Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeseníky

Nízký Jeseník


Nízký Jeseník se nachází v severovýchodní části České republiky a rozprostírá se na východně od Hrubého Jeseníku, mezi Hornomoravským úvalem a severní Slezskou nížinou.Ve východní oblasti se rozkládá Moravská brána a Ostravská pánev.
Je to geomorfologický celek a plochá vrchovina na severu Moravy a v jižní části Slezska. Rozprostírá se v Moravskoslezském a Olomouckém kraji které zahrnují města Bruntál, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Ostrava a Přerov.
Nízký Jeseník se také skládá z geomorfologických podcelků jako je například : Brantická vrchovina, Bruntálská vrchovina, Domašovská vrchovina, Oderské vrchy, Slunečná vrchovina, Stěbořická vrchovina, Vítkovská vrchovina a Tršická pahorkatina.
Pozůstatky sopečné činnosti se stal jedním z nejstarších geologických celků střední Evropy. Celek je především tvořen prvohorními, kulmskými sedimentovanými horninami, spočívající na předchozích sedimentech a vulkanitech, vzniklých intenzívní sopečnou činností na dně devonského moře. Těžba barevných a drahých kovů je známa v oblasti Nízkého Jeseníku.
Jeho nadmořská výška se pohybuje pouze mezi 400 - 600 metry. Nejvyšší je část západní Nízkého Jeseníku kde dosahuje až 800 metrů(Slunečná).Jeho výška klesá směrem k východu až na 350 metrů.Nízký Jeseník navazuje na východní část Hrubého Jeseníku kde se rozprostírá mezi severní Slezskou nížinou a jižním Hornomoravským úvalem. Přechází v Moravskou bránu a Ostravskou pánev ve východní části.
Území Nízkého Jeseníku bylo zatopeno mělkým mořem v období mladších prvohor.V té době řeky splachovaly štěrk, písek a bahno z dnešního Hrubého Jeseníku , které se na devonském mořském dně usazovaly a jejich vrstva byla několik kilometrů.
Střední Evropa byla postižena mohutným variským vrásněním v období koncem prvohor. Velké masy horniny byly zemskou silou přeskupovány a tvarovány. Tyto procesy napomohly vzniknout druhotné dělitelnosti hornin který se nazývá kliváž. Tento proces podmiňuje dnešní štípatelnost jílovitých břidlic. Došlo ke vzniku mnoha nespojitých celků díky vrásněním a celý Nízký Jeseník byl vyzvednut do horských výšek. Ovšem eroze a zvětrávání v druhohorním období srovnala horské kopce v parovinu.
Na konci druhohor a začátkem třetihor alpsko-karpatské vrásnění rozlámalo staré variské horstvo na kry, které se vlivem zemských sil propadly nebo vyzvedly.Hrubý a Nízký Jeseník byl vyzdvižen ale oblast Hornomoravského úvalu a Kladska poklesla.
Hornomoravský úval i Moravská brána byla opět zaplavena třetihorním mořem,které také pohltilo velkou část starého variského horstva.Sopečná činnost se začala v oblasti projevovat až koncem třetihor . Podél kerných zlomů na povrch vystupovalo žhavé magma ,které dalo vzniknout jak čedičovým kupám, tak i stratovulkánům. Sopečná činnost pravděpodobně aktivně probíhala až do starších čtvrtohor a oblasti které byly aktivní se jmenují Uhlířský vrch a Venušina sopka.


Turistické zajímavosti,které můžete navštívit

Bazény, koupaliště, rybníky a přehrady

Bílovec


Ve Smetanově ulici 746 najdete krytý bazén .Tento bazén slouží jako lázeňské centrum s názvem Modrá Laguna.Dále tu probíhá plavání kojenců a batolat.Můžete si dopřát perličkovou koupel nebo masáže a pro děti je tu malý bazén s proudy.

Dále můžete shlédnout přehradní nádrž Bílovec jehož vodní plocha činí více než 5ha se nachází poblíž rekreační oblasti Údolí mladých.Má bahnité dno s pozvolným spádem a jeho břeh je travnatý.Restaurace je vzdálena cca 500m ale i u nádrže najdete jednu.Bylo zde i hřiště na minigolf ale to je současně mimo provoz. Přehrada byla vybudována v roce 1969.Byla už dvakrát čištěna ale bez úspěchu. Existuje i studie ,že by zde vybudovalo přírodní koupaliště kde by byly loďky,tobogany, menší bazén a dokonce bylo uvažováno i o volejbalovém hřišti a zprovoznění minigolfu aby se tato lokalita stala atraktivní rekreační oblastí.

