Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s majiteli Čoubova mlýna pro Rabstejnnadstrelou.cz

2. 1. 2012

Jak a kdy jste objevili Čoubův mlýn?
V době, kdy jsme přicházeli o pozemky u Karlových Varů, jsme začali hledat nový domov pro nás a naše zvířata. Sjezdili jsme kdeco, až nás náš bývalý soused vzal na výlet na Střelu a ukázal nám právě Čoubák. A bylo to. Teď jsme zde třetí zimu.

Jak a proč jste se rozhodli zde bydlet?

Rozhodování nebylo jednoduché. Slibů, jak je zde všechno jednoduché, předjednané, zařízené..., byla spousta. Elektrika není problém, vztahy v pořádku, vody ve studni dost, prostě samá pozitiva. Přesto rozhodování chvíli trvalo, ale byli jsme tak oslněni, že moc proti nebylo. Nakonec přijel náš kamarád, který rekonstruuje staré stavby, a řekl doslova: "Jestli to koupíte, jste děsný magoři, jestli ale ne, tak jste ještě větší. A bylo!

Co vám tento způsob života dal a vzal?

Dal nám mnohem víc než vzal. Dal nám obrovskou sílu bojovat, jít si za svým a odolávat nástrahám. Dal nám silnější vztah a šťastnější rodinu. Narazili jsme hned v prvních měsících na tak velkou lidskou blbost, jakou jsme nikdy asi nepoznali. A ta nám tak zpestřuje každodenní život, až si říkáme, že to snad ani není možné. Díky ní je to teď se mlejnem tak, jak to je. Třetí rok žijeme bez elektriky, aniž bychom to tak chtěli. Vše mělo být hotovo do půl roku od nastěhování. Ale potomci posledních mlynářů dělají už třetí rok vše pro to, aby nic nešlo. Ale tím víc získáváme síly jít dál. A co nám opravdu vzal? Vzal nám vymoženosti všedního života, ale zjišťujeme, že je nepotřebujeme.

Jaké jsou Vaše záměry s touto nemovitostí a okolím do budoucna?
Záměry jsou jasné, jen realizace se zastavila, a dokud nevyhrajeme určité boje, půjde to jen ztěžka. Hlavním záměrem je vracet budovu do co nejpůvodnější podoby. Dostali jsme dotaci na obnovu mlýnského kola. Potomci mlynářů se jí ale pokoušejí zhatit. Kolo by mělo být replikou původního dřevěného, mělo by nahradit současné, nešťastně zvolené železné, které zde umístil náš předchůdce. Potomci posledních mlynářů ale tvrdí, že se tímto chceme nějak obohatit, nedokážou pochopit, že nám jde jen o to vrátit ducha této památce, které se oni dobrovolně kdysi vzdali, nezáleželo jim na ní a nyní začali bortit vše, co se kolem mlejna děje. Zpracováváme projekt na novou střechu a okna, také podle původní podoby. Chceme i nadále pokračovat v provozování občerstvení. Pracujeme na tom, abychom se stali záchytným bodem na stezce pro koňáky. Povedlo se nám nechat zapsat sochu sv. Jana Nepomuckého jako kulturní památku. V loňském roce jsme oslavili 100 let mostu u Čoubova mlýna a pracujeme na tom, aby se i on postupně dočkal rekonstrukce. V letošním roce alespoň nového zábradlí, protože to je velice nebezpečné. Toto místo navštěvuje během roku veliké množství lidí a hlavně dětí a o ty máme strach. Pozemky přiléhající přímo ke zdem mlýna byly až do letoška neudržované, protože je blokovali opět naši dnes už asi nepřátelé. To velice kazilo dojem a myslím, že to spostu lidí zklamalo, protože si mysleli, že je to náš nepořádek. Bohudík nebyl, o pozemky bojujeme a již nyní je začínáme dávat dohromady. A pokud vše dobře dopadne, měla by mlýn ještě v letošním roce oživit zvonička. Samostatnou kapitolou je elektrika. Spousta lidí řekne: "Jé, to je romantika." Na týden možná. Život bez ní je o moc těžší. Rozhodli jsme se ale pro soběstačnost a tak snad časem.

Uvažovali jste o založení např.občanského sdružení, které by pomohlo s prosazováním plánů a vizí na rozvoj místa a okolí ?
Ano, ale vše souvisí se vším, a tak dokud se nevyřeší věci, o kterých jsem mluvila, tak nic nového nepřijde. Je to moc těžká a vyčerpávající situace.

