Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veteránské ohlédnutí za rokem 2015

18. 1. 2016

Veteránské ohlédnutí za rokem 2015

     Stejně jako v minulých letech se v v tomto příspěvku pokusíme o stručné shrnutí činnosti členů Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou   na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.

     V sobotu 17. ledna 2015 proběhla na Horní Lipce výroční členská schůze našeho klubu, na které byla provedena po uplynutí dvou let volba nové rady VKCV. Schůze se zúčastnil GŔ GŘC plk. Mgr. Petr Kašpar, ředitelé obou východočeských celních úřadů a řada dalších hostů. V pátek následujícího týdne jsme si v  Horním Jelení spolu s představiteli města a vedoucími služebními funkcionáři CÚ pro Pardubický a Královéhradecký kraj, připomenuli 146. výročí narození JUDr. Emila Martince.

     V poslední únorové dekádě došlo, na základě smlouvy o bezúplatném převodu, k fyzickému předání objektu Horní Lipka novému majiteli, kterým se stal  Krajský úřad pro Pardubický kraj. Na základě příslušných ustanovení výše uvedené smlouvy je, kromě nového majitele, oprávněn využívat objekt za stanovených podmínek a v souladu se stanovami klubu také Východočeský klub celních veteránů, který má v tomto objektu i nadále své sídlo.

     Na základě plánu činnosti jsme 27. března 2015 uspořádali zájezd do Kopřivnice, spojený s návštěvou automobilky Tatra a jejího muzea. Ze strany účastníků byl zájezd hodnocen velmi dobře.

     V dubnu jsme již podruhé připravili v  prostorách srubu K – S 14 vzpomínkovou akci na  četaře Arnošta Hrada, od jehož narození uplynulo 101. roků. Pozvání na tuto akci přijal, kromě řady dalších hostů, také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Po ukončení vzpomínkového aktu jsme zajistili společné posezení účastníků v sídle VKCV na Horní Lipce.

     Dne 24. dubna 2015 jsme zorganizovali na Horní Lipce pracovní schůzku ve věci provozování objektu č.p. 16, ve kterém má náš klub sídlo. Schůzky se zúčastnili zástupci všech zainteresovaných složek a byly dohodnuty základní podmínky pro využívání objektu. VKCV zastupovali na jednání členové rady Panuš a Brůha.

     V úterý 5. května zorganizoval VKCV v Praze vzpomínkovou akci u pomníku respicienta FS Václava Boříka, který padl v průběhu Pražského povstání v květnu 1945. Akce se zúčastnila celá řada významných funkcionářů CS ČR, Spolku celníků a dalších institucí. Klub na akci zastupovali předseda Brandejs a tajemník Panuš, kteří se na zpáteční cestě zúčastnili vernisáže výstavy v budově bývalé celnice v Náchodě – Bělovsi, věnované 70. výročí ukončení 2. světové války.

     Ve dnech 20. – 21. 6. 2015 jsme zorganizovali 13. ročník sportovních her, kterých se zúčastnilo 9 družstev. Premiéru na této akci měla družstva Vězeňské služby Mírov, Finančního úřadu Pardubice a SPŠ chemické Pardubice. Jsme rádi, že zájem o účast se zvyšuje, ale jsme limitováni kapacitou sportovišť, ubytovacích prostor i finančními možnostmi naší pokladny. Velmi oceňujeme, že naše pozvání přijali paní Simona Hornochová, náměstkyně MF, brig. gen. Petr Kašpar, generální ředitel GŘC a také ředitelé celních úřadů pro Královéhradecký a Pardubický kraj.

     V srpnu jsme se již popáté podíleli na organizaci vzpomínkové akce Cihelna , na které jsme zajišťovali občerstvení ve stanu pro VIP hosty a také stánkový prodej pro veřejnost. Východočeští celní veteráni také zajistili bezplatné zapůjčení návěsů pro vybudování tribuny VIP,  zápůjčku vlastního stanu a pomůcek pro expozici CS. V říjnu jsme zajistili zázemí pro vyhodnocení Cihelny za účasti zástupců všech složek, které se na její organizaci podílejí. Zda a v jakém rozsahu se této akce zúčastníme v roce 2016, bude záležet na jednání s pořadateli.

     V měsíci září jsme ve dnech 25. – 27. 9. 2015  připravili 9. setkání celníků na Horní Lipce, nad kterým opět převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Stejně jako v případě Sportovních her, přijala naše pozvání Mgr. Simona Hornochová.
     V rámci tohoto setkání se již tradičně uskutečnila vzpomínková akce u pomníku dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a mše sv. za padlé příslušníky FS. V programu byl  také výstup na Králický Sněžník. Sobotní program obohatila exkurze ve věznici Mírov, o kterou byl mimořádný zájem.

     Ve spolupráci s oběma východočeskými celními úřady a pod záštitou pana GŘ, jsme dne 24. října 2015  popáté uspořádali vzpomínkové akce u příležitosti státního svátku Dne vzniku ČSR. V dopolední části v Horním Jelení u pamětní desky JUDr. Emila Martince a v odpolední části u pěchotního srubu KS-14 U Cihelny v Králíkách. Velmi si vážíme účasti Mgr. Simony Hornochové, náměstkyně ministra financí, i představitelů celní i daňové správy. Tradičně se této akce zúčastnili kolegové z Finanční správy SR a Spolku historie colnictva a Finančnej správy Slovenské republiky. Předpokládáme, že tato akce proběhne i v roce 2016, předběžný termín byl stanoven na 24. října.

     V listopadu jsme pak pro naše členy a příznivce uspořádali tradiční „ Dožínky “, jejichž součástí byla kromě konzumace zabijačkových pochoutek i návštěva pivovaru Holba v Hanušovicích.  Jako každý rok, byly i letos dožínkové slavnosti úspěšné.

     Kromě výše uvedených akcí jsme akceptovali celou řadu pozvání na akce organizované jinými  kluby a organizacemi. Zástupci VKCV Bohumil Brandejs a Jiří Panuš, se zúčastnili  vzpomínky na parašutisty skupiny  Barium v Žamberku, slavnostního setkání u příležitosti Dne válečných veteránů v Ústí nad Orlicí a celé řady dalších.
     Velmi úzce spolupracujeme s Muzeem K – S 14, jehož činnost se v rámci našich možností snažíme podporovat i finančně. Zájem o spolupráci s naším klubem projevují i další subjekty.

     VKCV se v průběhu celého roku podílel také na organizaci pobytů, porad a dalších aktivit na Horní Lipce. Díky tomu objekt využilo 169 našich kolegů a jejich rodinných příslušníků.

     Děkujeme všem našim členům a příznivcům, včetně rodinných příslušníků, kteří nám nezištně pomáhají a věnují práci pro VKCV desítky hodin ze svého volného času, poskytují svá soukromá vozidla apod. Bez jejich podpory, bychom žádnou akci nemohli uspořádat. Velice si vážíme podpory funkcionářů CS, bez které bychom se zejména u vzpomínkových akcí, souvisejících s prezentací historie i současnosti naší profese neobešli.

Rada VKCV