Jdi na obsah Jdi na menu
 


XIII. sportovní hry východočeských celníků na HL skončily

24. 6. 2015

          13. ročník Sportovních her východočeských celníků

     Předposlední červnový víkend se v bývalém areálu CS v Horní Lipce sešli účastníci 13. ročníku sportovních her, jejichž pořadatelem byl již popáté v řadě Východočeský klub celních veteránů. Vzhledem k tomu, že areál využívali až do čtvrtka 18. června k výuce žáci SPŠ chemické Pardubice, snížil se výrazně čas na přípravu her.

     Díky obětavosti členů VKCV Míly Brandejse, Jirky Novoselského, Tomáše Pinkase, Rosti Bittnera, Marušky Šokové, Franty Matoulka, Ládi Brůhy i našich příznivců Franty Dostála, Jardy Kárníka st., Evžena Malého, Lenky Gabrisové a Zdeňka Fišera, se však podařilo připravit areál včas.   

     V předchozích dnech byla provedena úprava povrchu kurtu, na který byla položena nově vrstva antuky. Na pořízení antuky se vedle nového majitele objektu, kterým je Krajský úřad pro Pardubický kraj, podílel finančně i náš klub, který navíc zakoupil síťové zametadlo. Vlastní pokládka a úprava antuky pak proběhla v režii Evžena Malého, jehož tým odvedl velmi dobrou práci.

     Zájem o účast na sportovních hrách projevila řada družstev a tak pořadatelé, kromě tradičních účastníků, přivítali i nové týmy. Celkem bylo do soutěže přijato devět družstev a to

•    Klub celníků Orlicko,
•    Povedená partička Oldy Kouřila,
•    CÚ Hradec Králové,
•    Izba celna Wroclaw,
•    VKCV Horní Lipka,
•    Krajský úřad Pardubice
•    a premiérově
•    Vězeňská služba Mírov,
•    Finanční úřad Pardubice
•    SPŠ chemická Pardubice.
a

čtyřčlennou pozorovatelskou misi vyslala na hry soukromá hygienická služba Kroměříž.

     V pátečním podvečeru začali přijíždět první účastníci her a členové pořadatelského týmu. Jako první již tradičně polští kolegové, po nich Povedená partička, FÚ Pardubice a jednotlivci z dalších družstev. Generální zkoušku na sobotní vystoupení absolvovala také kapela KONTRABAND. Jak se později ukázalo, aklimatizační pobyt se výrazně promítl do výsledku her.

     Chladné sobotní ráno pak přivítalo na Horní Lipce další aktéry sportovních her, kterým po dobré snídani zahrál celnický KONTRABAND sérii  skladeb, která byla zakončena hymnou československých montérů a Radetzkého pochodem. Poté následoval nástup všech zúčastněných družstev a vlastní zahájení her, které provedli emeritní celní radové Ladislav Brůha a Bohumil Brandejs. Po vztyčení nové vlajky sportovních her, které provedl Jarda Bárta za zvuků znělky v podání Libora Netušila, byly zahájeny vlastní sportovní soutěže.

     První disciplínou byly střelba ze vzduchovky, ve které ukázalo družstvo VS Mírov, že této disciplíně věnují v rámci služební přípravy potřebnou pozornost. Žádný ze střelců však nestačil na členku VKCV Danu Vágnerovou, reprezentující tentokrát CÚ Hradec Králové, která byla nejlepší střelkyní. Tým VKCV získal v této disciplíně bronzovou medaili. Po ukončení střelby byly rozehrány soutěže v odbíjené a stolním tenisu. V odbíjené potvrdila své kvality Povedená partička Oldy Kouřila a stolní tenis vyhrálo družstvo FÚ Pardubice. Nejlepším volejbalistou byl vyhlášen Tomáš Haufer z FÚ Pardubice a nejlepším stolním tenistou Aleš Novák z CÚ Hradec Králové. Družstvo celnických veteránů obsadilo v těchto disciplínách 5. a 4. místo, což je velmi dobré umístění. Po ukončení sobotního sportovního programu následoval společenský večer za hudebního  doprovodu celnické kapely.

     V průběhu sobotního dopoledne přijela povzbudit účastníky her náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, která mezi námi pobyla až do nedělního rána, kdy musela, vzhledem k účasti v poledních Otázkách Václava Moravce, odjet do Prahy. Tím trochu narušila scénář závěrečného vyhlášení výsledků, který předpokládal, že předá ocenění za celkové umístění v soutěži družstev. Přesto odvážela do Prahy pozdrav celnických veteránů pro našeho krajana Václava Moravce z Letohradu, který ho podle následné  informace velice potěšil.

     Velkou část sobotního dne věnoval našim hrám také náš dlouholetý kolega, brig. gen. Petr Kašpar s manželkou. Povzbudit sportovce přijel i Petr Tupec, starosta města Horní Jelení, který využil této příležitosti k prezentaci projektu komunitního centra, které by mělo nést jméno zakladatele československého celnictví a místního rodáka, JUDr. Emila Martince.

     V rámci sobotního odpoledního programu mohli účastníci her zhlédnout také prezentaci firmy ISOLIT Bravo, která předvedla populární motúčko,  jehož vlastnosti a kvalitu si mohli zájemci v praxi vyzkoušet.

     Po prodlouženém sobotním večeru se účastníci probudili do deštivého nedělního rána a po dobré snídani byla zahájena poslední disciplína her, kterou byla soutěž v nohejbalu. Vítězem se stala Povedená partička a nejlepším hráčem byl vyhlášen Pavel Schauer z CÚ Hradec Králové.