Kdy budou fungovat plně stránky http://www.coubuvmlyn.cz ?
A tohle je ten stejný problém. Jsme pod neskutečným drobnohledem, a tak si co nejvíce musíme střežit, co ještě jde. Cokoli podnikneme, obrací se negativně proti nám. Letos je chceme trochu otevřít, ale určitě ne naplno.

Co říkáte na přehradu, která vás možná zaplaví?
Dozvěděli jsme se to nedávno, není nám z toho nejlíp a já jen doufám, že k tomu nedojde. Nikdy jsme žádné místo nemilovali tolik. A jen tak se ho nevzdáme, i když v tomto případě by to byl asi marný boj. Věříme!

Děkujeme za Váš zájem a chceme také poděkovat všem, kdo za námi celou dobu stojí a kdo nám drží palce. A pokud jsme někoho zklamali a má-li někdo pocit, že za námi není vidět pořádný kus práce, věřte, že tam je, vydřený, vybojovaný a asi i vybrečený. Nevzdáme se svého snu a domova, a i když to třeba nepůjde tak rychle, jak bychom chtěli, jednou to dokážeme.

Z Čoubova mlýna Klára a Daniel

A také my z Rabštejna držíme novým sousedům palce!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

(Ringo, 3. 8. 2017 22:47)

Zdravím vás a děkuji za občerstvení v letošním vyprahlém létě. Mlýny a jejich historickou techniku mám rád.

co nového

(Tomáš, 13. 8. 2012 12:01)

Ahoj na Čoubův mlýn, co nového jaká je sezóna? Co nového ohledně náhonu?

Čoubáci, vydržte

(Marcela, K.Vary, 23. 2. 2012 14:45)

Víťa a Laďka mi mluví z duše. Připojuji se.

Držíme palce Klárce a Danovi

(Víťa a Laďka - Karlovy Vary, 21. 2. 2012 16:06)

Nejprve mnoho pozdravů majitelům, nadšencům a příznivcům Čoubova mlýna. Před rokem a půl jsme zde strávili jedinou noc, od té doby stále myslím na mlýn, okolí a dva mladé nadšence, kteří se rozhodli zde TRVALE žít. Nejvíce na ně myslím v zimě, když zrovna není nic v televizi a doma máme 23 stupňů (i více), teče nám voda, všude svítí světla atd. To jsou chvíle, kdy si říkám jak pořežili zimu, nevzdali to ??? Držíme Vám všechny palce a mooooc se těšíme, až se nám povede utrhnout den volna a přijedeme se na Vás podívat. V dobách kdy nemůžeme přijet se koukám do map a na internet. Narazil jsem na tuhle stránku a nestačím se divit s jakými problémy se potýkáte. Pro Vaše "nepřátele" mám pár postřehů:
- připadá mi, že řešíte v tichu a teple svého domova u internetu malé problémy, které zveličujete (vždyť např. vykonání malé a velké potřeby turisty je věc čistě přírodní, nic se nestane, příroda si s produkty hravě poradí, přijďte se někdy podívat na trávníky a chodníky na sídlišti kteréhokoliv města, tolik výkalů jste pohromadě jistě neviděli :-) . ...a nějaký ten odpad jako kelímky a PET lahve je sice horší, ale nezbyde, než je holt párkrát do roka (asi nejspíš v létě, v zimě u Vás asi narváno nebude) sebrat.
- volně puštěná zvířata, (která spásají trávu a plevel v okolí a lese) přírodě neublíží vůbec, tím se neohánějte....je pravdou, že každý majitel za svá zvířata odpovídá...ale zase na druhou stranu - každý majitel pozemku má přímo povinost se o něj starat zejména aby plevel neobtěžovat majitele sousedních pozemků a pokud má o něj tak hysterický strach, tak by měl svůj pozemek oplotit a zamezit tak přístupu ...a ne přijet dvakrát za rok a zlobit se, že mu někdo spásá přerostlou trávu.
Spíš si myslím, že problém bude někde jinde. "Starousedlíci" zapomínají, že se na to krásné místo taky kdysi přistěhovali a byli "náplavy", teď nemůžou strávit, že se našel někdo (a ještě k tomu mladý) který tu chce taky bydlet. Místo pomoci a dobrých vztahů bude raději zveličovat vcelku malé problémy a hledat chyby.
Čoubův mlýn má v podstatě jen jediné dvě možnosti:
1. buď bude nadále ponechán svému osodu, bude ještě pár let chátrat a potom spadne, nebo
2. se najde někdo, kdo bude takový blázen jako Klárka a Dan a pokusí se mlýn opravit, žít v něm a udržovat ho.
(obojí je pro některé "starousedlíky" špatně - vždy budou nadávat).
K tomu, aby mlýn dostal šanci je ale zapotřebí obrovských sil a odhodlání. A v neposlední řadě taky velký, ale velký balík peněz. A ten každý na kontě nemá, tak se nelze divit tomu že oprava mlýna musí být provedena tak, aby mohl na sebe vydělávat (proč myslíte, že ho před lety stavěli??? - aby vydělával peníze). Teď už se nemele, tak holt nastoupil turistický ruch a výroba elektriky. Taková je doba a lepší to nebude.
Tak Vás moc prosím, vemte už rozum do hrsti, přestaňte závidět elán a nadšení mladým bláznům a raději jim pomozte, případně buďte tiše doma a neházejte jim klacky pod nohy.
Klárce a Danovi přeji, ať se jim povede vše co mají naplánované, ať ten běh na dlouhou trať zvládnou, ať se nenechají stresovat nepřejícími a závistivými lidmi.
Vytrvejte, držíme Vám palce.
PS. Kdyby to bylo horší a klacky pod nohama se zvětšovaly, je jeden recept - prodat mlýn i s pozemky bohatému Oligarchovi z Moskvy a okolí. Ten si nechá mlýn opravit během pár měsíců i bez dotací, okolí oplotí, vybuduje uprostřed lesa přívod plynu, širokou asfaltovou cestu, kostel a na pozemcích, které spásají klidní koně bude přistávací plocha pro vrtulník, kterým bude lítat 5x deně na výlety. Se "sousedy" se bavit nebude, protože ochranka je k němu nepustí a pak příjde přesně ta chvíle, kdy závistivci budou vděčně vzpomínat na ty dva mladé lidi, kteří tu byli před ním. Ale to už bude pozdě.
Pa v lepších časech (a ony přijdou, nebojte). Víťa K.

