Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky 2023

7. 3. 2023

     Dožínky 2023
   Po dvouleté přestávce, se v sídle Východočeského klubu celních veteránů v Prostřední Lipce opět uskutečnily tradiční „ Dožínky“. Tato akce je formou poděkování všem, kteří nám v uplynulém roce pomáhali při organizaci našich akcí a také příležitostí k setkání našich členů, příznivců a podporovatelů. Součástí programu je také sobotní výroční členská schůze. Dožínky se tentokrát konaly ve dnech 23.2. – 26.2. 2023.
   Nedílnou součástí „ Dožínek „ je výroba a následná ochutnávka zabijačkových produktů. V průběhu týdne jsme provedli nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Ve čtvrtek dopravili dlouholetí členové přepravní a nakládací skupiny  Míla Brandejs a Láďa Brůha  do místa konání 3 varné kotle Brutar. Kotle pak Jirka Novoselský s Honzou Halbrštátem uvedli do stavu, odpovídajícího potravinářským procesům. Přípravu a předfinální opracování masa provedl řeznický půlmistr Zdeněk Fišer. Krátce po obědě zahájil Polda Kelnar, s podporou Jitky Šnýdrové a Oldy Švédy výrobu sulcu, která byla v podvečer ukončena. Výstupní kontrolou prošlo 95 misek produktu na podporu kloubní výživy. Uvařili jsme také obvyklých 10 kg krup. Podpůrné činnosti průběžně zajišťovali Jirka Novoselský, Honza Halbrštát a Pavel Šnýdr. Výrobní program byl ve čtvrtek ukončen po osmé hodině večerní a následovala ochutnávka Kvasničáku a polotmavé HOLBY, obojí o síle 11°.
    Páteční časné ráno přineslo překvapení v podobě netěsnosti jednoho z varných kotlů, což místopředsedovi nečekané narušilo obvyklé ranní procedury. Ve zkráceném devadesátiminutovém jednacím režimu se podařilo, díky Honzovi Halbrštátovi, zajistit náhradní kotel, aby varný proces mohl plynule pokračovat.   Personální sestava byla, oproti čtvrtku, posílena o  Petra Janovce, Martina Michalčáka, ,Jardu Kárník st. a manžele Jarču a Standu Synkovi. Všichni, kteří byli k dispozici řezníkovi panu Buchtelovi , někteří i Poldovi Kelnarovi,  svědomitě plnili jejich pokyny. Pracovní normy byly tvrdé a donutily  např. Jirku Novoselského, při strouhání 1 kg křenu, až k pláči. S cílem dosáhnout co možná největší čistoty procesů byly dle potřeby vytvářeny pracovní týmy  tak, aby podpůrné činnosti byly odděleny od hlavního výrobního programu, lebo „ na všetko nám  treba špecialistov“. Krátce před dvanáctou, jsme si pochutnali na čerstvém ovaru s hořčicí a vejmrdou a chutném chlebu z letohradské pekárny. Dehydrování organismu jsme se průběžně bránili popíjením světlého 11° Kvasničáku, který později nahradil Šeráček, a polotmavou 11°HOLBOU z Hanušovického pivovaru. Výroba, která se panu Buchtelovi tradičně povedla, byla ukončena v podvečerních hodinách, kdy jsme  spolu s kolegy, kteří průběžně přijížděli, ochutnali na česnekovaný uzený bůček s bramborovým knedlíkem a zelím, který připravil Polda Kelnar s kolektivem. V průběhu večera jsme ochutnali i další výrobky. Výsledkem pátečního výrobního programu bylo  215 kusů jitrniček,  25 šišek tlačenky, 50 kg červených krup, 20kg prejtu. Vše jsme uložili do chladící buňky k 95 miskám sulcu.  Potom přišlo na řadu večerní posezení s doprovodem kytarového kvarteta, tvořeného převážně celnickými rentiéry. Posezení se některým protáhlo až na začátek druhé osminy sobotního dne.
    V sobotu, jako obvykle, zahájili před sedmou hodinou ranní Petr Janovec a Honza Halbrštát přípravu další várky ovarových specialit, aby si na nich mohli pochutnat účastníci výroční členské schůze ještě před jejím zahájením. Krátce po deváté
hodině, jsme mohli ochutnat několik druhů vepřového masa, srdíčko, jazyk či ledvinky. Jako příloha nesměl chybět letohradský chléb z pekárny BAPA, hořčice a pro zjemnění dechu a uvolnění dýchacích cest, také oblíbený křen značky JIRKA.
  V pravé poledne začala výroční schůze VKCV, jejíž bohatý program skončil před půl druhou. Po ukončení schůze následoval oběd, ke kterému se podával prejt a červené kroupy s brambory a zelím.  Odpolední posezení jsme využili ke vzpomínání na začátky naší klubové činnosti a léta prožita v celní správě. Jitka a Pavel Šnýdrovi mezitím připravili, na základě zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky obsahující zabijačkové produkty. O půl páté začala večeře, složená z vepřových výpečků s houskovým a bramborovým knedlíkem a zelím.   Po večeři se účastníci postupně vydávali většinou do svých domovů, ti skalní zůstali až do nedělního rána. Předseda s místopředsedou stihli během sobotního podvečera vrátit zapůjčené kotle a rozvézt výslužky.
  Po nedělní snídani postupně odjížděli také „ dožínkáři “ , kteří využili zázemí objektu k přenocování. Tradiční úklidová parta připravila objekt k předání provozovateli, vrátili jsme zapůjčený materiál a před jedenáctou hodinou dopolední odjížděli z Prostřední Lipky poslední účastníci. Míla Brandejs se cestou zastavil s výslužkou u našich kolegů z Klubu vojenské historie Třebechovice, kteří s námi spolupracují při pořádání pochodu FS a historických akcích.  Tonda Blommer a Míla Král dopravili do Náchoda výslužku Ottovi Machovi.
    Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání. Těší nás, že mezi hosty byl také Ing. Václav Kubín, starosta města Králíky, který ocenil dlouholetou spolupráci s naším klubem a poděkoval za propagaci Králického regionu při akcích, pořádaných naším klubem. Poděkování za celoroční pomoc a spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání nevyužili a akce se z různých důvodů nezúčastnili. Se všemi se těšíme na setkání na  „Dožínkách 2024“, které plánujeme opět  v únorovém termínu. Po dohodě s řezníkem panem Buchtelem, se pokusíme obohatit sortiment o nějaké překvapení. Mezitím nás však čeká dlouhá řada akcí, které na letošní rok připravujeme.
                                                        Za radu VKCV
                                                        Ladislav Brůha, místopředseda