Jdi na obsah Jdi na menu
 


kol. Petr Kašpar generálem

13. 5. 2015

          Jmenování  do hodnosti brigádního generála

     Dne 8. května 2015 jmenoval prezident republiky, na návrh vlády, do hodnosti brigádního generála plk. Mgr. Petra Kašpara, generálního ředitele GŘC. Vzhledem k tomu, že profesní začátky kolegy Petra Kašpara jsou spojeny s regionem východních Čech, využíváme této příležitosti ke stručnému ohlédnutí za léty vzájemné spolupráce.

     Petr Kašpar nastoupil k Celní správě (CS) v roce 1988 jako celní asistent a jeho první opravdové celnické krůčky jsou spojeny s tehdejším Celním úřadem (CÚ) Králíky, konkrétně pak pobočkou Lichkov – Miedzylesie (PR). Na tomto pracovišti, dislokovaném  na území Polské republiky, získával cenné zkušenosti v režimu společných služeb všech kontrolních pohraničních orgánů. Díky pracovním výsledkům byl brzy jmenován do funkce vedoucího směny, kterou vykonával až do svého odchodu na nově vzniklý referát boje proti podloudnictví (BPP) tehdejšího Oblastní celního úřadu (OCÚ) Králíky. Byl pověřen vedením referátu a není jistě náhodou, že řada jeho tehdejších kolegů, namátkou jmenujme Leoše Valacha, Vaška Macháčka či Jardu Maleckého, tvoří základ detašovaného útvaru pátrání v České Třebové, který dlouhodobě dosahuje nadstandardních výsledků. V roce 1997 pak svůj mateřský úřad opustil a byl jmenován ředitelem CÚ Pardubice; od roku 2001 až do 2. 9. 2014 je jeho celnická kariéra spojena především s Celním ředitelstvím (CŘ) Hradec Králové a po nepříliš povedené modernizaci CS pak s CÚ pro Královéhradecký kraj. Od září 2014 pak vykonává funkci generálního ředitele.

     Ze 35-ti řádných členů  Východočeského klubu celních veteránů (VKCV) a čtyřech  oficiálních příznivců našeho klubu, mělo všech třícet pět z nás příležitost se s kolegou Petrem Kašparem setkat v různých rolích. Mnozí byli jeho spolupracovníky při vlastním výkonu služby, jiní byli jeho přímými nadřízenými  či podřízenými. Někteří pak měli možnost poznat ho postupně ve všech těchto funkcích. Bezesporu se budou lišit i naše názory a hodnocení této nesporné celnické osobnosti. Nemyslíme si, že v osobě Petra Kašpara nastoupil do čela celní správy spasitel. Dovolíme si však konstatovat, že Petr Kašpar je celník každým coulem, profesní hrdost a sounáležitost pro něj nejsou bezobsažné fráze, stejně jako úcta k historii naší profese, služebnímu stejnokroji a dalším symbolům CS. Je to pracovitý člověk, který má vizi, jak by měla CS jako ozbrojený sbor vypadat. Věříme, že se mu postupně podaří změnit i atmosféru mezi zaměstnanci CS, zejména na výkonných útvarech, kteří jsou někdy předmětem zbytečných organizačních a personálních experimentů ze strany svých nadřízených.

     Ustanovení Petra Kašpara do funkce generálního ředitele a následné jmenování do hodnosti brigádního generála, je jistě pro většinu východočeských celnických veteránů dobrá zpráva a jsme přesvědčeni, že je to dobré řešení i pro celou CS. Pogratulujme tedy Petru Kašparovi ke jmenování do generálské hodnosti a popřejme mu, aby svou funkci i hodnost využíval výhradně ve prospěch celní správy, jejíž součástí se cítíme být i my. Současně mu připomeňme, že vedle nositele nejvyšší celnické  hodnosti, existuje spousta kolegů na opačném pólu stupnice hodností, bez kterých by to zcela určitě také nešlo. Ale to on snad ani po osmi měsících práce na GŘC nezapomněl, což se o řadě jiných služebních funkcionářů říci nedá.

Fotogalerie na internetu ZDE.

          Rada Východočeského klubu celních veteránů

 

Náhledy fotografií ze složky kol. Petr Kašpar generálem