Zastávka na trase

(David, 14. 2. 2012 19:48)

Dodatečně díky za poskytnuté občerstvení během mrazivého pochodu údolím Střely první únorovou sobotu. Dobře vychlazené pivko přišlo vhod:) Slabši povahy nepohrdly šálkem svařeného vína. Příjemná zastávka - dík

chválíme

(Alena a Jarka, 8. 2. 2012 17:47)

Milí Čoubáci, chodíme k Vám pravidelně na nějaké občerstvení při našich pochodech (máme chalupu v Kotanči). Jsme rády, že někdo z mladých je schopný vůbec takhle myslet a žít. Přejeme Vám hodně úspěchů v podnikání.

Přehrada

(Janouškovcová, 7. 2. 2012 10:44)

Jaká přehrada? To má být legrace?

Držíme palce!

(Vašek, jeho holka:)) a Bedřa ... a Oskar, 5. 2. 2012 22:16)

Mílí Čoubáci,
my vám samozřejmě moc držíme palce a věříme, že všechno dobře dopadne!!!
Závidíme vám tu odvahu, pro nás jste každopádně hrdinové!
Čoubák je překrásný místo a díky vám ožilo.. Děkujeme za spoustu příjemně strávených chvil ... a ztrávených piv :-))) ...
A už se moooc těšíme, až se zase vyčůráme za křovím :)) ...
P.S.: Doufám, že naše koza má dostatek volného prostoru k pobíhání :-)...
Hodně sil přejeme!!!!!!!!!!!!!!

dalsi vysvetleni

(Klára a Dan, 25. 1. 2012 8:32)

