Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daniel Landa

Narodil se 4.11.1968 v Praze. V roce 1990 se oženil s Mirjam Müller, která je původem z Německa. Spolu vychovávají dcery Anastázii (1998) a dvojčátka Roxanu a Rozálii (2003). V roce 1988 absolvoval na pražské konzervatoři obor hudebně-dramatický, avšak herectví se věnoval pouze příležitostně.Již v roce 1987 spolu s kamarádem Davidem Matáskem zakládá kapelu Orlík, kdy název převzali ze stejnojmenné vinárny Orlík. Kapela Orlík koncertovala především v dobách totality a sváděla boj s cenzurou komunistického režimu. Hned po prvním oficiálním albu v roce 1990 a koncertě - se ocitl Orlík pod kritikou novinářů. A tak začala v mnoha případech zcela nesmyslná a nepodložená kritika z nejrůznějších stran. Mnoho fanoušků Orlíku nepochopilo obsah písní a tak nastartovali neodvratný konec kapely.
Druhé album pojmenoval Daniel "Orlík - Demise!" A to byl definitivní konec kapely Orlík.
Především pro Daniela Landu to byl začátek něčeho nového...
V roce 1992 se vydal na sólovou dráhu začínající deskou Valčík (1992) a pokračující rozsáhlou diskografií (1994) - Chcíply dobrý víly, (1997) - Pozdrav z fronty, (1998) - Smrtihlav, (1999) - Konec, (2000) - Best of LANDA, (2002) - 9mm argumentů. Dohromady obdržel dvanáct zlatých a pět platinových desek, v roce 2000 byl vyhlášen firmou EMI "nejúspěšnějším českým autorem za posledních deset let".
V roce 1996 napsal společně s manželkou Mirjam Müller-Landa scénář a hudbu k dirty muzikálu Krysař, který se hrál také v Německu, Rakousku a Slovensku.
Daniel píše kromě písní také scénáře k filmům. Řada jich již je napsána, ale většinou zůstávají nenaplněné a pouze v Danově šuplíku. Výjimkou je scénář "Zvláštní schopnosti", který byl zfilmován.
Další napsané scénáře: Rapsodie vlků, Modrý kříž, Natural born kinder (děti), Poslední čaroděj, Klíč Králů, aktuálně Cesta je Prach, Tajemství.
Daniel také napsal scénickou hudbu k několika filmům (např. Udělení milosti se zamítá (2002) a Gambit (2001), za které obdržel v jednotlivé roky cenu "Zlaté ovladače" v kategorii "televizní film - hudba") a divadelním představením např. k televizní inscenaci "Ex offo", kde V.Preiss ztvárnil roli Dr.Resslera-obhájce protektorátního státního sekretáře K.H.Franka.
Další samostatnou částí je napsání scénáře, hudby, textů, aranží ke Krysařovi a nyní připravované "gangsterské rockové operetě "Zabte sršně". 
Od roku 1996 úspěšně jezdil autokros, a to na profesionální úrovni - 6.místo v Evropě. V roce 1998 se Dan dostal k testování trucků. Z testování se brzy vyvinula týmová dvojice (Koloc, Landa). V roce 1998 skončil šestý na ME v autokrosu a v roce 1999 byl vyhlášen mezi trucky nováčkem sezóny, v roce 2000 byl pátý v ME v truck racingu. V roce 2001 Dan opouští dráhu pilota trucků a usedá do vozu v soutěži rallye. V současné době jezdí rallye v kategorii N4.
V roce 2003 přepracoval Mozartovo Requiem do nové podoby "Rockquiem" . Část výtěžku z tohoto projektu byla věnována Nadaci Malina, která byla založena v roce 2003 Danielem Landou a Romanem Krestou za účelem prevence v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Jejím cílem je předcházet krizovým situacím na našich silnicí.
11.6.2004 v Basilice Minor sv. Petra a Pavla na Vyšehradě se uskutečnil mimořádný neveřejný koncert/setkání s oficiálním názvem VEČER PÍSNÍ KARLA KRYLA PRO ČESKÝ NÁROD. V roce 2004 vychází CD Neofolk a CD/DVD Večer s písní Karla Kryla pro český národ.
31.března 2005 se v divadle Kalich uskutečnila premiéra autorského muzikálového drama Tajemství. V Listopadu 2005 koncertuje Daniel Landa v Ostravě a v Praze na BOUŘI 2005 a vychází CD Tajemství.