Jejich naděje jen částečně sdílí české ministerstvo zahraničních věcí. Zástupce velvyslance ČR v Londýně Miroslav Kolatek Právu ve středu potvrdil, že pokračují přípravy na formální předání čtyřnohého svatebního daru.

„Hledá se vhodný způsob, jak to v souladu s protokolem provést. O převozu koně se ale v tuto chvíli neuvažuje vzhledem k žádosti britské strany, aby hřebec i nadále zůstal v ČR,“ řekl Kolatek. Hřebec mimořádné kvality z chovu, které využívají královské dvory několika evropských zemí, zůstane možná jen virtuálním darem.

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI by mohl být brzy chloubou na anglickém královském dvoře

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI

FOTO: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Koňáci se ale snad dokážou domluvit lépe než diplomaté. „Už jednáme napřímo. Vrchní štolba královských stájí se na hřebce velice těší, dokonce už mi i sdělil, že má pro něj vybrané vhodné partnerky, které by chtěl s tímto hřebcem připustit. To znamená, že oni by ho chtěli využívat i v rámci plemenitby. A teď samozřejmě je to víceméně v rukou diplomatů. To jsou poměrně dost složitá jednání, kdy, při jaké příležitosti tam toho koně dostat, aby to mělo nějaký důstojný průběh,” glosoval aktuální situaci a možnosti dalšího vývoje ředitel kladrubského hřebčína Jan Höck.

Má podporu mezi svými spolupracovníky, protože dostat Kladrubáka na anglický královský dvůr je záležitostí nesmírně prestižní a snem mnoha generací koňáků z hřebčína založeného už Rudolfem II. A zřejmě jsou ochotni „cizího hřebce“ živit a ošetřovat do doby, než se případ uzavře. Ročně to přijde na desetitisíce. „Dokud dýchám, doufám,“ řekl Právu ředitel hřebčína Höck.

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI by mohl být brzy chloubou na anglickém královském dvoře

Favory Alta XXI

FOTO: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Do Londýna letos na jaře putovala zkumavka s genetickým materiálem Favory Alta XXI. Za normálních okolností by to byl riskantní krok, ale cenné sperma z hlediska právního vlastně přebíral majitel koně. Ten má právo rozhodnout o využití, o zveřejnění informací o kvalitě genetického materiálu, o případném budoucím oplodnění klisen z královských stájí.

„Dělá se to dnes běžně, ale jestli je takové spojení dobré nebo správné, ukáže až příští nebo přespříští generace potomků Favory. Stáje Jejího veličenstva řídí ovšem ti nejlepší odborníci v oboru, nikdo by jim do toho neměl kibicovat,“ řekl Právu odborník z kladrubského hřebčína, který si nepřál být jmenován.

Další diplomatická jednání nejsou pod žádným „genetickým tlakem biologických hodin“. V anglických královských stájích se hřebci ke klisnám pouštějí vždy na jaře.