Renesanční zámek Bílovec je dominantou města.Pochází z 1.pol.16.století. Za tu dobu byl několikrát upravován a rozšiřován.Zámek částečně shořel při velkém požáru ,které bylo ve městě v r.1729 a Václav Sedlnický z Choltic ho dal barokně přestavět v r. 1736. V r. 1755 a na konci 18. století byly provedeny další stavební úpravy.Bohužel zámek není v současné době veřejnosti přístupný.Doufejme,že jeho využití v budoucnu bude sloužit jako turistické a odpočinkoví místo.

Bohuňovice
se nachází 10 km před Olomoucí kde je vybudován aquapark s mnoha využitím.Návštěvníkům nabízí plavecký bazén ,který má 2 trysky pro plavání v protiproudu a také 3 startovní bloky.Dále zde naleznete dětský bazén,tobogán o délce 100m.,vířivku pro 12 lidí ,mělký bazén s atrakcemi. Pokud je pěkné počasí můžete využít letní terasu s lehátky .Je zde také sauna,parní komora,fitcentrum, solárium a masáže.

Bruntál
V ulici Dukelská 4 je krytý bazén .Areál je umístěn ve středu města.Bazén má rozměry 25x12,5m. Můžete zde najít také dětský bazén a masáže.

V Bruntálu je také městské koupaliště ,které sídlí v ulici Kavalcova 33 a je umístěno v sadech centra města.Bazén má rozměry 33x15m a jeho maximální hloubka činí 1,9m. Dětské brouzdaliště má rozměry 15x15m.Okolo je travnatá pláž s hřištěm a restaurací.

Břidličná
Na východním okraji města se nachází krytý bazén v ulici Bruntálská.Jeho rozměry činí 25x11m s hloubkou 1,2 – 2 metry.Dětské brouzdaliště má rozměry 6x3m.Toto koupaliště slouží také pro plavecké školy.

Dalov - zatopený lom
Přírodní koupání v zatopeném lomu. Travnatá pláž, les. V zatopeném břidlicovém lomu se těžila břidlice do roku 1942, kdy těžaři narazili na tak silný pramen vody, že tam zanechali veškeré pumpy i další strojové vybavení a nářadí. Během několika hodin byl lom zcela zatopen. V roce 1965 postihlo zdejší oblast katastrofální sucho byla voda z lomu byla odčerpána pro místní kravín (dnes drůbežárnu). Dno bylo vyčištěno a lom se pozvolna znovu zatopil. Jeho výměra je 0,25 ha (podle oficiálních stránek českého rybářského svazu).

Dolní Žleb - rybník
Přírodní koupání. Travnatá pláž, les. Poblíž autokemp 2km. Dolní Žleb je nejseverněji položeným sídlem ČR na levém břehu Labe, které zde vytvořilo 250 m hluboký kaňon v křídových (druhohorních) pískovcích, nejhlubší v Evropě.
Území je součástí CHKO Labské pískovce. Údolí je ve své spodní části porostlé smíšeným lesem, nad který vystupují přes 100 m vysoké kolmé pískovcové stěny.
Lze zde nalézt řadu vzácných chráněných rostlin a živočichů. Zalétá sem orel mořský a orlovec říční. V řece Labi žije přes 20 druhů ryb, mimo jiné od roku 1998 losos obecný, který byl toho roku vysazen do několika labských přítoků.
Poblíž železniční zastávky se nachází přívoz spojující Dolní Žleb s pravým břehem Labe.

Fulnek-Jerlochovice - koupaliště
Možnost koupání v areálu autokempu. Občerstvení, ubytování.

Hlučín - koupaliště a jezero
Koupání na koupališti a v bývalé štěrkovně s vodní plochou 140ha s maximální hloubkou až 8 metrů. Štěrkové a trávnaté pláže. Rozsáhlý rekreační areál, minigolf, plážový volejbal, nohejbal, tenis, stolní tenis, windsurfing, dětský koutek s bazénkem, půjčovna loděk. Ubytování, restaurace, natura pláž.

Hradec nad Moravicí - koupaliště areál TJ
Koupaliště se nachází ve sportovním areálu v centru města Hradec nad Moravicí, 7 km od Opavy. Voda v bazénech je upravená z řeky Moravice. V areálu koupaliště najdete: plavecký bazén 50 x 24m, hloubka 1 - 2,7m , dětský bazén 15 x 8m, hloubka 0,5m , hřiště na volejbal , dětský koutek , brouzdaliště pro malé děti , skluzavka, kurty

Hradec nad Moravicí - krytý bazén a koupaliště
hotel Belaria
Krytý bazén 10x5m s hloubkou 2 metry. Bazén je vyhřívaný na teplotu 29°C. Venkovní koupaliště o velikosti 20x8 metrů. Sauna, posilovna, kulečník, stolní tenis, půjčovna kol.

