Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč vznikl Východočeský klub celních veteránů

23. 3. 2021

Proč vznikl Východočeský klub celních veteránů
V letech 2005 – 2010 postupně odcházeli z celní správy kolegové, kteří většinou věnovali celnickému řemeslu celý svůj profesní život, nebo jeho podstatnou část. Mnozí nastupovali v dobách kdy společenské postavení celníků, včetně jejich finančního ohodnocení, zdaleka neodpovídalo práci odváděné ve prospěch státu. Kromě výkonu služby a dalších služebních akcí, jsme se ve volném čase setkávali při sportovních a společenských akcích. V místech, kde byly umístěny celnice či jejich pobočky, jsme pořádali plesy, sportovní turnaje, pomáhali jsme ve volném čase na stavbách školek, kulturních středisek či obchodů, které dodnes slouží veřejnosti, nebo jsou využívány k podnikání. Spoustu práce jsme odvedli také při rekonstrukcích celé řady objektů celní správy. Možná právě proto mezi námi vznikla dlouholetá přátelství a mimořádně silná kolegialita a soudržnost. Mnozí z nás nedokázali na svá celnická léta zapomenout a s odchodem do důchodu či na rentu, je hodit jen tak za hlavu. Měli jsme zájem nadále se setkávat a zavzpomínat si na léta prožitá v celní správě, ale také připomínat historii celnické profese veřejnosti. S kolegou Jirkou Panušem jsme připravili základní podmínky pro vznik Východočeského klubu celních veteránů, jehož ustavující schůzi, která se konala 8.4.2011,byl věnován předchozí příspěvek. Do doby založení našeho klubu, byli někteří stávající kolegové členy jiných klubů, např. Klubu celníků Orlicko či Klubu celních veteránů Jíloviště. Pro většinu stávajících členů, byl vstup do VKCV premiérovou účastí ve Spolku celníků ČR.
V územním obvodu tehdejšího Celního ředitelství Hradec Králové se konala celá řada akcí, na jejichž organizaci se rozhodujícím způsobem podíleli také zakládající členové VKCV. Proto jsme se dohodli, že se v rámci naší činnosti pokusíme nadále tyto akce zachovat a zajistit jejich organizaci. Z oblasti profesní historie to byly např. vzpomínková akce na dozorce Finanční stráže Josefa Navrátila v Bartošovicích – Vrchní Orlici a vzpomínkové akce při příležitosti státního svátku „Dne vzniku samostatné ČSR“ v Horním Jelení a pevnostního srubu K-S14 v Králíkách. Dalšími akcemi pak byly např. Sportovní hry východočeských celníků, Česko – polské setkání celníků či akce Cihelna v Králíkách. Jedním z hlavních cílů bylo také se pokusit o zachování objektu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce v majetku celní správy a mít možnost jeho využívání pro klubové akce.
Nejen ke splnění záměrů, uvedených výše, ale také pro jednání s dalšími spolky a institucemi, provádění finančních transakcí a celou řadu dalších organizačních záležitostí, bylo třeba vytvořit oficiální platformu. Proto došlo k dohodě na založení Východočeského klubu celních veteránů, který byl následně zaregistrován jako zapsaný spolek ve Spolkovém rejstříku .
Se souhlasem tehdejšího vedení Generálního ředitelství cel, jsme od počátku využívali pro svoji činnost zázemí prvorepublikového Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce. Po následném bezúplatném převodu tohoto objektu do vlastnictví Krajského úřadu Pardubice, došlo s novým vlastníkem k dohodě, že za smluvně stanovených podmínek, můžeme objekt využívat i nadále. Krajský úřad také vydal souhlas, aby v objektu Prostřední Lipka č.p. 16, bylo sídlo Východočeského klubu celních veteránů. Tím byly vytvořeny základní podmínky pro klubovou činnost.
Základní cíle a způsob jejich naplňování jsme zapracovali do Klubového řádu.

Článek 2
CHARAKTER VKCV
1.VKCV je dobrovolnou, nezávislou, zájmovou, profesní a stavovskou organizací. Je nábožensky a politicky neutrální. Není zaměřen na výdělečnou činnost, vyjma té, která zajišťuje plnění vlastních cílů VKCV.
2.Vzájemnost, kolegialita a etika jsou základem veškeré klubové činnosti.
Článek 3
CÍL ČINNOSTI KLUBU
1.Cílem činnosti VKCV je hájit a prosazovat stavovské zájmy celníků veteránů, které nejsou v rozporu s právním řádem České republiky. VKCV bude usilovat o povznesení členů na demokratických zásadách. Nedílnou součástí činnosti VKCV je trvalé udržování a prohlubování kontaktů se zaměstnanci Celní správy ČR a jejími služebními funkcionáři,posilování profesní hrdosti, soudržnosti a úcty k historii Celní správy a Finanční stráže. Tohoto cíle bude dosahováno zejména:
1.a.upevňováním vzájemnosti a soudržnosti mezi členy společnými schůzkami, setkáními při různých příležitostech, zájezdy, organizováním společných pobytů a výletů, sportovními a společensko - kulturními akcemi; za účelem udržení trvale dobrých vztahů mezi VKCV a Celní správou ČR, budou akce pořádané VKCV otevřeny pro všechny bývalé i současné zaměstnance celní správy
1.b.pořádáním schůzí, porad, přednášek, vzdělávacích akcí a případnou publikační činností;
1.c.ochraňováním stavovské cti prostřednictvím orgánů Spolku celníků ČR a VKCV,
1.d.péčí a podporou členů a prosazováním práv celních veteránů;
1.e.spoluprací s kluby celníků, kluby vojenské historie a dalšími spolky, kluby či organizacemi vyvíjejícími činnost se zaměřením na historii ČR a ozbrojených sborů
1.f.organizací vzpomínkových akcí připomínajících historii celnictví a Finanční stráže, ve spolupráci s Celní správou ČR
1.g.udržováním a prohlubováním mezinárodní spolupráce zejména s celními správami Slovenské a Polské republiky, včetně jejich stavovských organizací
1.h.v souvislosti se sídlem VKCV v objektu Krajského úřadu pro Pardubický kraj, bude VKCV úzce spolupracovat s vedením Krajského úřadu a jím zřizovanými organizacemi, včetně spolupráce při akcích uvedených v bodu a)
Tomu, jak se nám dařilo či daří zamýšlené záměry naplňovat, budou věnovány další příspěvky k 10 – ti leté historii VKCV
Ladislav Brůha, místopředseda klubu