Pražské minipivovary
Minipivovar Loď, Dvořákovo nábřeží
Tak na tenhle pološílený nápad jsem se chystal docela dlouho. Popravdě, udělat pivovar na lodi, která kotví na vltavském nábřeží, by mě nenapadlo ani při dosažení dna pořádného pivního sudu. Nicméně tenhle podnik předcházely velice dobré recenze, a tak byla jen otázka času, kdy si oblíknu plovací vestu a vyrazím na tenhle pivní Titanic.
Velice dobře se mi k tomu hodnotil sraz s pivním kamarádem Mírou, který jsme zahájili laděním žízně na letenské Prašivce. No, ladění nám šlo dobře, takže jsme se krapet u klášterské jedenáctky zdrželi a když jsme se konečně vybatolili ven, už jsem věděl, že test pivní lodi nebude žádný zázrak. Ale co, je třeba bojovat. Od technického muzea jsme se spustili po svahu dolů ke Štefánikově mostu. To jsme ve zdraví zvládli, takže stačilo jen přejít řeku a byli jsme u cíle. Jak už varovaly mnohé recenze, je třeba sejít do podpalubí do pivnice, protože nahoře se platí daň v podobě mínus jedna deci za stejné peníze.
Interiér je docela zajímavý, to s emusí nechat. ležácké tanky napovídají, že se zde pivo zřejmě opravdu vaří a nevozí se z jiné provozovny. Začínáme něčím na žízeň:
10° Legie 39 Kč
B - po zaboření rypáka do krýgla aroma podobné únětickému. Teplota slabší, říz to samé. Tělo na desinu plné, ale takové..jak říká kema z ostravy...trochu nudné...pivo. Uvidíme o patro výš...2-
M - z donuceni hodnotīm, po ochutnávce 2 loků, chuť odpovídající...3
No jo, Míra patří mezi líné hodnotitele a furt držkuje, jak se mnou a mými testy trpí. Ale co by neudělal pro jiné pivaře dychtící po informacích dřív, než někam váží cestu. Desina vcelku ušla, takový průměrný minipivovoarský vzorek. Je čas přitlačit na pilu:
12° Republika 42 Kč
B - joo aromatčtitější pifko se solidní plností, pěna drží, dobré tělo
Takový klon ležáku řízlého českou chutí....2
M - dobré pitelné, neprekračuje hranici výjmečnosti...2
Tady už se moc nechce hodnotit ani mě, protože je to dneska dobře sedmý kousek. Nicméně je to pitelné, ne úplná špička v produkci minipivovarů...spíš taková klasika. tak ještě jeden vzorek zvládnem:
12° Remorker 48 Kč
B - výraznější materiál, festovnější říz, červeňáková hořkost kterou možu. Na hranici bodu kdy mam žízeň a gdy bych zakalil...1-
M - Remorker je klasická 12° dochmelovaná aroma chmelem. Chuťove vyvážené pivo, které neurazí. Pro méně znalé vynikající pivo...2
No jo, pan znalec se konečně ukázal :-) Tento matroš je ze skupiny, kterou možu a je to pro mě v podpalubí dnešní vítěz. Nicméně jako pravověrný suchozemec radši platím a vyrážím se "dodělat" na Prašivku, kterou mám cestou na tramvaj. Jak to tady teda dopadlo?
Minipivovar Loď, Dvořákovo nábřeží, Kotviště č. 19, Praha 1
Hospoda | Bohuš | 2 |
Míra | 1- | |
Obsluha | Bohuš | 1- |
Míra | 1- | |
Pivo | Bohuš | 2 |
Míra | 1- |
Ale jo, mezi pražskými minipivovary se jedná o lehce nadprůměrný vzorek. Jasně, vzhledem k poloze se profilují do pozice lepšího podniku, nicméně pivo je tady docela dobré. Obsluha klasika, nenadchne, nezklame, taková strojově přesná. Každému sedí něco jiného, je třeba vyzkoušet. Zklamaný rozhodně nejsu a za návštěvu to tady stálo!
