Jdi na obsah Jdi na menu

Předvánoční víkend v Bosně

20. 12. 2017

Úvodem

zajímavá cena letenky byla hlavním impulsem této cesty. Když jsem narazil na zpáteční letenku za 480 Kč z Budapešti do Sarajeva, tak jsem neodolal.

Později jsem dokoupil i let z Prahy do Budapešti, který se dá koupit od doby, co BUD začal nalétávat Ryanair většinou za slušnou cenu  (zvláště dny, kdy letí  jak ČSA  tak i FR).

 

Doprava

středa PRG 17.20-  BUD 18:20

pátek  BUD 11.25-    SJJ 12:30

pondělí  SJJ 13:10- BUD 14:35- BUD 16:25- PRG 17:20

 

Takže dvě noci  Budapešti a tři noci v Bosně, byl tam trochu risk, při cestě zpět, na přestup 1:55 min, ale při online odbavení a pouze s příručním zavazadlem jsem se  to rozhodl vzít, dle mé zkušenosti by se to dalo stihnout i při cca 45 min-až hodinovém zpoždění.

Cena letenky BUD-SJJ- BUD  480 Kč-Wizzair

Cena letenky PRG-BUD-PRG  1200 Kč- Ryanair

 

Ubytování

V Budapešti jsem zvolil hotel Silver Budapest city center, cena 600 Kč za pokoj a noc se snídaní

V samotné Bosně jsem  pobyt rozdělil a byl jednu noc v Sarajevu a dvě v Mostaru.

V Mostaru jsem spal v hotelu Kriva Čuprija ****, za cca 38 Eur se snídaní, za ty peníze to byla fakt pecka, krásné a stylové ubytování v centru Starého města, pár minut chůze ke známému mostu, klid, pěkný výhled, luxusně zařízený pokoj, skvělá snídaně, výborná restaurace na večeře. Vtipné bylo, že jsem byl v hotelu jediný host.

Tento hotel, pokud budete  v Mostaru a chcete si užít "hodně muziky za málo peněz" určitě berte, skvělý poměr cena/výkon.

V  Sarajevu jsem vzal opět ubytování v těsné blízkosti starého města, tentokráte penzion Bosanska Ruza, cena 19 Eur za noc a pokoj se snídaní. Vcelku slušné, odpovídá ceně, skvělé místo, čisté, klid, základní snídaně.

 

Doprava

Pěšky, autobusem, taxiky.

Autobus Sarajevo- Mostar, stojí zhruba 8-10 Eur, doba jízdy je 2 hodiny a půl až tři hodiny, ve většinou je fungující WIFi, je možné koupit na stanici před odjezdem stejně jako i online

taxiky- docela dobrá zkušenost, v rámci Sarajeva po městě 2-5 Eur, podle taxametru, na letiště z centra chtěl fixní částku 10 Eur, což se mi zdálo OK, tak jsem ani nesmlouval.

Z letiště Sarajevo jsem do centra  jel busem za 5 marek, tedy za 2,5 Eura

 

Počasí

je samozřejmě výrazný rozdíl mezi Mostarem a Sarajevem

Sarajevo- teploty kolem nuly přes den, sněžení, v noci mráz

Mostar- 12-15 C polojasno

 

Postřehy a dojmy

-Mostar se mi líbil  více, má pěkné historické centrum, legendární a fotogenický  most, hezký bazar

-Sarajevo, za prohlídku stojí hlavně Staré město a tržnice Baščaršia- spousta krámků a stánků s dobrým jídlem, kde se dá procházet a ochutnávat a ochutnávat :-), narazil jsem tam i na prodejnu trdla s odkazem na Prahu a výzdobou interiéru prodejny právě obrázky z Prahy :-)

 - Fontána Sebilj, i když ji navrhl český architekt,  mě nějak moc neoslnila

-Hezký výhled na Sarajevo je od Žluté pevnosti, pouze cca 15 min pěšky od fontány 

-v obou městech zajímavý kontrast  mešit,  kostelů a stop z války z devadesátých letech:  bar vedle mešity, kosmetické  centrum vedle centra islámu..apod

-je tam levně, ale ne tak, jak v Kosovu, Albánii, nebo Ukrajině

- ceny v restauraci: čevabčiči  od cca 1,5 Eur, dobrá  káva 0,75 Eur, sklenička vína kolem 1,5- 2 Eur, zákusek v cukrárně kolem 1  Eura...

 

Náhledy fotografií ze složky Bosna a Hercegovina prosinec 2017