Jdi na obsah Jdi na menu
 


KÚ Hradec Králové a jednání o finančních možnostech v rámci přeshraniční spolupráce ČR - PR

28. 2. 2015

Východočeští veteráni a jejich první kontakt s finančními možnostmi z prostředků EU

   Euroregion Glacensis je nadnárodní dobrovolné zájmové sdružení měst a obcí a dalších právnických osob na území okresů  Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Trutnov, Jičín, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Pardubice, Jeseník a Šumperk na straně české a sdružení měst a obcí okresů Kłodzko, Ząbkowice, Wałbrzych, Strzeliń a Dzierżoniow na straně polské.

   Jeho hlavním úkolem je podpora česko-polské přeshraniční spolupráce a rozvoje příhraničního území, která jsou spjata úzkými geografickými a historicko-politickými vazbami.

predel.jpg

INTERREG V-A Česká republika – Polsko

interreg.jpg


  

Toto je nový název pro program přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko pro období 2014 - 2020. Dlouho očekávané informace o tomto programu se již blíží i když tak jako všechny ostatní mají výrazné zpoždění.

   První projekty zahájí svou realizaci nejspíše až v polovině roku 2016, to je 2,5 roku po spuštění období 2014 – 2020. V tomto novém programu bude i nadále implementován tradiční nástroj pro navazování spolupráce komunit a to Fondem mikroprojektů.

Pro tyto účely byla založena nová sekce v Grantových programech pod názvem INTERREG V-A ČR-PR 2014 -2020.

predel.jpg

   Den 25. února 2015 bude významně zapsán v historii Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky. Tohoto dne zástupci Rady VKCV předseda Bohumil Brandejs a tajemník Jirka Panuš spolu s pověřeným kolegou ve věci navázání kontaktů s nadnárodním sdružením Euroregion Glacensis Rosťou Bittnerem navštívili Krajský úřad pro Královéhradecký kraj. Tam se sešli s panem Ing. Romanem Klímou, který měl na starosti poradenství a hodnocení projektů Operačních programů přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika v letech 2007–2013; s ním diskutovali o možnostech získání financí pro akce VKCV z Evropských fondů v letech 2014 – 2020.

   Nad plánem  činnosti VKCV hledali způsob využití možných dotačních programů, termíny, způsob a podmínky jejich uplatnění. Tým vyjednávačů tak získal základní informace o Evropských fondech a také příslib pomoci v tomto směru.

   Rada VKCV si myslí, že využití dotací z evropských prostředků při rozvoji přeshraniční spolupráce (sportovní hry, setkání Hraničář a další) by klubu pomohlo zlepšit finanční řešení těchto akcí.

                                                  Rada VKCV HL