Jdi na obsah Jdi na menu
 


Guano Apes

Historie této skupiny sahá do března 1994. Dennis, Henning and Stefan, tři kluci z německého města Göttingen, hledali zpěváka do své skupiny. Po vyzkoušení několika kandidátů, kteří se jim nezamlouvali se na jedné univerzitní párty potkali na doporučení jednoho Dennisova kamaráda se Sandrou. Představa, že by měla být holka zpěvačkou rockové kapely se jim moc nelíbila, ale Sandra nejenže prošla první zkouškou, ale byla schopná kluky udivovat mixem agresivity a čistoty projevu před mikrofonem. Někdy sladká a citlivá, jindy zas divoká a tvrdá. Sandra potvrzuje, že zdědila hlas po otci, který hrál v jedné chorvatské hudební skupině. Kapela byla kompletní, post zpěváka už byl její.

Guano Apes byli na světě. A proč zrovna Guano Apes? Jméno skupiny nic neznamená, i přes všechny dohady je to jen pouhá kombinace dvou slov, někdo říká, že to vzniklo v opilosti, autorem je Henning. I pro tento případ platí, že měli problémy s vymýšlením vhodných názvů ať už pro kapelu nebo pro alba. Hudební preference kluků byly hodně podobné (Stone Temple Pilots, The police, Primus), ale přítomnost Sandry (Deftones, Korn, Public Enemy) radikálně změnila hudební projev kapely syrovému, tvrdému a přímému stylu. Přinesla klukům pár cédéček, aby jim ukázala, co poslouchá a vypadá to, že je to zaujalo...

Stefan zařídil zkušebnu ve staré stodole a tak se začalo se mezi prasaty a kuřaty. Jako každá začínající kapela i Guano Apes začínali po hospodách a klubech. Soutěž německé hudební televize Viva v roce 1996 změnila jejich životy. "The Local The Heroes" byla soutěž 1015 kapel, ale jen 31 se dostalo do finále. Tady se Guano Apes utkali s kapelami jako Pump, No Sex Until Marriage, Catty Caress a mnoha dalšími, ale ani jedna jim nedokázala konkurovat. Zvítězili, získali hlavní cenu v podobě 40.000 marek (20,000 Euro/60 000 Kč). rozhodli se natočit svůj první videoklip Open Your Eyes, která se později stala také prvním singlem.
Za pár měsíců podepsali smlouvu s Gun/Supersonic Records (BMG). Na konci dubna 1997 vyšel jejich první singl Open Your Eyes, ale očekávané první album se objevilo až v říjnu téhož roku. Další singly z jejich skvělého debutu vyšly až v roce 1998 a jsou jimi Rain a Lords Of The Boards. Ta se stala hymnou mistrovství světa ve snowboardingu v Rakousku v roce 98. Lords Of The Boards je proslavila v celé Evropě a pravděpodobně také způsobila, že Proud Like A God získala platinovou desku.
V roce 1998 objeli na tour celou Evropu, jejich popularita v Evropě byla ohromná, a tak zkusili v roce 1999 pár koncertů i v USA. V březnu tohoto roku uspořádali dva koncerty v zemi hamburgerů. Vybranými městy byly Austin a Boston. V té době absolutně neznámá kapela zanechala velice dobrý dojem. Američany překvapila hlavně jejich kvalita a energie. Po letním evropském turné, kdy navštívili i tuzemský festival Rock For People v Českém Brodě, se v listopadu do USA vrátili, aby si zahráli po boku P.O.D. v největších městech této země. Proud Like A God je v USA vydána v září 1999 a Guano Apes si tím otevřeli americký trh.

Po krátkém tříměsíčním odpočinku rozjeli v březnu 2000 extrémně dlouhé turné,při kterém opět objeli všechny kouty Evropy a pokračovali v USA, kde vystupovali s Creed. Jejich měsíční turné po Americe probíhalo současně s vydáním jejich druhého alba v květnu téhož roku. Název alba opět poukazuje na problémy skupiny s vymýšlením názvů. Jinými návrhy byly např. Innocent Greed nebo Gogan. Nakonec vybrali první verzi názvu jedné z písní alba, Living In A Lie, se zdůvodněním nic nás nenapadá, tak tomu jméno nedávejte (Don't you give it a name). Tato deska Guano Apes proslavila opravdu celosvětově. První singl Big In Japan je coververzí písně od známé německé skupiny Alphaville. Pak svět spatřily i No Speech, Living In A Lie a Dödel Up. Propagace této desky probíhala na velice vyčerpávajícím turné do září 2001.
Několik koncertů v Portugalsku v květnu 2002,v zemi, kterou Guano Apes považují za svůj druhý domov a pak se kapela zase zamkla do studia, aby připravila svou třetí desku s názvem Walking On A Thin Line. Písně byly skládány na konci roku 2001 a začátku roku 2002. Do studia se dostali v březnu 2002 a natáčení dokončili v červenci. Přestože se očekávalo vydání desky v létě 2002, produkce je přinutila vydat desku až v únoru 2003.

Fanoušci se nemohli dočkat, až nový materiál Guano Apes, ale museli si na nové album tři roky počkat. Obal vykazuje oproti předchozím jistou změnu, chybí na něm zvířátko, ale na stylu kapely se mnoho nezměnilo. Singl You Can´t Stop Me se v Německu ihned ujal a deska se vyhoupla na první místa žebříčku prodejnosti a v první stovce se udržela až do září. Další singly, pomalá Pretty In Scarlet se po váhavém startu také chytla a třetí singl, Quietly též. U nás jsme mohli zaznamenat první dva singly na ČT a na některých rádiích, jinak se u nás Walking On A Thin Line příliš neuchytila. Turné k této desce bylo dosud nejdelší jaké Guano Apes zatím absolvovali, přestože skupina musela zrušit některé koncerty v Anglii pro nemoc frontmanky.
Už před prázdninami v roce 2003 bylo fanouškům slíbeno druhé DVD, nakonec vychází v říjnu 2003 Live album, ke kterému patří v limitované edici i Live DVD. Ještě před vydáním ale skupina ohlašuje roční pauzu. Na konci října vychází singlová kolekce a spekuluje se i o Best of albu. Celý rok fandové netrpělivě čekali na to, jestli se vůbec ještě vrátí na scénu, protože vztahy v kapele byly velmi napjaté. Nakonec se ale už o prázdninách Apes opět představují na několika evropských festivalech. Jak poté sami říkali, už to měly být jejich poslední společné koncerty. Koncem října přichází rána pro všechny fans. Guano Apes oznamují vydání nového singlu a Best of alba Planet Of The Apes, k němu malé turné po Německu, aby se mohli naposledy rozloučit, a pak konec.
Sandra chystá už dlouho připravovanou sólovou desku, kterou si chce i sama vyprodukovat a pak vyrazit na turné se svými nejbližšími přáteli. Dennis rozjel se svým dlouholetým kamarádem G-Ballem projekt Tamoto, vydávají první desku a absolvovali svá první vystoupení. Henning pokračuje ve své práci producenta v Horus studiu, hledá nové talenty a hostuje. Co Stefan, to nikdo neví, určitě ale zodpovědně pečuje o rodinu a první "guanobaby".