Jdi na obsah Jdi na menu
 


Města, místa, místečka Čáslav r.2005

Dámy a pánové, vážení hosté,
Začněme názvem této výstavy nazvané již počtvrté "Města, místa, místečka". Již tento název dává tušit umělecké zaměření autorky paní Marty Benešové. Ve své tvorbě zachycuje svůj pohled na nádherná místa naší vlasti.
O své tvorbě říká: Ve staré architektuře nacházím stopy našich předků, zachycené v opracovaném materiálu jako je kámen a dřevo.
Miluji stavby a monumenty tvořící města, místa i místečka, uchvacuje mne příroda, která tato místa obklopuje. Často se mi stává, že přistupujíc ke starému kostelu, hradební zdi či krásnému domu, musím se dotknout a pohladit opracovaný kámen a převzít tak odkaz dávných lidí, kteří toto dílo vytvořili. Mám pocit, jako bych tímto dotykem přejímala jejich myšlenky, pocity štěstí i starosti. 0 místech jsem již začala. Je mnoho těch milovaných. Místem je také sluncem prosluněná paseka, lesní cesta, domov, květiny v okně, na balkoně zářící v ranním slunci. Jsou i místa, kde se dá tiše meditovat.
Vrátím se k oknu: mají své rozměry a významy. Svým malým, soukromým okénkem se můžeme zahledět do své dušičky, jiným významem je okno do nebe, ulice a krajiny. Každé okno je místem našeho pohledu ať již duchovního nebo skutečného.
A slunečníky? Také místa, spíš místečka. Sedím-li ve vzácné volné chvíli pod slunečníkem, mám pocit, že jsem jaksi oddálena od okolního světa. Zeď je neviditelná, ale je tam. Cítím to já a cítí to i ti kolemjdoucí.
A zastavení, to je také místečko. Zastavení na pěkném místě, u krásného stromu, v divadle na koncertě. Zastavení při krásném prožitku z kumštu, vymýšlím si náměty, jakýsi rámec pro to, čím se zrovna zabývám, ale nakonec jsem došla k tomu, že se vše prolíná a věci nelze úplné oddělit.
Dávno v sobě nesu představu, jak namalovat muziku. Zatím to jaksi nenaskočilo, ale zas to bude vlastně okno, místečko, zastavení.
Mnoho věcí se mi v životě nepovedlo a nevyšlo, měla jsem ale jedno krédo: žít jako malíř. Není to o slávě a není to o spekulaci, je to nazírání na svět v sobě, okolo sebe a sdělení ostatním, kteří chtějí být osloveni.
Snad se mi to trochu povedlo.
Marta Benešová
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář