Jdi na obsah Jdi na menu

Izrael - Jeruzalém 2014 03

Jeruzalém - kroužkovací stanice u budovy Knessetu + Staré město - 25. 3. 2014

Souřadnice: Staré město

Pobývat v Izraeli a nenavštívit Jeruzalém? Nemyslitelné. Takže i v programu naší specifické cesty se tento cíl objevil – sice jen na pár hodin a s ornitologickým nádechem, ale přece.

Ranní cesta vedla z našeho nocležiště asi 25 km podle Mrtvého moře zpět na sever ke křižovatce se silnicí č. 1. Tato spojnice oblasti Mrtvého moře, Jeruzaléma a Tel-Avivu stoupá dalších asi 40 km na západ do střední části Judských hor, kde se v nadmořské výšce mezi 700 a 800 metry rozkládá neuralgický bod lidské historie, dnes nejlidnatější izraelské město a ohnisko izraelsko-palestinského konfliktu.

Kolem deváté jsme na předměstí vjeli do první dopravní zácpy. Na město pod příkrovem smogu se sneslo dokonce i pár dešťových kapek. Náš první cíl se nacházel v sousedství budovy izraelského parlamentu – Knessetu a šlo o veřejně přístupnou kroužkovací stanici (v době naší návštěvy plnou dětí) s návštěvnickým centrem situovanou v zahradě s napajedlem, které přitahuje místní ptactvo.  Chvíli jsme sledovali a fotili celkem běžné druhy a následně se přesunuli k jeruzalémskému Starému městu.

Budova Knessetu


Než jsme našli vjezd do podzemních garáží, chvíli jsme bloudili. Jaffskou, nejrušnější ze sedmi vstupních bran, jsme vešli do křesťanské čtvrti Starého města. Prohlídka probíhala k mé lítosti velmi spěšně, vlastně jsme jen nakoukli – výhodou bylo na místní poměry docela malé množství turistů, takže alespoň návštěva chrámu (baziliky) Božího hrobu byla v poměrně poklidném tempu a tak jsem mohl v příšeří pověstného svatostánku vyzkoušet schopnosti kompaktu Canon G 1 X při focení při nízké světelné hladině.

V chrámu Božího hrobu

Naproti luteránskému kostelu svatého Spasitele jsem koupil pohledy a známky, nasál něco z atmosféry tržnice a už jsme směřovali do židovské čtvrti, abychom mohli na pár okamžiků v zamyšlení postát u Západní zdi (známé jako Zeď nářků). Z vnější strany jsme obešli část hradeb a vrátili se k autům. 

U Západní zdi

Svižný sjezd zpět k Mrtvému moři jsme něco po třetí odpoledne nakrátko přerušili na místě připomínajícím, že se právě nacházíme na úrovni hladiny moře – další fotka na památku, jak jinak. I se zastávkou zpět v kempu jsme ještě stihli vyzkoušet podvečerní koupání v Mrtvém moři.
 

Pozorované druhy ptáků:

zvonek zelený (Carduelis chloris)
sýkora koňadra (Parus major)
vrabec domácí (Passer domesticus)
pěnice hnědokřídlá (Sylvia communis)
pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla)
bulbul arabský (Pycnonotus xanthopygos)
špaček Tristramův (Onychognathus tristramii)
hrdlička senegalská (Streptopelia senegalensis)
strakapoud jižní (Dendrocopos syriacus)


Pokračování ...