Krnov - krytý bazén a koupaliště
Městské lázně
Krytý bazén v Krnově leží v areálu Městských lázní ve středu města. Velikost bazénu je 25x12,5m s hloubkou 0,9-1,7m. Solárium, kosmetika. V době letních prázdnin je bazén uzavřen. Koupaliště s rozměry 50x35 metrů a travnatou pláží. Skluzavka, dětský koutek s brouzdalištěm. Minigolfové hřiště, plážový volejbal.

Krnov-Petrův rybník (Balaton)
Přírodní vodní plocha 7,5ha, východně od města. Základna jachting klubu, surfování.

Město Albrechtice - koupaliště
Nábřežní ul.
Venkovní bazény 33x18 a 10x5m. Voda vyhřívaná slunečními konektory. Břehy bazénu jsou dlážděny, okolí je travnaté. Večerní koupání (pouze pro dospělé). V areálu je hřiště, skluzavka, dětský koutek s brouzdalištěm. Bufet, restaurace, prodejna potravin.

Moravský Beroun -koupaliště
Místní koupaliště je umístěné ve sportovním areálu v centru města.

Nová Pláň - koupaliště
Bazény o rozměrech 15x15 a 5x5 metrů. Skluzavky, hřiště. Bufet, nedaleko restaurace a penzion. Koupaliště se nachází v blízkosti přehrady Slezská Harta.

Odry - koupaliště
Rozměry bazénů 724 m2 a 325 m2. 90 metrů dlouhý tobogán. Hřiště, volejbal, stolní tenis, kuželky, skluzavka, vířivka, protiproudy, dětský koutek s brouzdalištěm a skluzavkou. Travnatá a dlážděná pláž. Ubytování.
Více o koupání v oblasti Oder:
Vodní nádrž Vítovka - koupání v přírodní nádrži s vybudovaným vstupem do vody,
občerstvení v místním pohostinství.Nádrž se nachází nedaleko od koupaliště v obci Vítovka, směr Vítkov přes Heřmanice, 2 km od Oder
Koupání na vlastní nebezpečí!!!
Vodní nádrž Kletné - koupání v přírodní nádrži, občerstvení, tábořiště, stanování, parkoviště
Příjezd od Oder: z Masarykova náměstí - ul. Hranická. Potoční, Nové Město, Skřivánčí, odbočit doprava směr Pohoř, Kletné /do 10 km /
Příjezd od Oder přes Suchdol nad Odrou, obec Kletné /13 km/
Koupání na vlastní nebezpečí!!!

Koupaliště - Nový Jičín - bazén s přihřívanou vodou
tel.: 556 704 061 (cca 20 km od Oder)

Koupaliště - Studénka
tel.: 556 403 114 (cca 30 km od Oder)
Olšovec - zatopený břidlicový lom, možnost koupání na vlastní nebezpečí!!!
Příjezd z Oder: Mas. náměstí - ul. Hranická, čerpací stanice, směr Bělotín, Hranice. V Bělotíně za žel. mostem odbočit doprava na Střítež n. Ludinou, Olšovec / do 15 km/
Výkleky - zatopený lom, možnost koupání na vlastní nebezpečí!
Koupaliště Hranice na Moravě - rekonstruovaný areál s několika bazény, s možností zapůjčení lehátek, slunečníků, občerstvení.
Telefon: 581 602 460
Příjezd z Oder: Mas. náměstí - ul. Hranická, u čerpací stanice směr Bělotín, Hranice na Moravě /asi 15-16 km/

Rekreační středisko Hadinka - koupaliště v lesnatém klidném prostředí, občerstvení, popř. ubytování v chatkách, stanování, parkoviště
Telefon: 556 301 412
Příjezd od Oder: z Mas. náměstí na výjezd k Semperflex Optimit, s. r. o. směr Vítkov. V Heřmánkách na Klokočov, kolem sanatoria pro dlouhodobě nemocné, odtud asi 4 km dolů se nachází rekreační středisko Hadinka. /asi 21 km od Oder/
Koupaliště Vítkov - větší bazén a dětské brouzdaliště, občerstvení
Telefon: 556 300 695
Příjezd od Oder: z Masarykova nám. na výjezd k Semperflex Optimit, s. r. o. směr Vítkov , koupaliště se nachází nad kostelem. /asi 20 km od Oder/
Odry-Vítovka - přehrada a koupaliště
Vodní nádrž 3 ha s upraveným vstupem do vody. Dva bazény v blízkosti přehrady. Přírodní prostředí, les, travnatá pláž. Občerstvení.

