnitřku kontejnerového přístřešku nehořlavými deskami. Tím jsme vytvořili základ pro to, aby v případě vzniku požáru nedošlo ke škodám na majetku družstva, případně aby škody byly minimální.

Bohužel nás neustále trápí problém se značným nepořádkem v tomto prostoru .

Občané, kteří ukládají jakýkoliv odpad do tohoto prostoru nám situaci vůbec neulehčují. Každý z vás může vidět, co všechno se v přístřešku objevuje. Vyhozené věci, které místo do kontejnerového stání patří do sběrného dvora, jsme řešili i s městskou policií Vyškov a osobně i se starostou města Vyškov. Opět ale bez jakéhokoliv pro nás pozitivního výsledku.

 

Vážení obyvatelé domu.

Děkujeme všem členům družstva, ale i ostatním obyvatelům v domě, za trpělivost při řešení nejen problémů, ale i oprávněných požadavků, stejně tak za podporu představenstva při plnění jeho povinností.

I nadále budeme pokračovat ve snaze o to, aby se v domě žilo dobře, a abyste neměli naprosto žádné problémy se zajištěním chodu domu.

 

Představenstvo družstva má pro rok 2014 poměrně ambiciózní plán. Na svém jednání jsme rozhodli opravit chodbové lodžie v roce 2014.

 

Vlastními silami jsme zrekonstruovali společné prostory v suterénu, aby se výrazně zlepšila kultura bydlení v domě.

P. Ing. Ladislav Maleček opravil stěny, vymaloval společné prostory, opravil a natřel dveře ke vstupu ke sklepním kójím a položil stěrku na podlahu. Celý prostor suterénu je pěkný. Jen jde o to, abychom jej udrželi v pořádku i do budoucna.

 

Pevně věříme, že se posuneme i v roce 2014 dále, ale jistě každý chápe, že vše je podřízeno stavu finančních prostředků družstva. Uděláme ale vše, co je v našich silách pro zkulturnění prostředí v domě.

 

Přesto žádáme všechny obyvatele domu o pomoc, dodržování běžných norem soužití, nevytváření prostoru pro spory a problémy, ale i o to, aby každý obyvatel domu, ať je členem družstva, nebo podnájemníkem či návštěvníkem domu, udržoval pořádek ve společných prostorách domu.

 

Jako předseda představenstva co nejupřímněji děkuji všem členům představenstva a kontrolní komise za jejich práci, kterou v průběhu roku 2013 odvedli ve prospěch družstva KRUHÁČ.

 

Zároveň děkuji i těm členům družstva, kteří jakýmkoliv způsobem přispěli svými připomínkami ke zkvalitnění práce představenstva, ale i ke zkulturnění a čistotě prostředí v domě.

 

Byli bychom rádi, kdybyste sledovali také naše www stránky, kde se snažíme některé zásadní věci publikovat, zveřejňovat a včas vás informovat o dění v domě.

Jejich provoz řídí člen představenstva, p. Michal Novotný a jsme rádi, že www stránky zřídil, pracuje na nich jako administrátor a předkládá vám nezbytné údaje. Patří mu za to velké poděkování.

 

V roku 2014 vám přeji především pevné zdraví, štěstí, pracovní a rodinnou pohodu.

 

 

Předseda představenstva

Ing. Miroslav HREBÍČEK, CSc.