Sousedský pivovar Bašta, Nusle
Z metra Pražského povstání se dáváme zleva kolem nepřehlédnutelné budovy soudu ulicí Táborskou, podcházíme hučící magistrálu a noříme se do nuselského údolí. Je tu najednou kidněji a útulněji, takže pokračujeme z kopce. Za táhlou pravou zatáčkou větřím, že jsme už blízko. No jo, po levé straně už ho vidíme :-). Tak jdeme dovnitř a sedáme hned za dveře. Pivovárek je malý, ale útulný. Varna je hned vedle nás, v kleci si vyzpěvuje a mele pantem pták loskuták. Hned si dáváme jedno. Dneska je na čepu místní dvanáctka, tož jaké to je:
Bohuš: hustý materiál! Přesná teplota, nekrkavé a přesto dobrý říz. Pěna drží bez problémů, při čichnutí absolutní čistota. Tohle se dá vypít a pít! Kvasnicová chuť je jemná a příjemná, hodnocení jasné...1
Mates: hustá hospoda! Pivo jak za 1. republiky! Hořké, ošetřené. Chuť kvasnic mi neva. Poctivý materiál!! Doporučuji, tady je tosolidní, pravá české hospoda. Příjemný interiér ve dřevě - žádná dřevotříska - čisto. Po dobu oběda nezahuleno, prkenná podlaha ošoupaná podrážkami stovek žíznivců. Ve vzduchu jsou cítit kvasnice. Na výčepu super preclík a na pohled dokonalé škvarkové buchty. 100% kvalita, dpororučuji!...1
Čeva: pivo má optimální teplotu a na můj vkus hodně nasládlou chuť. To ovšem může někomu vyhovovat. Celkově je to velice dobré pití...1-
Cyra: jasně chmelová chuť a vůně, pivo hořké, což mu dává říz. Barva dobrá...1-
Tak tady není co vytknout. Když navíc vidíme nabídku ze spřátelené pekárny, neodoláváme a kupujem megaškvarkovou placku za příjemných 12 Kč a sladový chleba. Už můžu napsat, že byl vynikající a určitě ho koupím zase. V restauračce se vaří, obsluha je naprosto v pohodě. Poněkud vyšší cenu piva vyvažuje jeho špičková kvalita, perfektní ošetření, již zmíněná obsluha, útulné prostředí..a taky ukecaný loskuták :-). Rozhodně taky zpívá líp, než já . Myslím, že hodnocení bude velmi příznivé.
Sousedský pivovar Bašta, Táborská 389/49, Praha 4 - Nusle
Hospoda | Bohuš | 1- |
Mates | 1 | |
Cyra | 1 | |
Obsluha | Bohuš | 1 |
Mates | 1 | |
Cyra | 1 | |
Pivo | Bohuš | 1 |
Mates | 1 | |
Cyra | 1 |
Tak tady nebylo co řešit, jednoznačně doporučujeme!! Ani se nám nechce pryč, rochníme se tu nadšením .
Minipivovar Victor, Žižkov
Jdeme Blahníkovou dolů přímo k Vítkovu, který se nad námi hrdě tyčí. Až na něj ale nevylezeme, projdeme Kostnické náměstí a dole na Husitské se dáváme doleva. Jdeme chviličku do kopce a po pravé straně to je. No...Hotel Victor není opět podnik, co by nás lákal, je z něj cítit snobárna na sto honů. Ale co, nebudem se bát vlka nic. Vstupujeme do starého interiéru hotelové restauračky, které dominují dva klasické měděné varné kotle. Objednáváme pivo za nekřesťanské peníze:
Bohuš: dneska nejlepší materiál, ale na pivo z minipivovaru je to průměr, který na špičku z tohoto segmentu nedosáhne. Teplota na dolním konci Bohušova intervalu, říz a hořkost střední. Je to fakt solidní materiál, ale i za tu cenu hodnocení srážím...2
Čeva: snaživý minipivovar, který nabízí velice dobrou kvalitu. Sice to není špička, ale je to materiál, který má říz a chuť. U mě dobrý...1-
Jako experiment dobré, ale dneska fakt jen za účast. Podruhé radši zajdu k Pižďuchovi, za tohle pivo tam budu mít dva dobré Chodovary. Na hotelové restaurace nejsu zařízený, mám rád zcela jinou atmosféru. Taky tu "kupodivu" není narváno, naopak tu sedíme sami dva. Takže, co dodat:
Hotel Victor, Husitská 72, Praha 3 - Žižkov
Hospoda | Bohuš | 3 |
Čeva | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Čeva | 2 | |
Pivo | Bohuš | 2 |
Čeva | 1- |
Nakonec si spravujeme chuť a nervy U Pižďucha, zdejsí atmosféra a kvalitní Chodovar je ten nejlepší balzám. Tady člověk opravdu zapomene na čas, což se stalo i nám.
Vinohradský pivovar
Kdo se poslední dobou coural po pražské Korunní, jistě si nemohl nevšimnout opravené budovy poblíž sídla městské policie. Vlastník pivovárku v kobylisích si tady ukojil kousek svého apetitu, zrenovoval budovu bývalého měšťanského pivovaru. Mě už se tam povedlo zapadnout asi 4x, takže je načase se podělit o zkušenost. Z dřívějších návštěv se mi zachovaly jen vzpomínky, písemnosti buď nebyly, nebo jsem je někde vytratil . Poslední návštěva se konala na pozvání pivního kámoša Míry, a protože se tam sešla snad půlka firmy, kde pracuje, rozhodl jsem se je řádně vytěžit. Papír jsem vyškemral na příjemné obsluze, propisku jsem kupodivu měl.