Opava - krytý bazén
Nedaleko centra města. Bazén o rozměrech 25x13 metrů s hloubkou 0,8 až 2,2m. Dětský bazén 13x4 metrů. Sauna, vířivka s bazénkem, masáže, plavecká škola. V období letních prázdnin je krytý bazén uzavřen. Bufet, nápojový automat.
Opava-Stříbrné jezero (Sádrák) - zatopený lom
Provozní doba : celoročně
Přírodní koupaliště "Stříbrné jezero" se nachází v okrajové části města Opava-Kateřinky za levým břehem řeky Opavy. Vzniklo zatopením sádrovcového lomu. Slouží k rekreaci, koupání a rybolovu. Pláže jsou travnaté s prudším vstupem do vody. Do budoucna se počítá s dalším rozvojem této oblasti jako místa oddechu a rekreace. Dostupnost městskou hromadnou dopravou. V areálu koupaliště najdete: travnaté pláže ,asfaltové hřiště pro nohejbal či volejbal ,WC ,občerstvení v místní restauraci, parkoviště.Plocha jezera je 6,6ha a velikost jezera asi 600 x 190m (nejdelší a nejširší místa)
Opava, V sadech - koupaliště
ul. Jaselská 35
Městské koupaliště najdete v Městských sadech v Opavě, které slouží k rekreačním účelům občanům Opavy a okolí. Bylo vybudováno v letech 1930 - 1931 pro 3000 lidí na ploše 24 tisíc m2 podle projektu opavského architekta Otto Reichnera. Voda je vyhřívána tepelnými čerpadly z geotermálního zdroje. Před hlavním vchodem je hlídané parkoviště jízdních kol. V areálu koupaliště najdete: tobogány o délce 71m a 76m ,skluzavka ,dětské hřiště ,písčitá i travnatá pláž ,dětské brouzdaliště kolem bazénu ,rozdělený bazén pro plavce a neplavce 100 x 25m, hloubka 0,5 - 2,1m ,dětský bazén "U vodníka" 10 x 15m, hloubka 0,4m ,2 x hřiště na,plážový volejbal ,3 x hřiště na Petanque ,hřiště na hru "Člověče, nezlob se" ,minigolf ,opalovací terasy ,občerstvení ,parkoviště ,v blízkosti zastávka MHD
Ostrava-Poruba - bazén a koupaliště
ul. generála Sochora
Rozměry vnitřního bazénu: 50x21 m, skokanský můstek, dětský bazén 12x6m.
Jedno z pilotních zařízení prodělalo v roce 2004 rozsáhlou rekonstrukci, jež po svém opětovném uvedení do provozu a jako první zahájilo moderní provoz odbavování klientů elektronickým odbavovacím systémem, který využívá elektronické čipové karty. V rámci stavebních prací realizovaných v roce 2008 proběhla kompletní změna podlahových konstrukcí v šatnách, včetně podlahového vytápění, výměna laviček u šatních skřínek a provedení nových obkladů v přístupových chodbách na saunu. Díky obnovení prostoru parních kabin mají návštěvníci po letech opět možnost využívat bezplatně tuto oblíbenou službu. Toalety ve vstupní hale prošly nejen výměnou veškerých obkladů a dlažeb, ale především doplněním o toaletu pro imobilní občany.
Klíčovou výhodou celého areálu je komplexnost nabízených rekreačních služeb a jejich vzájemná návaznost. Kromě padesátimetrového bazénu je zde také dětský bazén, kde probíhá výuka plavání malých dětí. Ve venkovním areálu najdete bazén o rozměrech 25x12m a brouzdaliště s ohřátou vodou pro nejmladší návštěvníky, dostatek travnatých plocha slunění a populární jsou také dva kurty na plážový volejbal.
V objektu se dále nachází moderní solární studio, dvě oddělené komfortní sauny, klasické i baňkové masáže, vakové uhličité koupele a prostorné fitness centrum se špičkovým zázemím.
V prostorách bazénu je také možno se na dobré úrovni občerstvit, k dispozici je rychlé občerstvení a standardní restaurace.

Ostrava-Poruba - letní koupaliště ul. Rekreační
Největší koupaliště ve střední Evropě. Bazén 33 200m2 hloubka 3,8m, bazén pro neplavce 8 000m2 a brouzdaliště 1 000m2, stometrový tobogán a tři padasátimetrové skluzavky. Hřiště na plážový volejbal, tenisové kurty, stolní tenis, minigolf, streetball, tenisová stěna, ruské kuželky, pétanque, půjčovna sportovních potřeb, hlídání kol. Množství restaurací a občerstvení.

Pochev - přehrada
20 hektarů vodní plochy na říčce Čížině. Bahnité i kamenité dno s travnatou pláží. Bez občerstvovacích možností.

Rýmařov - aquacentrum
Hotel Slunce
Bazén, brouzdaliště, sauna
Rýmařov-Edrovice - rybník
Vodní plocha s rozměry cca 40x70 metrů s hloubkou max. 4 metry. Hřište, skluzavky.
Slatina - koupaliště
Koupání v betonové požární nádrži v centru obce. Travnaté okolí.