Pustili jsme se do této diskuze sami, a tak nezbývá než opět reagovat. Chyby děláme, tak jako každý. Chyba byla se zvířaty a tu jsme napravili. Pozemek o kterém mluví pan Zimmerhakl je opravdu ušlapán od koní, opravdu nevim kde jsou hranice, prtože pozemek vytýčen nikdy nebyl a těžko se určují hranice jen tak. A upřímě, i když za to budeme opět osočeni, jsem ráda. Protože pokud by pánové chtěli někam přidávat fotky jak pozemek právě vypadá, měli by také přidat stav let před tím, kdy na svůj vlastní pozemek ani nesáhli. Na pozemku rostli 2 metrové kopřivy a všemožný plevel, přes který na mlýn nebylo ani vidět. Mimochodem po vypásnutí koňmi jsem na místě ještě posbírala pytel odpadu, který opravdu nemá nic společného s našimi turisty, byl tám léta zarostlý. Pozemek navazuje na ten, který si pánové spekulativně pronajali, pro nezasvěcené - pozemek přímo přiléha po celém obvodu ke zdem mlýna - a celou dobu co zde žijeme, i přes prosby a stížnosti pozemek posekali pouze jednou. Koncem minulého roku zeď už nebyla vůbec vidět. Pokud tedy, jak říká neznámý pisatel, bude mít soused zarostlý pozemek tak, že můj plot nebude ani vidět, nebudu mu tam opravdu nic stavět, ale ohradím se. a když to za 2 roky nevyřeší, zasáhnu. Díky bohu již nájem na pozemku nemají a my ho můžeme uklízet. I tam byl letitý bordel, který postupně vytahujeme. Porost nám postupně likvidoval zeď, která se nyní bortí. Nemáme ani za mák problém s tím, že se někdo ozval. Problém je v tom, že až nyní, po téměř 3 letech a tady. Nikdy pan neznámý nepřišel a neřekl co mu vadí. Nevím kolikrát je ještě potřeba říct, že nikoho o pozemky připravovat nehodláme, máme svých dost a nebudeme si brát další, jen ze spekulkace, o které se pak nebudeme moci starat. Chceme jen napravit situaci, kterou ani jeden z dvou předešlých majitelů neřešil. A to třeba to proč v mlýnském potoce, který je zakreslen v katastru neteče voda? atd. Dle svědků, se 40 let rodina p Zimmerhakla o údolí nestarala, nezajímalo je jak to tam vypadá. Proč nenapadali papírny, proč nebojovali za památku svého rodu. Krásná česká vlastnost se tu projevuje. Co nemám já, nebude mít nikdo. A nebo ať tam alespoň není šťastný. Znamená snad výměna kola to, že chceme pozemek p. Zimmerhakla, znamená to, že chceme aby tekla voda na mlýn jako tomu bylo vždycky, že opět chceme jejich pozemek? Ne nechceme, máme svých dost. Lehko se mluví lidem, kteří pouze jezdí na své chaty, ale my v údolí žijeme denodenně. Sousedé, ti opravdoví, protože nejbližší jsou v okolních vesnicích vždy stály za námi. Jsou to lidé kteří se v neděli nevrací do svých teplých bytečků, ale žijí zde! Denodenně tak jako my. Ty jsou ti kteří např. o povodních sešli do údolí a pomáhali, to jsou ti kdo pomáhli uklízet i po povodních v údolí. To že jdu a uvidím papír který seberu, je snad nějaký záslužný čin? Ne, je to normální vlastnost těch kterým na krajině záleží. Děláme to i 200 metrů za mlýnem. Ale jsme pořád jen 2 a nikdy neobsáhneme vše, to není v lidských silách.

Pokračování - dalsi vysvetleni

(Klára a Dan, 25. 1. 2012 8:35)

