Jdi na obsah Jdi na menu
 


XII. konference policejních historiků

22. 10. 2017

 

XII. konference policejních historiků

 

 

    Konference policejních historiků je tradičním mezinárodním setkáním profesionálních i amatérských historiků, kteří se zabývají především dějinami bezpečnostních sborů. V rámci těchto konferencí zazněla řada přednášek, které jsou volně přístupny široké veřejnosti.

 

    Na již tradiční XII. konferenci dostali pozvání i amaterští badatelé Jirka Panuš a Bohumil Brandejs z řad členů Východočeského klubu celních historiků z Horní Lipky. Ve třech dench (12. - 14. října 2017 Muzeum Police ČR Praha) ) zaznělo na třicetpět zajímavých příspěvků především z oblasti dějin bezpečnostních sborů. Mezi přednášejícími bylo možné nalézt řadu profesionálních i amatérských historiků, spisovatelů a publicistů, kteří se věnují dějinám, spojenými s bezpečnostními sbory a to nejen  na našem území. Po slavnostním zahájení patřili k prvním přednášejícím  pro nás známí pánové pplk. v.v. Mgr. Radek Galaš – kurátor sbírek Muzea Policie ČR, mjr. v.v. Bc. Miloš Vaněček – vedoucí redaktor bulletinu NPDC a Ing. Zbyšek Šustek CSc ze Slovenské akademie věd, který v srpnu roku 2011 přednášel na II. Workshopu celní historie na Horní Lipce.

 

    Pro nás zajímavou přednáškou bylo vystoupení pedagožky Mgr. Karolíny Košařové z pražské  Vyšší policejní školy  a Střední školy MV, která mluvila o studentském projektu – tématické konferenci s názvem Hrdinové II. odboje,  jež  proběhla ve středu dne 10. května 2017.  Toto netradiční pojetí kombinovalo   studentskou konferenci s přednáškami odborníků. Mezi těmi byli zastoupeni jak profesionální historikové, tak soukromí badatelé a reprezentanti klubů vojenské historie. Cílem akce bylo připomenout méně známé osobnosti a události z dějin českého protinacistického odboje a především podnítit mezi studenty zájem o problematiku novodobých dějin a vštípit jim povědomí o základech badatelské práce. Akce je pro nás amaterské badatele více než přitažlivou a rádi bychom se této konference v příštím roce zúčastnili.

 

       XII. Konference policejních historiků trvala tři dny, naše účast však byla jen jednodenní a to v první den, kdy bylo slavnostní zahájení. Na konferenci v roce 2018 bychom chtěli setrvat déle.                                                 

                                                                                                             -pnš-

 

xii.-kph---program-2017.jpg