Slezská Harta - přehrada
800 ha vodní plochy s možností přírodního koupání a vodních sportů. Pro rozlehlost vodního díla je lépe využít dostupných břehů v okolí obcí Leskovec nad Moravicí, Nová Pláň, Razová, Roudno. Různé stravovací a ubytovací možnosti.

Studénka - koupaliště
Bazén ve tvaru písmene „L“ o výměře 875m2 a hloubce až 1,8m. Skluzavka, brouzdaliště 40cm, hřiště, plážový volejbal, fotbal, streetball, stolní tenis, ruské kuželky.

Suchdol nad Odrou-Kletné - přehrada
Travnatá pláž a les u malé přehrady 1,6ha. Občerstvení.

Suché Lazce, Sedlinka (Přerovec) – přehrada
Vodní nádrž o rozloze 8,6ha. Travnatá pláž, dno kamenité, bahnité. Blízká restaurace.

Svobodné Heřmanice - zatopený lom
Koupání v tyrkysové vodě zatopeného břidlicového lomu s hloubkou až 36 metrů. Kamenné břehy.

Šternberk - koupaliště
Tobogán, dětské koupaliště, skluzavky, večerní koupání, přístup k hřišti s umělým povrchem.
Úvalno - koupaliště
Rozměry bazénu 25x16 metrů. Dětský koutek s bazénkem.

Břidlicová stezka :
Celá trasa je dlouhá 33 km ale zle ji absolvovat i po kratších okruzích pěšky nebo na kole .Hrozí nebezpečí úrazu a proto je nutno si dávat v některých částech pozor.Během cesty naleznete 12 tématických informačních tabulí kde se dozvíte zajímavé informace o těžbě břidlice.Také na nich můžete najít fotografie, mapky, ukázky a popisy zkamenělin živočichů a rostlin.3 tématické tabule jsou zaměřeny na obce jimiž budete procházet. Stezka prochází oblastí Budišova až do Starých Oldřůvek kde se nachází vojenské území Libavá.Pokračuje to obcí Čermná ve Slezsku a Svatoňovicemi.
Jednotlivé informační tabule : 1. Woodboys, 2. Lesní Zátiší, 3. Starooldřůvecký mlýn, 4. Na Skalce, 5. Úlodí Oldřůvky, 6. Čermenský Mlýn, 7. Nad Čermenským Mlýnem, 8. Žlutý Květ a poslední 9. Černý důl

Červená hora :
Je nejvíce zapomenutou sopkou České Republiky,která nabízí nejvíce turistických atraktivit.Jednou z nich je Zlatá Lípa která se nachází na západní straně.Na informační tabuli naleznete zajímavé informace bitvě,která se zde udála.Asi 1,5 km na západ se nachází lomy kde výška lomové stěny dosahuje až 18 metrů.Můžete zde navštívit i zříceninu hradu.

Hrady, zámky a zříceniny :
Typy na hrady zámky a zříceny,které můžete navštívit nebo pouze shlédnout z venku
Zámek Bílovec je dominantou města.
Zámek Bruntál ,který má opodál nádherný park se sochařskou výzdobou.Můžete zde najít i sbírku malířských děl.
Zámek Dubová je dnes využíván jako dětský domov
Zámek Fulnek kde můžete shlédnout zámecký exteriér
Zámek Hradec nad Moravicí je přístupný s průvodcem kde můžete navštívit i park s s Bezručovou vyhlídkou.
Zámek Klímkovice dnes využíván jako městský úřad, svatební síň a muzeum.
Zámek Kyjovice slouží jako domov důchodců se vzácnou dendrologickou sbírkou.
Zámek Litultovice s malým parkem
Zámek Melč přístupná je část zámeckého parku
Zámek Nový Dvůr v přilehlém parku je dendrologická sbírka.
Zámek Ostrava – Poruba se často využívá k pořádání kulturních akcí
Zámek Potštát nyní sídlo obecního úřadu
Zřícenina Puchart je celoročně přístupná
Zámek Raduň je zde rozsáhlá knihovna a v přilehlém parku rybník
Hrad Sovinec je hojně navštěvovaným turistickým sídlem
Zámek Studénka je využívána jako obřadní síň, knihovna a také jako Vagonářské muzeum
Zřícenina Šelenburk je celoročně volně přístupná a v její blízkosti se nachází potní kostel a rozhledna
Hrad Bouzov jeden z nejnavštěvovanějších hradů ČR
Zámek Velké Losiny
Zámek Plumlov
Zámek Tovačov
Zřícenina Vikštejn hojně navštěvované turistické místo
Zřícenina Cvilín