Pane neznámý, díváte se na věc jednostranně. Proč vám nevadí motorkáři, kteří devastují údolí? Dle názvu vašeho emailu jste jím také? Proč se nedíváte po lesích s označením Z, kde je neskutečný nepořádek, kůrovec kam se podíváte? Dvoumetrové kopřivy vám nevadí, protože nejsou kolem vaší chaty. Co tábory, co ohniště po celém údolí .... ono se s rukama za zádama lehko pomlouvá. Proč se bojíte lynčování? Vždyť říkáte jen svůj názor, vždyť jen diskutujeme. Pr nás je každý názor přínosný. Jsme ochotni se bavit naprosto o všem, ale z očí do očí, což ani jeden z Vás neumí. "Sousedské" vztahy bez komunikace nikdy fungovat nebudou. Nejsou také o tom podřizovat se někomu, ale respektovat se. Ještě k těm zničeným lesům a zahrádkám podle p. Zimmerhakla. Pokud vstoupili naše zvířata na některou zahradu, omluvili jsme se a napravili. Lesy nikdy neničili a i přesto jsme kontaktovali místní myslivce a omluvili se za jejich útěk do lesa a sjednali nápravu. Jak jsem již řekla, jediná chyba byla ve volném pohybu zvířat. Za tu se všem veřejně omlouváme. "Cituji Kláru: "Po té co jsme se nedomluvili na pronájmech pozemků s pány Zimmerhakli, budeme spásat pouze naše pozemky, a nebo ty co nikdo neudržuje a hyzdí okolí mlýna." Promiňte mi prosím, ale když ty pozemky co nikdo neudržuje nejsou jejich,jak je chtějí spásat?" - slovíčkaříte milý neznámý. Mluvím o pozemcích na kterých jsme s majiteli domluveni, s těmi kteří je nestíhají udržovat, nebo kde to technikou nejde. Chci toto uzavřít tak, že my od pánů Zimmerhaklů nechceme už vůbec nic. Půjdeme si za svým a dotáhneme věci, které jsme slibovali, sobě i ostatním. Budeme si žít svůj život, budeme i nadále respektovat ty, kteří respektují nás, nebudeme nikoho omezovat, pokud nebude on omezovat nás, nikdy nebudeme ubírat nikomu právo na soukromý majetek. Budeme nadále zachraňovat tuto památku, která nikoho dosud nezajímala, a dokážeme všem, že to s údolím myslíme vážně, každým dnem. Nás totiž tyhle nepodložené řeči nedostanou. Až s námi dokážete hovořit z očí do očí, budeme to brát vážně. Díky všem ostatním za podporu.

Re: Pokračování - dalsi vysvetleni

(vfr800@email.cz, 25. 1. 2012 13:48)

Ano jste velice všímaví, moje e-mailová adresa skutečně pochází z doby kdy jsem sedlal motocykl, ale to už bohužel odvál čas. Motorky, čtyřkolky a offroad vozy devastující naše široké okolí jsou zřejmě naším společným trnem v oku, ale to není problém lokální, nýbrž jakási móda dnešní doby.Toto ale není tematem této diskuze. Pokud bych byl vlastníkem nemovitosti v údolí, určitě bych se pokusil zamezit jejich přístupu jak by to bylo jen možné, toto musí řešit vlastníci dotčených nemovitostí a orgány činné, bohužel policista se vám v tomto ohledu nejspíše vysměje...

Držíme palce

(Petr,Petra a Davídek, 24. 1. 2012 23:32)

Proč rodina původních (bývalých) majitelů neměla zájem o majetek,který byl kdysi jejich?
Určitě měli možnost získat mlýn zpět,ale to evidentně nechtěli.
Co je tedy vede k tomu,aby ztrpčovali život lidem,kterým na mlýně i okolí záleží?
Milý Čoubáci,Dane a Klárko držíme palce a věříme,že všechno dobře dopadne.
Máme Vás rádi a jsme s Vámi.
Litvínováci

Poděkování neznámemu pisateli

(Zimmerhaklovi, 24. 1. 2012 21:15)

Plně chápeme neznámého pisatele, že chce zůstat v anonymitě. Rozumíme jeho obavě, protože jeho názor nejde s hlavním proudem. Děkujeme mu za odvahu a za to, že ukázal pár problémů, které jsou v popisovaném nekonfliktním žití obyvatel Čoubova Mlýna zakryty. Ty dva roky našeho soužití jsou jen naší obranou proti záboru našeho majetku o který se obyvatelé usedlosti tak usilovně a neustále snaží. Proto víme, jaké to je, pokusit se oponovat a být „zbytkem mlynářské buržoazie“ s kterou se musí bojovat, protože něco vlastní.
Užívání pozemků? Snímky se bohužel nedaří přiložit. Za tři týdny se pozemek na němž byli umístěni koně změnil v rozdupané „oraniště“. Necelá polovina pozemku je zabrána sousedovi s tvrzením „nevím kde jsou hranice“. To, že se soused písemně ohradí, nikoho nezajímá. A to zde nebylo vzpomenuto spásání okolních lesů a likvidace porostů zahrádek okolních chat hospodářskými zvířaty. Není to podobné jako při záboru pohraničí po roce 1945? Nebude se ke všemu ještě vyvlastňovat ve „veřejném zájmu“?
Pane Kalino, bohužel o věci nevíte skoro nic a jste informován pouze jednostranně od paní Janouškové a pana Krejčího o jejich problémech a naší vině za celou situaci. Máte chuť věc řešit, ale pořád stojíte mimo, protože jste nevnesl do věci nic svého. Své peníze, své nemovitosti, zkrátka svůj majetek. Pokud by tomu tak bylo, pravděpodobně byste potom věc posuzoval jinak, všechno si lépe prověřoval, zvažoval a zjišťoval si více informací, než byste do věci začal vnášet líbivá jednoduchá řešení.
Na závěr nezbývá než se opět ztotožnit s neznámým pisatelem: „Tímto končím s touto diskuzí, která se zdá býti plácáním do větru“.

