Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní setkání celnických motorkářů na Prostřední Lipce

27. 5. 2024

V termínu 16.5. – 19.5. 2024 se v bývalém objektu celní správy v Prostřední Lipce, uskutečnilo 16. Mezinárodní setkání celnických motorkářů, při kterém Východočeský klub celních veteránů, zajišťoval kompletní týlové zabezpečení. Hlavní organizátoři Dalibor Skřivan, Kryštof Soušek a Aleš Gorčík, si nás již dříve otestovali při několika zářijových setkáních, kterých se zúčastňovalo 30 – 40 motorkářů. První dva jmenovaní měli navíc dobré zkušenosti z výcviků instruktorů služební přípravy v době, kdy byla Prostřední Lipka organizační součástí tehdejšího CÚ Ústí nad Orlicí.

 

K definitivní dohodě o konání setkání na Prostřední Lipce došlo v závěru měsíce října 2023, kdy zástupci VKCV předložili první návrh týlového zajištění akce. Ihned poté byly zahájeny kroky k rezervaci ubytování pro 120 – 140 potencionálních účastníků srazu, které bylo základním předpokladem konání akce. V závěru měsíce listopadu byly uzavřeny předběžné dohody s provozovateli 9 ubytovacích zařízení o podmínkách ubytování. Po uzávěrce přihlášek došlo k závazné dohodě s osmi ubytovateli. Celkem jsme pak v průběhu setkání ubytovali 118 účastníků.

 

Vlastní příprava zázemí byla zahájena v úterý 14.5., kdy jsme ve spolupráci se členy SDH Jablonné nad Orlicí postavili dva jimi zapůjčené pártystany o rozměrech 12 x 6 metrů. Ve středu jsme pod vedením Zdenka Fišera provedli elektrifikaci ve stanech a dokončili kompletně potřebné zázemí. Ve stanech jsme připravili posezení pro všechny přihlášené účastníky a bylo v nich také zajištěno po celou dobu občerstvení a stravování. Vytápění stanů bylo zajištěno plynovým teplometem. Silný čtvrteční dopolední vítr nám oba spojené stany posunul o 3 metry a způsobil drobné škody, které se podařilo odstranit do příjezdu prvních účastníků.

 

Ve čtvrtek po 15 – té hodině začali postupně přijíždět účastníci setkání, které navigoval u silnice Václav Vlček v prvorepublikové četnické uniformě a u vjezdu do areálu bývalého Oddělení Finanční stráže pan Línek st v dobové uniformě Finanční stráže. Po prezentaci, při které byly účastníkům m.j. předávány pamětní listy připravené VKCV, byli účastníci postupně ubytováni v jednotlivých penzionech. Na večeři, ke které Polda Kelnar s Jarčou Synkovou připravili výbornou vepřovou roládu s bramborem, si pochutnalo 73 účastníků srazu. Po večeři přišlo na řadu posezení v pártystanech při pivečku z HOLBY Hanušovice.

 

Po páteční snídani měli účastníci volný program, někteří se vydali na dopolední vyjížďku, jiní navštívili Památník celnictví a Vojenské muzeum v Králíkách. Oproti původnímu plánu, projevilo 53 účastníku zájem také o oběd, ke kterému personál kuchyně operativně připravil uzené s bramborovým knedlíkem a zelím. Během dne pak přijížděli další účastníci a na večeři, ke které se podával hovězí gulášek už bylo 118 strávníků. Během večerního posezení pak proběhl brífink organizátorů, kteří představili program sobotní celodenní vyjížďky a seznámili účastníky s organizačními záležitostmi.

 

Po sobotní snídani následoval přesun účastníků na seřadiště závodních strojů u Vojenského muzea v Králíkách, kde byli rozděleni do 2 skupin, podle plánované rychlosti jízdy. Kolem desáté hodiny vyrazili na celodenní vyjížďku poslední účastníci, mezi kterými byli také členové VKCV Ivan Horochovský, Petr Kašpar a Rosťa Bittner. Krátce po 16 – té hodině se začali vracet první účastníci vyjížďky a na vepřové pečeni s domácím houskovým knedlíkem si pochutnávalo 110 strávníků. Večerní posezení se tentokrát protáhlo do prvních nedělních hodin.

 

Nedělní ráno bylo ve znamení silného deště a tak Míla Brandejs, který po celou dobu srazu zabezpečoval nonstop dopravu mezi místem konání a jednotlivými ubytovacími zařízeními, neměl nouzi pasažéry. Po snídani, ke které se podávalo 108 porcí míchaných vajec na slanině, začali postupně odjíždět první odvážlivci a kolem jedenácté hodiny už na Prostřední Lipce zůstali pouze členové PTP VKCV. Pro ty, jako obvykle, přišly na řadu úklidové práce, které skončily kolem 16 – té hodiny. V úterý pak členové SDH z Jablonného nad Orlicí provedli demontáž a odvoz zapůjčených stanů.

 

Motosrazu se zúčastnilo celkem 118 milovníků silných strojů z ČR, SRN, Velké Británie, Slovenska, Polska a Slovinska. Všichni ocenili mimořádnou ochotu a vstřícnost členů, příznivců a podporovatelů našeho klubu, se kterou se jim po celou dobu srazu věnovali. Za to je třeba poděkovat Poldovi Kelnarovi, Jarče a Standovi Synkovým, Karlovi a Ivě Štěpánovým, Heleně Nožkové, Tomášovi Pinkasovi, Lence Gabrisové, Zdenkovi Fišerovi, Karlovi Ferencovi, Oldovi Švédovi, Honzovi Halbrštátovi, Jirkovi Novoselskému, Mílovi Brandejsovi a Láďovi Brůhovi. Pro všechny to byla akce nová a také velice náročná, při které beze zbytku využili zkušenosti z celé řady jiných akcí, které organizujeme nebo na jejichž organizaci spolupracujeme.

 

Nepochybně bychom se rádi se všemi účastníky srazu opět někdy setkali, ale to už je na uvážení kolegů Souška, Gorčíka a Skřivana. S přibližně jednou třetinou se určitě setkáme ještě letos od 20.9. do 22.9., kdy se uskuteční pravidelné podzimní setkání na Prostřední Lipce.

 

 

Ladislav Brůha, místopředseda VKCV

 

 

a ještě dovětek:

 

Při každé vícedenní akci se snažíme na Prostřední Lipce přispět k údržbě areálu. Nejinak tomu bylo i v tomto případě, kdy jsme na hoblovce připravovali prkna na opravu střechy nad udírnou, kterou provedeme svépomocí a zakoupili jsme na ni z klubových prostředků potřebnou střešní krytinu. Na realizaci opravy úzce spolupracujeme s provozovatelem areálu, kterým je Střední odborné učiliště opravárenské Králíky.