Jdi na obsah Jdi na menu

V ROCE 2017 PŘIPOMÍNÁME VÝROČÍ VÝZNAMNÝCH OSOBNOSTÍ MĚSTA SMEČNA

V ROCE 2017 PŘIPOMÍNÁME VÝROČÍ VÝZNAMNÝCH OSOBNOSTÍ MĚSTA SMEČNA.

3. ÚNORA 2017 by se dožil bývalý vedoucí Domova důchodců Smečno

Jiří ČEBIŠ - 75 LET.

Ve funkci byl od r. 1977 do odchodu do důchodu v roce 2005.

Za jeho vedení byla provedena celková rekonstrukce všech objektů, plynofikace, nová elektroinstalace a postavena čistička v zahradě.

Následovalo postavení pavilonu v akci „Z“ pro 50 klientů a dále dodavatelsky nový pavilon, prádelna, kuchyně s jídelnou. Celková kapacita pavilonů 139 lůžek.

Kompletně přestavěna salla terena pro 28 klientů a celkově přestaven zámek pro 78 klientek s mentálním postižením. Na zámku provedena nová kanalizace, osvětlení nádvoří, částečná fasáda, oprava střechy atd.

Byla obhospodařována zahrada, kde se pěstovalo obilí, brambory a řepa pro vlastní hospodářství. Ročně se vykrmilo na 40 prasat pro potřebu domova důchodců. V zahradě se vypěstovalo velké množství ovoce, zeleniny a květin.

Od r. 1976 do 1989 byl předsedou MV KSČ. Od dětství byl členem fotbalového oddílu TJ Baník Smečno.

Byl to dobrý člověk a všichni, kdo se s ním znali a s ním pracovali, na něj s úctou vzpomínají.

- - - - - - - - - - - - - -

 

16. BŘEZNA 2017 s připomeneme nedožité 95. narozeniny ZDEŇKA LIŠKY.

Geniální hudební skladatel, který složil hudbu k 425 celovečerním, krátkometrážním a středometrážním filmům a k 15 divadelním hrám za 37 tvůrčích let!

Nejznámější jsou filmy OBCHOD NA KORZE, VYNÁLEZ ZKÁZY, MARKÉTA LAZAROVÁ, ÚDOLÍ VČEL, BALADA O SEDMI OBĚŠENÝCH, MALÁ MOŘSKÁ VÍLA, BARON PRÁŠIL A SERIÁLY 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO. Psal pro LATERNU MAGIKU, SVĚTOVÉ VÝSTAVY V MONTREÁLU A V OSACE, K CESTOPISNÝM DOKUMENTŮM J. HANZELKY A M. ZIKMUNDA atd.

Za tvorbu obdržel významná vyznamenání. V R. 1965 OSCARA za hudbu k filmu OBCHOD NA KORZE, v r. 1968 LAUREÁT STÁTNÍ CENY a v r. 1990 DIPLOM IM MEMORIAM CENU ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO.

Měl absolutní sluch, byl talentovaný a hlavně velmi pracovitý a dobrý člověk. Nesnášel publicitu a celý život se jí vyhýbal.

Narodil se 16.3.1922 v Libušíně, kde ho maminka porodila u příbuzných, neboť ve Smečně byla porodní bába nemocná. Za dva dny se s ním vrátila do jejich domu čp. 203. Otec a děd byli horníci, muzikanti a hráli v kapelách. Muzicírováním ovlivnili jeho zájmy. Zdeněk hrál na housle, klavír, také na varhany v kostele pod vedením Josefa Kořínka a později i na harmoniku.

S bratrem Jindřichem v Sokole byl členem atletického oddílu, kde házel koulí, v hokejovém mužstvu byl brankářem.

Ze smečenské školy odešel do gymnazia ve Slaném, které nedokončil a přešel na pražskou konzervatoř, kde získal absolutorium ve skladbě a řízení. Od r. 1946 skládal hudbu ve Zlínských filmových ateliérech, později i pro filmy Barandovských ateliérů. Žil v

Gottwaldově a dvanáctihodinové cestování 2 x týdně mezi Prahou a Gottwaldovem ho zmáhalo. Jeho zdravotní stav se horšil, ale on ho bral na lehkou váhu. Se svojí druhou manželkou Danou se přestěhoval do Hlasné Třebáně, kde se jim narodily dvě dcery. Spokojený rodinný život se odrazil v aktivní tvorbě. Za rok napsal hudbu k 7-8 celovečerním a k desítkám krátkých filmů. Jeho invence a výkonnost ohromovala všechny. Cukrovka se však zhoršovala, špatně chodil a hůře viděl.