Zimmerhaklovi

nic není takové, jak se zdá

(vfr800@email.cz, 22. 1. 2012 20:11)

Bohužel nemůžu jinak než reagovat. V okolí Čoubova mlýna se pohybuji již několik desítek let a živě si pamatuji, jak mlýn chátral v majetku NP Papírny Plzeň a poté změnil majitele a prošel částečnou a velice nepodařenou opravou. Sám bych si přál,aby mlýn nebyl do budoucna ostudou údolí, nicméně od doby kdy na mlýně hospodaří současní majitelé, provozujíc občerstvení pro turisty, se v okolí hromadí odpadky, návštěvníci občerstvení jsou schopni "malou" i "velkou" potřebu vykonat vskutku kdekoli, a volný pohyb zvířectva (koně,kozy,skot) není přeci také normální...Zkuste někde na sídlišti vypustit koně, budete večer v televizních novinách.Nemůžu říci nic ke sporu s Zimmerhaklovi, neznám detaily vlastnických práv, ale vím jistě, že dochází k úmyslnému užívání pozemků,které majitelům mlýna nepřísluší. Byl bych proto rád, aby se "noví mlynáři" napřed naučili respektovat přáva lidí žijících v jejich okolí, poté teprve by měli zvedat vlnu nevole.

Re: nic není takové, jak se zdá

(Klára a Dan, 23. 1. 2012 10:19)

děkujeme i za takový názor, škoda jen že nevíme od koho. K problému s hromadícími se odpadky. Nemůžu s tím souhlasit. Samozřejmě že jich je víc. Bohužel nemůžeme za chování našich spoluobčanů. Situaci o něco víc letos vyřeší nové odpadkové koše v okolí, které budou umístěny díky dotaci. S malou a velkou potřebou turistů opět nic nezmůžeme. Dřív jí vykonávali také a bylo zde stejné množství turistů. I tato situace ale má řešení, a to ve chvíli kdy bude mít mlýn elektriku a budeme moci provozovat toalety. I přesto nezabráníme tomu, aby si lidé neulevovali v přírodě. Pohyb zvířat, se milý člověče už také vyřešil. Stádo ovcí a koz se přestěhovalo na naše vzdálenější pastviny. Koně i skot, tedy naše kráva Rozinka tráví čas ve svých ohradách. Do této doby se opravdu občas pohybovali po okolí, ale nikdy nic nezničili, nikdy se zde nepohybovali před nebo při senách, vždy jen po nich. Po té co jsme se nedomluvili na pronájmech pozemků s pány Zimmerhakli, budeme spásat pouze naše pozemky a nebo ty co nikdo neudržuje a hyzdí okolí mlýna. Naše zvířata nikdy nikoho neomezovali a lidé se na ně těšili. Stejně tak ani mi nikoho neomezujeme. Každý má své chyby. Ale nikdo nechtěl zvedat žádnou vlnu. Jediné co bohužel kvůli tomuto rozhovoru vzniklo je ještě větší vlna zloby a naschválů, kterým teď čelíme. Mrzí mě že nikdo z vás nepřijde osobně, když už se tedy tolik okolo nás pohybujete a neřeknete nám co vás štve a co by jste chtěli jinak. Zkuste komunikovat, ono jde pak všechno líp. Klára

Re: Re: nic není takové, jak se zdá

(vfr800@email.cz, 23. 1. 2012 14:41)

