Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miminka

Několik rad po příchodu z porodnice

 
Kojení podle chuti novorozence nebo po 2-3 hodinách, novorozenec pije až 8-12x/den, spavé děti je nutné budit po 4 hodinách na kojení (i v noci), zpočátku je vhodné kojení z obou prsů. Ne každý křik dítěte znamená hlad! Důležitá je správná technika kojení - v ordinaci dostanete při první návštěvě informační brožurku o kojení. Nechávejte po jídle odříhnout, noste miminko v klubíčku, na tygříka. Při břišních kolikách můžete podat Espumisan / Simetikon/  5-10 kapek (event. Lefax 1 vstřik před každým kojením nebo Sab simplex 10 kapek). Lze podávat také probiotika (např. od narození probiotické kapky Bio gaya 5 kapek denně ). Kojící maminka může pít 1-2 hrnečky fenyklového čaje za den, omezit nadýmavé a dráždivé potraviny ze stravy. Porodní váhy většinou novorozenec dosáhne ve 2-3 týdnu. Vaše miminko by mělo později přibírat na váze 150-300g/ týden, vypít 120-150ml/ kg/ den. Nemějte obavy, když nevypije na každou dávku stejně, když nepřibere na váze každý den. Zvláště první 2-3 týdny si maminka a děťátko na sebe zvykají a někdy nejde všechno podle knížek. Asi po 6 týdnech se v kojení vytvoří určitá pravidelnost. Přechodné obtíže, bolestivé bradavky, neklidné miminko a pocity neschopnosti postarat se o své dítě zažívá hodně maminek, vliv na to mají i hormonální změny v těle maminky.
 
Nepřestávejte kojit bez porady s dětskou sestrou nebo pediatrem!  
  
Umělá výživa příprava jen z převařené kojenecké vody (do 1 roku), před zahájením podávání se poraďte s dětským lékařem nebo sestrou o vhodnosti a typu mléka. Rodiče neklidných miminek obvykle bezdůvodně střídají různé druhy počátečních mlék, často bez očekávaného efektu. Pokud se v rodině dítěte vyskytuje alergie (ekzém, senná rýma, astma), doporučuji podávat hypoalergenní mléka – s označením HA (např. Nutrilon 1HA, Beba1HA premium) do konce  4. měsíce.  
 
Stolice kojené dítě má stolici až 8x/den, ale nemusí mít stolici až 1 týden. Stolice se přirovnává k míchaným vajíčkům, po nějaké době na vzduchu může být nazelenalá. Po stolici je nejlépe umýt zadeček pod tekoucí vodou rukou  ev.  namočeným Perlanem, vlhčené čistící ubrousky používejte vyjímečně - alergizují jemnou dětskou pokožku. Pokud bude ve stolici krev nebo stolice budou zelené, vodnaté a časté, poradíte se s lékařem!
 
Močení – 6-12 pomočených plen za den je známkou, že vaše dítě dobře pije.
 
Oči – ospalky v okolí očí lze omýt převařenou  vodou. Při výtoku z oka možno kapat 5x denně OMISAN baby nebo vykapávat Ocuflash blue /  obojí  lze koupit v lékárně / . Při trvání  výtoku  z očí / hnisu  v očích / se poraďte s lékařem.
 
Uši a nos – jemně vytřít štětičkou při potřebě, nos při rýmě zvlhčovat např. Libenarem, pravidelně a zvláště před jídlem odsávat, zvýšit polohu (podložit matraci, zvednout nohy od postýlky -  nedávat polštář) a zvlhčovat vzduch (namočené ručníky kolem postýlky). Do nosu lze použít i Nasivin 0,01 nebo Nasivin Sensitive na 3-7 dní. Ústní odsávačku lze koupit v lékárně, lepší je odsávačka k připojení na vysavač ( např. Baby-Vac, Nosátko  - přibližná cena 300 - 400 Kč) nebo  elektrická odsávačka. 
 
Pupek – jemně vytřít lihem zakoupeným v lékárně, přílišné ošetřování může bránit hojení! Pokud vám pupek v porodnici neodstranili, tak ošetřujte pahýl také lihem, sám odpadne asi během týdne. Krvácení z pupku konzultujte s lékařem.
 
Prsní žlázy zvětšení prsních žláz v novorozeneckém období u chlapců i holčiček je reakcí na hormonální změny, nemusíte se ničeho obávat.
 
Genitál  holčičky – myjeme vodou,  na čištění a ošetření v oblasti plen lze použít dětský olej - např. Baby Sebamed dětský olej, Infadolan nebo slunečnicový olej,  otírání odpředu ke konečníku, zpočátku může být  hlenový výtok.  
chlapečci – předkožka nelze většinou přetáhnout, nikdy nepřetahujte násilně
 
Novorozenecká žloutenka – nažloutlá barva může přetrvávat až 2 měsíce, dávejte dítě  ke světlu (k oknu), žluté barvivo se světlem pomáhá odstranit, případné kontroly novorozenecké žloutenky doporučí dětský lékař.

Ublinkávání – je časté, je způsobeno nezralostí jícnového svěrače u novorozence, opakované zvracení a zvracení obloukem je nutné konzultovat s dětským lékařem.

Škytání - je u miminek velmi časté, nejde o žádné onemocnění

Polohování - několikrát denně pokládejte  miminko na bříško, nejlépe před kojením. Novorozenci stačí několik minut. Miminko nesmí spát na bříšku!

Pobyt venku – od 2. dne po propuštění při nekomplikovaném poporodním období. V létě ranní nebo pozdně odpolední procházky, do 1 roku nikdy neopalovat! V zimě s novorozenem nechodit na procházky pod 0°C, od 6 týdnů do 6 měsíců pod -5 °C.

Kůže

zadeček po stolici  je nejlépe omýt  pod tekoucí vodou, časté užívání vlhčených ubrousků může při otírání poškodit celistvost kůže a kůži podráždit. Na zadeček a zarudnutí v záhybech – Sudocrem, Bepanthen mast, Sebamed baby na opruzeniny, Rybilka, Infadolan, při horších opruzeninách Imazol krém-pasta

koupele –  ve vodě, novorozence stačí koupat obden, do vody lze přidat  koupací oleje např.   Oilatum,  Sebamed, Linola fett oil , Dexeryl , při podrážděné pokožce miminek koupele v odvaru z řepíku nebo     černém čaji. 

 

 promaštění těla – dětská mléka (na trhu jsou dostupná kvalitní a nealergizující typy – např. Sebamed lotio, Linola lotio,  HiPP Baby Lotio,  Dexeryl),

šampony – Linola Shampoo, HiPP Baby Shampoo. Na zaschlé krustičky ve vlasech nanést olivový  nebo slunečnicový  olej, ponechat 2-3 hodiny, a poté vyčesat jemným hřebínkem. Prodávají se také šampony proti krustičkám Baby Squam (Bioderma). 

ochrana proti sluníčku – Daylong Kids, Linola Sonnenschutz, Anthelios ; ochrana proti mrazu – Linola fett mast, BABY Sebamed -pleťový ochranný krém
 
 
Kupte si domů teploměr, Paralen čípky 100   nebo  Panadol čípky, 

Pečlivě zvažte dlouhé cesty, nákupy a návštěvy s novorozencem. 
 
Doporučuji používat alarm dechu zvláště u předčasně narozených dětí nebo u dětí v novorozeneckém věku nemocných, nikdy nenechávat spát miminko na bříšku a na boku !!!
 

Nebojte se na cokoliv zeptat nebo zatelefonovat!