Jdi na obsah Jdi na menu
 


První výročí předání HL kraji - 04. 03. 2016

8. 3. 2016

Horní Lipka rok první

     V pátek 4. března 2016 uplynul rok od předání historické budovy Oddělení FS v Prostřední Lipce novému majiteli, kterým je Krajský úřad pro Pardubický kraj. Rádi bychom se za prvním rokem vzájemné spolupráce krátce ohlédli.

     Východočeský klub celních veteránů,  má v objektu sídlo a na základě ustanovení smlouvy o bezúplatném převodu může jeho zázemí využívat k organizování akcí, které má v plánu činnosti a jsou v souladu s Klubovým řádem. Naprostá většina námi organizovaných aktivit je bezprostředně navázána na využití areálu známého všem jako Horní Lipka. Stejně tak tomu bylo v roce 2015, který jsme na Horní Lipce zahájili výroční členskou schůzí a zakončili tradičními dožínkami. Mezi těmito dvěma proběhla řada dalších např. sportovní hry, vzpomínka na četaře Hrada, Cihelna 2015, 9. setkání celníků, oslavy státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR. Naprostá většina z nich by se bez hornolipeckého zázemí nemohla uskutečnit.

     Kromě aktivit organizovaných VKCV se rozšiřuje okruh zájemců o využití objektu. Stejně jako v loňském roce plánuje své aktivity v areálu SPŠ chemická Pardubice, zájem je ze strany dobrovolných hasičů, některých odborů krajského úřadu atd.   

     Spolupráce s krajským úřadem při využívání objektu je na velmi dobré úrovni a postupně se daří odstraňovat i drobné názorové odlišnosti s provozovatelem, kterým je SOU opravárenské Králíky. VKCV se v rámci svých možností i nadále podílí na údržbě areálu. V uplynulém roce jsme zajistili barvy a provedli nátěry části dřevěných venkovních staveb, zprostředkovali jsme opravu čističky odpadních vod a podíleli jsme se finančně i pracovně na položení antuky na volejbalovém hřišti. Směrem k majiteli i provozovateli jsme řádně uhradili veškeré závazky, spočívající v úhradě provozních nákladů, zajištění úklidu užívaných prostor atd.

     V areálu se také postupně realizují plánované stavební úpravy. V podzimních měsících loňského roku bylo provedeno položení drenáží, opravy kanalizačních svodů a svislé izolace u základů hlavní budovy.
     Od druhé poloviny ledna 2016 probíhají v suterénu stavební a topenářské práce související se změnou způsobu vytápění. Namísto finančně náročného a již značně zastaralého systému vytápění elektřinou, bude instalován ekologický kotel na pevná paliva. To si vyžádalo vybudování uhlárny v prostorách dosavadní dílny, opravu komína a znovuobnovení venkovního přístupu do kotelny. Byla provedena také výměna poškozených radiátorů a instalace nových, např. do verandy a botníku. Je zpracována finální verze studie na úpravu vnitřních prostor, zateplení budovy a výměnu oken. Předpokládaný termín zahájení je ve 2. polovině letošního roku.

     Také v letošním roce máme v plánu využívat zázemí Horní Lipky pro klubovou činnost. V lednu to byla výroční členská schůze, v příštích měsících to pak bude celá řada akcí dle našeho plánu činnosti. Jsme rádi, že po vyslovení nepotřebnosti objektu ze strany CS, se našemu klubu podařilo najít vlastníka, který nám vytvořil velmi dobré podmínky pro naši činnost. Vážíme si i toho, že postupně probíhají nezbytně nutné úpravy a opravy objektu, které přispívají ke zkvalitnění zázemí a snížení nákladů na provoz. Chtěli bychom proto na závěr poděkovat všem zaměstnancům krajského úřadu, kteří se na tom podílejí. Věříme, že úspěšně započatá spolupráce bude pokračovat.

                                                                                 Rada VKCV