Každopádně děkuji za reakci, ale rád bych upozornil na zásadní věc, a možná i základní problém s vaším příchodem na Čoubův mlýn.V zásadě vás nikdo z okolí neznal a tudíž si každý musel vybudovat svůj názor. Vy se stavíte do role vytlačovaných z údolí, ale můžete si to sami. Majetkové spory necháme stranou, zde jste se nejspíše stali obětí pana Jaroše,předchozího majitele mlýna, který již ve veřejné inzerci prezentoval nesmysly, včetně prodejní ceny.Ale to se mne netýká. Vy uvádíte, že letos už budou odpadkové koše, nebo jiná alternativa, na to bohužel musím odvětit je to, že tyto věci měly být podchyceny v momentě spuštění občerstvení, nikoli s dvouletým zpožděním. Nicméně mi snad chcete namluvit, že jako podnikatelé v gastronomii budete čerpat dotace na záchyt odpadu, kterého jste původcem? ( v žádném případě vás neviním z odhozené pet lahve nevychovaným turistou nýbrž např. všude přítomné kelímky s reklamou piva,které poskytujete kolemjdoucím...) Stejná situace se týká toalet, promiňte, ale mobilní toalety pro vaše hosty nepotřebují ani zbla elektrického proudu, výmluvu typu nebude elektřina, tak nebudou toalety nemyslíte snad ani vážně, a opět musím upozornit že jde pořád jen a jen o vaše hosty, které různýmy reklamními tahy lákáte k vám. Problém není v tom, že tam bydlíte, problém je v tom, že vaším počínáním zaniká další kout krásné přírody.Poskytujte služby, máte na to nárok, ale také efektivně eliminujte jejich dopad na okolní přírodu.Přizpůsobte se místním,nenuťte je aby se přizpůsobovali oni vám.
A co se týká volně pohybujícího se dobytka.Pokud již byla zjednána náprava, je to jen vaše povinnost vyplývající z vlastnictví těchto zvířat.Je mi vážně jedno jestli někomu něco provádí, nebo ne, ale volným pohybem porušujete zákon. Taky si rád pohladím koně, dám mu jablko, ale v naší společnosti existují nějaké regule,a ty by se měly dodržovat. Dále uvádíte stav mostu, je hezké že máte snahu o jeho obnovu, ale uvědomte si prosím, že na takový provoz není dimenzován, v tomto případě bych se spíše snažil o zajištění parkoviště na kraji lesa a tlačit "pivaře" aby si přírodu neprohlíželi jen zpoza okýnka klimatizovaného vozu.

Re: Re: Re: nic není takové, jak se zdá

(Klára a Dan, 24. 1. 2012 10:36)

Škoda, že stále, milý člověče, nevíme s kým máme tu čest. Ale dobrá tedy. Je pravda, že koupě, cena a podmínky jsou naše věc. Nové odpadkové koše budou součástí nové stezky, nikoliv občerstvení, to má od začátku své odpadkové koše, které jsme umístili okamžitě. To že dál od mlýna někdo odhodí náš kelímek už opravdu je jen a jen na lidské slušnosti a úctě k přírodě. Mobilní toalety umístit právě u mlýna je dost nereálné. Prvně s dopravou a dále z důvodu toho, že není pro ně žádné vhodné místo. Nemyslete si že jsme i toto neřešili. Vzhledem k tomu, že u mlýna stojí Kulturní památka a mlýn se jí také v brzké době stane, bylo by toto jako pěst na oko. Mimochodem návštěvníky, kteří potřebují na velkou ... když už i toto potřebujete řešit ... pouštíme na svou soukromou toaletu, protože je i v našem zájmu aby se lidské exkrementy nehromadily v okolí našeho domu. "Problém není v tom, že tam bydlíte, problém je v tom, že vaším počínáním zaniká další kout krásné přírody." - díky bohu za ty stovky a možná i tisíce pozitivních reakcí a lidí kteří stojí při nás, že dokážeme čelit takovým nesmyslům. A most. Je zajímavé, že do této doby nikdo neřešil kdo a jak přes něj jezdí. Už 2. rok bojujeme o to, aby byl na most zakázán vjezd traktorů a techniky. Prosím Vás o to, milý sousede, aby jste se u nás zastavil a ve věcech budete mít jasněji.