Poutní místa :
Anělská Hora - poutní kaple sv.Anny
Cvilín - poutní kostel sv. Kříže a Panny Marie Sedmibolestné
Dolní Životice - kaple Božského Salvátora
Hrabině - poutní kostel Nanebevzetí Panny
Hradec nad Moravicí - Slezská kalvárie
Klokočůvek - Skála Panny Marie – Mariastein
Maria Talhof - kamenná jeskyně Panny
Stará Voda - poutní kostel sv. Anny a sv. Jakuba
Svatý Kopeček - bazilika minor Navštívení Panny
Uhlířský vrch u Bruntálu – poutní kostel Panny Marie Pomocné

Rozhledny a vyhlídky :
Heřmánky,vyhlídka Švédská skála – volně přístupno

Hrabyně vyhlídka můžete vidět okolí Hrabyně, do Opavské nížiny a dále do Polska

Hradec nad Moravicí - Bezručova vyhlídka : můžete vidět do údolí řeky Moravice,parku i část města,volně přístupno

Hradec n. Moravicí, Jakubčovice - rozhledna Šance : dřevěná stavba,která je otevřená od roku 2005 se nachází ve výšce asi 13 metrů s výhledem do Opavské nížiny a okolních kopců.Můžete také spatřit Vodní věž Bílého zámku v Hradci nad Moravicí

Klimkovice-Hýlov – vyhlídkové místo nabízí za dobrého počasí výhled na Beskydy a Javorníky dále také na Moravskou bránu a Oderskou nivu, Ostravu, Karvinou i věže uhelných dolů,volně přístupno

Krnov-Cvilín - Lichtensteinská rozhledna vysoká 29 metrů vám umožňuje nádherný pohled na Hrubé Jeseníky,Zlatohorskou vrchovinu ,město Krnov,Opavské nížiny a také Polsko.

Krnov-Ježník - rozhledna Ježník je volně přístupná s výhledem na Krnov, Cvilín, město Albrechtice, část Polska, Jeseníky a při hezkém počasí i Beskydy.

Kružberk - volně přístupné vyhlídkové místo také jako hráz můžete spatřit skalní útvary a údolí pod přehradou

Ostrava-Petřkovice - vyhlídka Landek nabízí pohled na Přívoz.Nedaleko je hornické muzeum nebo pravěké sídliště lovců mamutů.

Slezská Harta - vyhlídkové místo i jako hráz přehrady kde můžete vidět Hrubý Jeseník
Svatý kopeček – rozhledna o výšce 27 metrů (128 schodů) je umístěna v zoologické zahradě .Vstup je v rámci vstupenky a můžete vidět pohled na část ZOO.

Úvalno - rozhledna Hanse Kulicha nabízí pohled na Úvalno,Cvilín

Slezská Harta :
se nachází v centrální části Nízkého Jeseníku JV od Bruntálu.Slouží především pro rybáře ale dají se zde využít i vodní sporty jako je například plachtění a windsurfing .

Skalní útvary :
Kružberské skály jsou nejvíce oblíbené místo pro horolezce kde výška stěn dosahuje až 50 metrů

Malý Rabštýn, Jívová – se skládá z několika cest pojmenovaných například Dlouhá,Kovadlinka, Komínek, Jeníček, Chlapská, Mařenka a další

Potštátské skalní město,Boňkov-Potštát ke skalním útvarům je velmi obtížný přístup

Rešovské skály dosahují výšky až 40 metrů

Weisshuhnův kanál :
Najdeme v osadě Žimrovice.Je to unikátní vodní dílo,které je 3,5 km dlouhé a obsahuje 2 aquadukty a 3 vodní tunely.Kanál zůstává plně funkční. Vodní dílo továrním objektem Žimrovických papíren.Je dostupný pěšky nebo na kole.

ZOO Svatý Kopeček :
Je zde chováno přes 250 druhů zvířat jako jsou šelmy,ryby,plazy kopytníci ,kteří jsou umístěni ve voliérách a přírodních výběhů .Je zde přístupný i volný vstup mezi létající netopýry.Návštěvníci mohou využít i vláček ,který vás proveze celou vyhlídkovou trasou.
Pro děti je vybudován dětský koutek s prolézačkami a houpačkami.Je zde také kozí výběh.
ZOO nabízí interaktivní a zábavné programy pro výuku přímo v areálu zoo.Komentované prohlídky poskytují osobní kontakt s vybranými zvířaty.


Hrubý Jeseník


Chráněnou krajinou oblastí Jeseníků zahrnuje Hrubý Jeseník a přilehlé části Hanušovické a Zlatohorské vrchoviny. Tato oblast byla vyhlášena jako ptačí oblast .Nejvyšší horou je Praděd (1491 m n. m.).Hrubý Jeseník se dělí na 3 hornatiny : Keprnické hornatiny, Pradědské hornatiny a Medvědské hornatiny.

