Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekumenická bohoslužba ve Vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze ke Dni válečných veteránů - 10. listopadu 2022

13. 11. 2022

EKUMENICKÁ BOHOSLUŽBA V KOSTELE SV. JANA NEPOMUCKÉHO
    Ve čtvrtek dne 10. listopadu 2022 se ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech uskutečnila ekumenická bohoslužba ke Dni válečných veteránů. Společně s vojenskými kaplany a válečnými veterány si památku statečných mužů a žen v uniformách připomněli ministryně obrany Jana Černochová, náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka, zástupci Ekumenické rady církví a České biskupské konference a další hosté.
     Ekumenické bohoslužbě předsedali hlavní kaplan Armády České republiky plukovník gšt. Jaroslav Knichal a poradce ministryně obrany pro duchovní službu Pavel Ruml. V úvodu hlavní kaplan vyjádřil úctu těm, kteří s nasazením vlastních životů hájili svobodu, spravedlnost a přispěli k obnovení míru. Slova modlitby za padlé a zemřelé i modlitby za mír umocnilo zapálení svící. Symbolického aktu u textů těchto modliteb se ujala ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka.
      Během bohoslužby byl přečten i úryvek z nové knihy Život a smrt v bitvě o Británii. Jedná se o jedinečný pohled na české, britské i další piloty RAF očima vojenského kaplana Guye Mayfielda. Jeho deníky zachycují náročné roky 1940 a 1941, kdy si piloti nebyli jisti vítězstvím, ani tím, že se dožijí druhého dne. Silné, výstižné a osobní texty ukazují obavy pilotů, které sdíleli se svým kaplanem, ale i jeho vlastní vnitřní boj, který jako kaplan prožíval.
      Kaplan Knichal ve své promluvě navázal slovy ukrajinského kaplana, který v těchto dnech působí na ukrajinské frontě: „Vím, jaké to je být kaplanem v jednotce, kde neustále dochází ke ztrátám na lidských životech. Jako kaplan žijete mezi vojáky, a pak jsou pryč a vezmou si s sebou část vás. Je to velmi bolestivá zkušenost. A přesto je důležité pozorovat krásu, když jste v první linii: cítit východ slunce po ostřelování nebo si vychutnat šálek kávy, když můžete.“ Mezi vojáky patří vojenští kaplani i dnes. Stejně jako kaplan Mayfield doprovází své vojáky a sdílí jejich radosti i starosti.
Této významné události se zúčastnili na základě pozvání zástupce hlavního kaplana Armády ČR pplk. Miloslava Kloubka i členové Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka,  Bohumil Brandejs – předseda a Jirka Panuš – kurátor sbírek Východočeského památníku celnictví.
-pnš-
Zdroj: zpravodajství MO 10.11.2022

 

Náhledy fotografií ze složky Vojenský kostel Praha Hradčany - 10.11.2022