Re: Re: Re: nic není takové, jak se zdá

(Karel Roneš, 24. 1. 2012 18:07)

Musim se k tomu taky přidat,takže podle vás,milý Neznámý by bylo nejlepší,ač stojíte za hezkou přírodou v okolí Čoubova mlýnu prásknout někam do křoví mobilní toalety,což jsou opravdu úžasně odporné plastové krabice,které se budou v té přírodě opravdu vyjímat,dále v nich máme skvělou desinfekční kapalinu,která je pro okolní přírodu při dost pravděpodobném úniku také to nejlepší,hlavně v okolí řeky.To by byla jedna věc.
Druhá věc je ta,že si myslím,že nemáte ani tušení,jací lidé jsou nynější majitelé Čoubova mlýnu,jinak by jste nepsal takovéhle nesmysli o nezodpovědnosti,nepořádku,dopravě na mostě a vůbec vztahy mezi lidmi,jelikož z vlastní zkušenosti a ne jen já sám,vím,že nebýt Kláry a Dana na čoubáku,tak je mlýn kvůli předkům mlynářů nejspíš opuštěn,zarostlý trávou a rákosím a pomalinku by chátral,protože málokdo by dokázal psychicky vydržet tři roky to co právě ČOUBÁCI a to i přes to,že pominu elektřinu a špatné podmínky s vodou,mám na mysli spíše zbytečné zdržování,hloupou birokracii a nápor již jmenovaných a dále potom,takových lidí,jako jste vy....Hlavně v utajení.............proto si dovolím říct,za mě a řekl bych i za všechny Kolováky co vás znají Kláry a Dane držte se i my vás podržíme a jsem rád,že právě vy máte možnost spravovat čoubův mlýn,mnoho lídí by to nevydrželo...

co dodat...

(vfr800@email.cz, 24. 1. 2012 17:56)

Vážený pane Tomáši Kalino, velice krásně jste to shrnul, ale bohužel jste asi jediný, kdo chápe oč zde běží. Lidé sice vyhodí např. obal od sušenky nebo kelímek 200m od mlýna, ale to už není Danovo a Kláry starost...
Bohužel je nás jen hrstka, kdož nejsme líní na cestě sebrat povalující se PET lahev jen proto, že hyzdí okolí a donésti si domů "krásný artefakt" z procházky.

Vážená Sylvo, chápu že hypoterapie dělá vaši dceru štastnější, pokračujte v tom, jezděte na Čoubův mlýn s ní, užívejte plnýmy doušky místní přírodu. Pozorujte okolí kolem sebe, zamyslete se jak příroda okolo nás ubývá...Vaš přátele nikdo nevytlačuje,tedy si myslím, to oni si původně zřejmě mysleli že přišli na území nikoho a chvíli to vypadalo že je vše jejich. Jak čas ukázal, asi to nebude tak docela pravda, a oni teď mají problém s tím, že se lidi ozvali?
Cituji Kláru: "Po té co jsme se nedomluvili na pronájmech pozemků s pány Zimmerhakli, budeme spásat pouze naše pozemky a nebo ty co nikdo neudržuje a hyzdí okolí mlýna." Promiňte mi prosím, ale když ty pozemky co nikdo neudržuje nejsou jejich,jak je chtějí spásat? Můj soused nemá posekanou zahradu, postavím si tam proto garáž? Nepostavím, respektuji jeho vlastnictví.

Milá Kláro, je mým zvykem se pod svůj názor podepsat, bohužel v tomto případě mám důvodné obavy z "veřejného lynčování " za vyslovení svého názoru.Našlápli jste zřejmě špatnou nohou, a změn k lepšímu si snad do budoucna všimne i široká veřejnost.

Tímto končím s touto diskuzí která se zdá býti plácáním do větru.

glosa

(Tomáš Kalina, 24. 1. 2012 11:21)

Pokud dobře chápu odkrývá se zde další z věcí, které tvoří další stavební kámen "nedohody".

1. zisk z vody (malé vodní elektrárny) - dá se řešit ("pronájmem náhonu")
2. nyní přibývá začlenění se do komunity v údolí (využívání pozemků, odpadky, fekál, zvýšený pohyb turistů, hluk apod.) chápu, že pokud by se v tomto bodě nenašel kompromis tak všichni sousedi budou apriori proti mlýnu.
Navrhuji udělat např.hromadnou akci (přijedeme rádi pomoci) na úklid zbytků odpadů z předešlých sezon, nově umístění košů, umístění mobilních toalet, zajištění pořádku a hlavně klidu pro sousedy, omezení dopravy aut (turistů) přes most.
Správné (legální) využívání pozemků pro zvířectvo.