Keprnická hornatina leží v severozápadní části pohoří mezi Červenohorským sedlem a sedlem Ramzová. V hlavním hřebeni leží vrcholy Červená hora, Keprník,který je nejvyšším vrcholem hornatiny 1423 m.) a Šerák, k jihozápadu vybíhá rozsocha Vozky se samostatným masívem Černé stráně.

Pradědská hornatina leží v jižní části pohoří mezi sedly Skřítek a Červenohorským sedlem.Hlavními vrcholy od jihu jsou Pecný, Břidličná, Jelení hřbet, Velký Máj, Vysoká hole, Petrovy kameny, Praděd (nejvyšší vrchol hornatiny i pohoří), Malý Děd, Velký Jezerník, Výrovka a Velký Klínovec (1164 m). Z hlavního hřebene vybíhá k západu mohutná rozsocha Mravenečníku, k západu hřebeny Ostružné, Vysoké hory a Žárového vrchu.

Medvědská hornatina leží v severovýchodní části pohoří. Oproti prvním dvěma hornatinám je výrazně plošší, bez nápadného hřebene. Je oddělena sedlem Vidly a táhne se k sedlu Rejvíz. K hlavním vrcholům patří Medvědí vrch,který je nejvyšším vrcholem hornatiny, 1216 m.,  Orlík a Jelení loučky.


Hrubý Jeseník je oddělen výraznými sedly a významnými moravskými řekami :


Od Branenské vrchoviny, která je součástí Hanušovické vrchoviny je to na západě sedlem Přemyslov – Nové Losiny a řeka Branná.

Od Nízkého Jeseníku směrem na východ jsou to řeky Černá Opava a Moravice

Od Hraběšické hornatiny, která je součástí Hanušovické vrchoviny je to na jižní straně Klepáčovský potok a sedlo Skřítek

Od Rychlebských hor je na severozápadě sedlo Ramzová a údolím Černého a Ramzovského potoka.

Od Rejvízské hornatiny,která je součástí Zlatohorské vrchoviny to je sedlo Revíz na severovýchodě a potoky.

Na hřebenech Jeseníků pramení množství menších i významnějších řek, např. Morava, Opava, Moravice, Opavice, Desná a Bystřice. Některé se využívají pro vodní turistiku.Kružberská přehradní nádrž byla vybudována na řece Moravici, která je zásobárnou pitné vody pro Ostravsko tudíž se nedá využívat pro rekreační účely a vodní sporty.

Významná sedla pro Hrubý Jeseník jsou : sedlo Skřítek, Červenohorské sedlo, sedlo Hvězda(u Karlovy studánky), Ramzové sedlo, sedlo Vidly a Revíz.

Zajímavými skalními útvary, které můžete navštívit je Čertova stěna, Pasák, Obří skály,  Kazatelny, Kamenné okno, Keprník, Pecný, Petrovy kameny,Vozka, Ztracené kameny nebo Tabulové skaly.Mezi kotliny na které se můžete podívat jsou Malá kotlina,Velká kotlina a Sněžná kotlina.Mezi zajímavé prameny, potoky nebo vodopády patří Jelení studánka, vodopády Bílé Ostravy, Vysoký vodopád nebo Vřesová studánka.


Hrady,zámky a zříceniny :


Úsov-zámek a hrad (Olomoucký kraj / Šumperk), Adolfovice-místní část Bělé pod Pradědem-hrádek (Olomoucký kraj / Jeseník), Bludov-hrad a zámek (Olomoucký kraj / Jeseník),  Bohdíkov (Olomoucký kraj / Šumperk), Brníčko (Olomoucký kraj / Šumperk), Bruntál (Moravskoslezský kraj), Dubicko (Olomoucký kraj / Šumperk), Edelštejn (Olomoucký kraj / Jeseník), Freudenstein-hrad (Moravskoslezský kraj / Bruntál), Fürstenwalde-hrad (Moravskoslezský kraj / Bruntál), Hoštejn (Olomoucký kraj / Šumperk), Janovice-zámek (Moravskoslezský kraj / Bruntál), Jesenické prameny a pomníčky (Olomoucký kraj / Šumperk), Hradisko dříve Kaltenštejn (Olomoucký kraj / Jeseník), Koberštejn (Olomoucký kraj / Jeseník), Kobrštejn (Olomoucký kraj / Jeseník), Lesnice (Olomoucký kraj / Šumperk), Leuchtenštejn (Olomoucký kraj / Jeseník), Lipová lázně památník (Olomoucký kraj / Jeseník), Loučná nad Desnou (Olomoucký kraj / Šumperk), Mírov (Olomoucký kraj / Šumperk), Mnichov-místní část Vrbna pod Pradědem (Moravskoslezský kraj / Bruntál), Nemile (Olomoucký kraj / Šumperk), Nový hrad u Hanušovic (Olomoucký kraj / Šumperk), Pleče-místní část Jindřichova (Olomoucký kraj / Šumperk), Pustý hrad – Veisenštejn (Moravskoslezský kraj / Bruntál), Quinburk (Moravskoslezský kraj / Bruntál) ,Rabenštejn (Moravskoslezský kraj / Bruntál), Rabštejn (Olomoucký kraj / Šumperk), Ruda nad Moravou (Olomoucký kraj / Šumperk), Skalička-místní část Zábřehu (Olomoucký kraj / Šumperk), Sobotín (Olomoucký kraj / Šumperk), Strálek (Olomoucký kraj / Šumperk), Jánský vrch (severní morava,rychlebské hory)


