Jdi na obsah Jdi na menu

S nejzelenějším poslancem přírodou východních Čech

8. 5. 2016

Pod záštitou "nejzelenějšího" poslance PhDr. Robina Böhnische - předsedy výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny PČR, se uskutečnil výjezd za přírodou východních Čech, pořádaný ekologickou platformou při ČSSD - Zvonečník. S účastníky exkurze jsme se setkali v Hradci Králové a společně prošli PP Na Plachtě - průvodcem nám byl David Číp ze ZO ČSOP JARO Jaroměř - ochranář tělem i duší.

 

Robin s Davidem Čípem

 

Nevelké území vyrvané ze spárů developerů je neobyčejně bohaté na často i výjimečné druhy rostlin a živočichů. Je to důsledek velké pestrosti stanovišť. Na 56 ha procházíte písčinou, lesem, vřesovišti, můžete sledovat co se děje v tůních i na hladině rybníka či v rákosině.

 

 

PP Na Plachtě - Hradec Králové_1

 

PP Na Plachtě - Hradec Králové_2

 

PP Na Plachtě - Hradec Králové_3

 

PP Na Plachtě - Hradec Králové_4 

 

 

Asi nejpodstatnější pro mne byly informace o praktických krocích v rámci managementu lokality. Ty zahrnují nejen běžné zásahy typu kosení, výřezu náletových dřevin nebo bagrování tůní, ale i na první pohled až drasticky působící činnosti jako pahýlování stromů, vytrhávání pařezů, vypalování nebo zde opakovaně aplikované porušování půdního krytu pojezdem vojenské techniky.

 

Krásný den vybízel k fotografování, ale ostré slunce činilo trochu problémy. S foťákem by se Na Plachtě dalo strávit mnohem více času, než naše dvě hodiny.

 

PhDr. Robin Böhnisch

 

PhDr. Robin Böhnisch

 

PhDr. Robin Böhnisch

 

Lišaj borový

 

Ještěrka obecná - samec

 

Požerek dřevokazného hmyzu

 

Hadí mord nízký

 

Zlatohlávek zlatý

 

 

Setkání s podobně smýšlejícími lidmi na místě, které je dokladem možnosti dosáhnout prakticky bez jakéhokoliv zázemí úctyhodných reálných výsledků na poli ochrany přírody bylo lidsky příjemné a inspirativní. Dalšího programu jsme se již neúčastnili a s Robinem a Romanem Bélou vyrazili na další dvě pěkná místa našeho kraje.

 

Nejprve jsme se zastavili na okraji PR Dubno u České Skalice. Chladné počasí nedávných dnů pozastavilo nástup vegetace, takže upolínů kvetlo jen několik, prstnatec májový v květu jsme hledali marně. 

 

Louky v PR Dubno

 

Upolín evropský

 

Upolín evropský

 

 

Přes Ratibořice, Hořičky, Hajnice, Staré Buky a Vlčice jsme směřovali ke Krkonoším. Cestou se otevírala až kýčovitá panoramata. Naším cílem byla slatinná louka Na Bíneru mezi Horním Lánovem a Černým Dolem. I zde ranní mrazíky poslední dekády podrželi majalisy pěkně u země.

 

Nad Starými Buky

 

Prstnatec májový - Bíner