Jdi na obsah Jdi na menu

Izrael - Údolí slz a hora Bental - Golanské výšiny 2014 03

Údolí slz a hora Bental - Golanské výšiny - 24. 3. 2014

Souřadnice:

Údolí slz: 33°10'38.10"N, 35°47'52.75"E
hora Bental: 33° 7'42.67"N, 35°47'7.58"E

Z Gonenu opět o tisíc metrů výš na Golanské výšiny. Projíždíme náhorní plošinou, řídký provoz zahušťují tahače převážející proslulé tanky Merkava. Vojenská cvičiště střídají jabloňové sady, vinice a samozřejmě minová pole. Zastavujeme u památníku jedné z největších tankových bitev lidské historie - bitvy v Údolí slz (jak byla plošina pod sopečnými vrcholy, místo syrského vpádu v roce 1973 po Jomkippurské válce nazvána) pod vrcholem Hermonitu (1211 m. n. m.).
 

Památník bitvy v Údolí slz


Procházíme kolem zachovaných valů a zbytků opevnění. Přes minová pole vidíme „území nikoho“ - zónu pozorovatelské mise UNDOF a ještě dál syrské území. Zvukové kulise místa dominuje vzdálená dělostřelecká palba a zpěv početných strnadů lučních. Na erodovaném svahu Hermonitu objevujeme hnízdo káně bělochvosté. Zkoušíme pokračovat kolem úpatí hory ještě dál k severu, ale cesta brzy končí. U silnice zahlédneme želvu, stavíme a jdeme fotit a také se porozhlédnout po travnatých svazích s roztroušenými hlohy. První dojem, že nic zajímavého neuvidím, střídá překvapení nad různorodostí života – kozí trus nenechává v klidu vrubounovité brouky, pod kamenem nalézám respekt budící stonožku a pod zdemolovanou cedulí varující před minami má svůj úkryt statný sklípkan. Po oba dva dny pozorujeme silný tah baboček bodlákových.

Přesunujeme se několik kilometrů jižně, tentokrát přímo na další vrchol zdejšího sopečného pásma - Bental (1171 m. n. m.), který se sousedním Avitalem (1204 m. n. m.) ohraničuje původní kráter vyhaslé sopky. Z hlediska přírodních hodnot jde o místo posledního výskytu původních dřevinných formací v oblasti Golanských výšin (duby, hrušeň syrská, hlohy, růže). 
 

Kráter a hora Avital


Vrchol poskytující dokonalý rozhled do všech světových stran je ovšem hlavně „poutním místem“ odkazující na izraelsko – syrský konflikt. Nad turistickým centrem s restaurací se nachází vyhlídka, kterou s četnými návštěvníky sdílejí i nepříliš plaché agamy, jejichž samečkové usilovně obhajují svá teritoria na vyhřátém opevnění.

Bental je silným místem (vroucně se modlící žena s do daleka upřeným pohledem, skupina studentů náboženské školy soustředěně naslouchající vyprávění válečného veterána), místem které i nezúčastněného pozorovatele z klidného koutu světa nutí přidat se na jednu či druhou stranu konfliktu …

Je čas na emoce jiného charakteru, odjíždíme do rezervace Gamla.


Pozorované druhy ptáků:

strnad luční (Miliaria calandra)
orlovec říční (Pandion haliaetus)
pěnice hnědokřídlá (Sylvia communis)
zvonohlík syrský (Serinus syriacus)
konopka obecná (Carduelis cannabina)
káně bělochvostá (Buteo rufinus)
skalník zpěvný (Monticola saxatilis)
bělořit okrový (Oenanthe hispanica)
ťuhýk rudohlavý (Lanius senator)
pěnice dlouhozobá (Sylvia crassirotris)

pěnice bělohrdlá (Sylvia melanocephala)
slavík obecný (Luscinia megarhynchos)


Pokračovat ...