Kam za lyžováním:


Stříbrnice se nachází v Hynčicích pod Sušinou u Starého Města pod Sněžníkem,

Lyžařský okruh Proskil Branná, Ski areál Červenohorské sedlo, Ovčárna-Praděd, Petříkov ,Přemyslov, Stará Ves, Ramzová, Klepáčov a Filipovice


Lázně a wellness :


Jeseník - lázně, Karlova Studánka ,lázně Bludov - pro všechny,ale hlavně pro rodiny s dětmi ,Lipová-lázně Lipůvka a Priessnitzovy lázně .


V Hrubém Jeseníku můžete navštívit také různé přírodní památky jako je například


Bedřichov - strom, Bílá Opava, Borek u Domašova, Břidličná - Přírodní rezervace, Bučina pod Františkovou myslivnou, Černé jezero, Jeskyně Na Špičáku, Čertovy kameny - chata a skalní vyhlídka, Divoký důl, Filipovické louky, Františkov - Přírodní rezervace, Franz-Franz, Geopark v Karlově studánce, Gryngle -Bludov, Heřmanovická jeskyně, Chebzí - Přírodní památka, Chlapecké skály, Jelení bučina - Přírodní rezervace, Jeskyně Na Pomezí, Karlová Studánka, Karlovice, Kazatelny, Lesní bar, Lípa u Ztraceného potoka, Lipinka - obora, Malá kotlina, Medvědí skály, Mnichův kámen, Morgenland, Mravencová cesta, Nad Alfrédkou, Národní přírodní rezervace Šerák - Keprník, Nýznerovské vodopády, Niva Branné, NPR Praděd, NPR Rejvíz v Jeseníkách, NS Vincenze Priessnitze, Ovčí skála, Pasák, Petrovy kameny, Pod Jelení studánkou - přírodní rezervace, Pod Slunečnou strání, Pod Trlinou, Přemyslovské sedlo, Pstruží potok, Pustá Rudná - Přírodní rezervace, Rabštejn - Přírodní rezervace, Rašeliniště Skřítek, Rejvíz, Rešovské vodopády, Rolandův kámen, Růžová, Skalní potok - Přírodní rezervace Slatě (r), Smrčina - Přírodní památka, Sněžná kotlina, Suchý vrch - Přírodní rezervace, Šerák, Obří skály, Smolný vrch


V Hrubém Jeseníku můžete navštívit také některé známé rozhledny jako je například Borůvková rozhledna, která se nachází v severní části Rychlebských hor .Samotná rozhledna spíše připomíná maják ale samotná cesta je opravdovým zážitkem.Další známou rozhlednou je Praděd kde můžete vidět nádherný pohled na elektrárnu Dlouhé Stráně a Beskydy.Další nejznámější rozhlednou je Zlatý Chlum, který nabízí pohledy na Rychlebské hory, Polsko, Hrubý Jeseník i město Jeseník. Rozhledna Romanka je další rozhlednou, která se nachází v Hrubém Jeseníku, která  je jednou z našich vůbec nejníže položených rozhleden ovšem za pěkného počasí můžete vidět Ještěd, Sněžku a z bližších objektů pak elektrárnu v Mělníku.

Další zajímavostí Jeseníků je vodní elektrárna Dlouhé Stráně.Tvoří ji dvě nádrže horní a dolní. Dolní nádrž s plochou 16 ha a horní nádrž je v umělém jezeře na vrcholku hory.Jezera jsou přístupná pouze pro cyklisty a pro pěší chodce.Elektrárnu je možné navštívit .Většina škol umožňuje dětem exkurzi do této elektrárny kde mohou vidět jak celý proces funguje. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná o celkovém objemu 3,4 mil. kubických metrů, výška hráze je 56 m. Horní nádrž leží na hoře Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 m. o celkovém objemu 2,72 mil. m3. Tuto vodní elektrárnu je určitě dobré navštívit už jako procházku do kopců k nádržím nebo jako exkurzi pro děti.