     Po tradičně dobrém obědě pak byly vyhlášeny výsledky her, jejichž celkovým vítězem se stalo družstvo Finančního úřadu Pardubice o jediný bod před CÚ Hradec Králové. Třetí místo obsadila povedená partička a na čtvrtém místě se umístilo družstvo VKCV, což je výborný výsledek. Poděkování za vzornou reprezentaci si zaslouží Evžen Malý, Míla Brandejs, Zdeněk Kosek, Pepa Hendrych, Tomáš Pinkas, Franta Matoulek, Rosťa Bittner, Jarda Felcman a kolegové z klubu policejních veteránů Vlček, Nágl a Urbánek, kteří nám vypomohli při sobotní střelbě.

     Kromě oficiálních disciplín proběhl také bleskový šachový turnaj, kterého se zúčastnilo pět hráčů a vítězem se stal Petr Kylar, který je spolu s Jirkou Součkem, dlouholetým rozhodčím naší nohejbalové soutěže. Podrobné výsledky všech soutěží včetně diplomů, budou umístěny na našem webu www.vkcv.estranky.cz  pod odkazem  Informace ke sportovním hrám 2015.

     Součástí závěrečného ceremoniálu, při kterém vysvitlo tolik očekávané sluníčko, bylo také ocenění těch, bez nichž by se hry nemohly uskutečnit, tedy kuchařek, personálu ve stáncích, rozhodčích, údržbářů atd., kteří sklidili zcela oprávněně velké poděkování ve formě potlesku všech zúčastněných. Jejich jména s rozpisem jednotlivých činností tvoří přílohu tohoto článku. Mimořádné ocenění zaslouží  kolega Otta Mach za perfektní režii programu sportovních utkání a pečlivé zdokumentování a zpracování výsledků.

     Letošní již 13. ročník sportovních her zakončila celnická kapela symbolicky skladbou „ Za rok se vrátím ...“ s krásným trumpetovým sólem  Libora Netušila. Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a zejména těm, kteří pomohli hry připravit a podíleli se na jejich průběhu.

     VKCV zakončil úspěšně první pětiletku organizování sportovních her a připravuje se na vykročení do té druhé. Tak tedy nashledanou na

     XIV. Sportovních hrách východočeských celníků
                         v roce 2016 na Horní Lipce.


                             Za radu VKCV:
                             Ladislav Brůha, místopředseda

                                                 lipovy_listek.jpg

 

                Personální zajištění 13. Sportovních her
              na Horní Lipce ve dnech 19.6. – 21.6.2015

Příprava areálu  19.6.2015 (pátek)
Brůha, Malý, Kárník st.,Dostál Fr., Novoselský, Bittner,Pinkas, Brandejs, Žďárský, Fišer;

Pohotovostní řidič od 17.6.2015
Matoulek;
   
Zdravotnické zabezpečení:
Matoulek;
 
Ubytovací a stravovací administrativa:
Šoková, Brůha;

Slavnostní zahájení a ukončení her:
Daniel - ozvučení areálu, hudební doprovod ceremoniálů;

Výsledková část,
obsazování kurtů, tabulky, diplomy, dokumentace, příprava a vyhlášení výsledků:
Mach, Brůha, Žďárský, Pinkas, Panuš;

Zabezpečení  střelecké soutěže: 20.6. 2015 od 8.00 hod.
CÚ HK;

Údržba a příprava sportovišť:
Michalčák,  Malý -  volejbalový a nohejbalový kurt;

Kuchyně 19. – 21.6.2015
Brůnová L., Gabrisová, Maixnerová, Šoková;

Jídelna 19. – 21.6.2015
Bžoňková, Vágnerová (19.6. od 17.00 hodin);
Sochová (20.6. od 8.00);

buňka - vařené a studené pokrmy, káva, čaj, alko, nealko -  19.- 21.6.2015 : Šurýnovi ( 19.6. 2015 – od 17.00);
 
Výčep Nonstop u udírny pivo, kolča 20.6. – 21. 6.2015:
Bartoš, Bárta, Kárník ml. (20.6. – od 8.00 hodin);

Grilování 20.6.2015 od 9.00 hodin
Halbrštát, Beran;

Technické zabezpečení, zásobování, údržba areálu:
Fišer, Jar.Kárník st. (20.6. – 21. 6.2015)

Hudební produkce:
kapela Kontraband – Adámek, Daniel, Nosek, Vraštil, Netušil;
Pátek   19.6.   – generální nácvik od 19.30 do 22.00 hod.;
Sobota 20.6.   – ranní koncert  od 7.45 do 8.30 hod. a velká noční hudba od 19.30 hodin;
Neděle 21.6.   - od 14.00 odpolední matiné do vyhlášení výsledků ;

Úklid areálu,odvoz materiálu:
Neděle 21.6. – Fišer, Kárník st. a ml., Brůnová, Gabrisová, Brůha, Šoková, Maixnerová;
Pondělí 22.6. – Fišer,Kárník st.,Dostál, Matoulek, Brůha;
Úterý 23.6.  – Brůha, Šoková – vyúčtování SH;

Děkujeme všem těmto kolegům za perfektně odvedenou práci, bez které by nebylo možné hry uspořádat.
 
                  
                      Za organizační výbor SH:
                      Ladislav Brůha v.r.