Zemřel 12. 7. 1983 v Praze v 61 letech a je pochován s rodiči na místním hřbitově. Na jeho rodném domě ve Svinařovské ul. čp. 203 je od roku 2002 umístěna pamětní deska.

Byl to génius, který napsal za svůj život tolik krásné hudby, že by třem vystačila na celý život, tolik, že to bere dech, tak různé, že to bere důvěru, zda je to dílo jednoho člověka. My jsme na něj právem pyšní a nezapomínáme.

- - - - - - - - - - - - -

20. března uplyne 60 let od úmrtí JOSEFA POKORNÉHO,

který byl poslancem národního shromáždění od 31. 8. 1955, předsedou Místního národního výboru a předsedou Tělovýchovné jednoty Baník Smečno a dříve fotbalistou Sokola Smečno.

Za svoji příkladnou obětavou práci se stal nositelem VYZNAMENÁNÍ ZA VYNIKAJÍCÍ ÚČAST NA VÝSTAVBĚ SOCIALISMU V NAŠÍ VLASTI a VZORNÝ PRACOVNÍK.

Jeho zásluhou a příkladnou brigádnickou prací byl postaven sportovní areál s fotbalovým a volejbalovým hřištěm, běžeckou dráhou, tribunou a koupalištěm.

- - - - - - - - - - -

7. dubna 1922 se ve Smečně narodil VÁCLAV VALEŠ, který by se dožil 95 let. Pocházel z chudé rodiny a jeho maminka prodávala cukrovinky na různých akcích, aby dětem mohla dopřát vzdělání. Pracoval jako horník na dole Mayrau. V roce 1968 se stal ministrem zahraničního obchodu a od r. 1969 místopředsedou vlády. V roce 1980-1982 byl vězněn v Plzni a později rehabilitován. Zemřel 24.6.2013.

- - - - - - - - - - -

7. května by se dožil VÁCLAV BRAUN 95 LET, smečenský rodák, který při národní směně v neděli 23. září 1945 zahynul v podzemí dolu Schöller po výbuchu plynu. S ním zemřeli i další smečenští občané, jeho otec Václav Braun, lékař MUDr. František Topka a jeho žena Zdeňka.

Obětaví a odvážní lidé šli na vyhlášenou směnu pomoci rubat uhlí. Byli to lidé, kteří opustili rodinný kruh a šli příkladem ostatním, protože chtěli pomoci republice. Po smrti se stali hrdiny!

V roce 1945 chyběli horníci v okolních dolech, na směny fárali brigádníci muži i ženy a pomáhali řešit nedostatek uhlí.

Střípky z historie.

1797 – 21.1. – se narodil Fr.Karel Miltner- justiciár a vrchní ve Smečně a významná kulturní osobnost, který psal dějiny smečenského panství a přeorganizoval starý archiv vč. částí z Martinického domu

1817 – v Muncifaji vznikla meteorologická stanice

1827 - vznikla pojišťovací společnost - pojišťovala grunty

1837 – hrabě Karel II. Jan Nepomuk Clam Martinic založil Fond pro poddané stížené neštěstím

1847 – postaven Martinický obelisk zv. pyrám u Ovčína

1877 - zakoupen pozemek pod hřbitovem při cestě do Slaného na pískovnu a později na stavbu domů

1877 – hasičský sbor začal vyvíjet činnost

1887 - úmrtí hr. Jindřicha Jaroslava Clam Martinice, pochován do

hrobky

1897 – rekonstrukce pivovaru, stavba nové varny na 75 hl

1907 – ustavující valná hromada členů Sokola, vznikl Spolek dělnických domů, vykopány studny ve Svinařovské ul. a na náměstí,

1917 – sázení pamětních lip před hlavním vchodem do kostela

Spolek přátel Smečna a širého okolí

E.Ničová

 

Statistiky

Online: 10
Celkem: 394068
Měsíc: 7675
Den: 594