A co k podniku? Dvoupodlažní nteriér je celkem citlivě upravený, spíš strohý, což je jenom dobře. Zajímavé jsou průhledy do varny, stejně jako otevřená kuchyně v suterénu. Už jsem se někde dočetl, že je dole špatná akustika a člověk neslyší vlastního slova, takže je asi lepší zůstat nahoře. To se ovšem nemusí pokaždé bez rezervace povést, bývá tu dost našláplé...podnik tady asi pěkně frčí. No nic, ke stolu jsme se vmáčkli a začínáme místním " nejslabším" pifkem:
Bohuš: hustá lehce nakyslá sladová chuť. Celkem plný materiál, slušně vychlazený s průměrným řízem. Takové žíznivé pivo, u kterého se dá rozhodně vydržet...1
Míra: startovací pivo - výborný...1*
Piškot: lehce perlivá chuť, záleží na vkusu na jazyku. Je to hustší a to je dobře. Osvěžující letní pití, klidně na celý víkend...1-
X1 - bomba, maximálně spokojený člověk. Obecně je tu ale moc číšníků na úkor prsatých číšnic...1
Start dopadl dobře, jen jsem s odstupem času zapomněl jména některých spolupijících. Označím je teda některým jistě inteligentním kódem a pokusím se je zjistit a doplnit. první jedenáctka jen zasyčela, taky jsem sem šlapal pěšky z palmovky. Jdu do dalšího vzorku:
Bohuš: výrazně hořká záležitost. Mírně řidší chuť než v případě předešlého vzorku, ale hořkost opravdu festovnější, pěna konstantní. Opět hodně solidní vzorek...1
Míra: stále dobrá kvalita, a ani zatím nemluvím maďarsky. Doufám :-D. A kdoví, možná ochutnám ALE...1***
Standa: mírně hořká a sladká chuť, ale lahodná! Výborné pivo...1
Pajamora: dobrý to je, příjemná hořkost, dobře se to pyje :-)...1
Piškot: husté, hořké, pěna nevydrží (asi záleží na čistotě skla). Moc dobrý, tolik jako plzní jich nedám..plzeň je sračka...1
Tak dneska to frčí. Někde jsem četl, že místní pivo je poněkud silnější. Něco vydržím, jdu do mnou ne moc oblíbeného svrchně qašeného...ale co bych pro výzkum neobětoval.
Bohuš: klasicky svěží ovocná chuť, lehce tříslovitá, trošku míň plná, docela absence řízu. Výdrž pěny podobná, tzn. slabší, potfora nevydržela ani moju návštěvu záchoda. Dobrá zkouška, ale vracím se ke spodně qašenému. Já tohle prostě moc nemusím...2
Míra: má první zkušenost s Ale. Na svrchně kvašený výborný pivo. bez příchuti německých kvašených piv. Už se těším na Ale od Bernarda!...1
Piškot: vůně je průměrná - nezabije, chuť lehce ovocná a svěží, ovšem nijak výrazná. neurazí, je to bez ocasu. Pěna rychle klesá..vlastně ne, už totiž zmizela. Na Ale dost málo chuti. Druhé si nedám, ale tak za půl roku ochutnám, jstli něco nevylepšili...3
Tak tady to frčelo, zvěstem o síle bych aj věřil, protože jsem cestou dom čučel jak kráva, co si šlápla na vemeno. Ještě přidám názor spřáteleného pivníka Standy, se kterým jsme za ta léta, co se známe, vypili aj sládkovi oči. Pivovar jsme navštívili tak 14 dní před výše psaným hodnocením cestou na fotbal do vršovického Ďolíčku, takže mrknem na ladění receptury místní dvanáctky:
Bohuš: poctivě nachmelený materiál..jestli se tak dneska nachmelíme aj my, tak potěšlehce pendrekové, pepřová příchuť, docela agresivní hořkost, ale jde mi to. Teplota a říz v pohodě, pěna neustupuje před nepřítelem. Celkový dojem příznivý...1-
Standa: ve srovnání s kvasnicemi z Rohozce to není ono. Pivo není špatné, ale chuť kvasnic se nedostavila, takže...2-
Je to vidět, co huba, to pivní originál. Každopádně tenhle podnik má budoucnost před sebou. Pokud se budou snažit jako dosud, mají o klientelu postaráno. Prostředí je v pohodě, obsluha formou mladých jelit ženského pohlaví neurazí a člověk jim rád občas nějaký přehmat odpustí. V suterénu obsluhují frajeři, kteří ví, o co v hospodě jde, a zaslouží si absolutorium. Pivo tady za to fakt stojí. Takže co hodnocení knajpy?
Vinohradský pivovar, Korunní 2506/106, Praha 10
Hospoda | Bohuš | 1- |
Míra | ||
Standa | ||
Piškot | ||
Pajamora | ||
X1 | ||
Obsluha | Bohuš | 2 |
Míra | ||
Standa | ||
Piškot | ||
Pajamora | ||
X1 | ||
Pivo | Bohuš | 1 |
Míra | ||
Standa | ||
Piškot | ||
Pajamora | ||
X1 |
Minipivovar Kolčavka
Na další "beer tour" vyrážíme s léty osvědčeným pijanem Čevou. Aby jsme brzo neodpadli, dáváme si to celé pěšky ze stanice metra Palmovka. Nejblíže je právě minipivovárek Na Kolčavce. Je to trošku navigační problém, protože v tomhle zapadlém koutě bych ho nečekal, ale za pomocí chytrého telefonu (čím blbější hlava, tím chytřejší telefon musí být!) jsme nakonec dorazili na místo. Při první návštěvě byl výčep v nějaké rekonstrukci a dole ve sklepě měli jen IPu, což moc nemusím, o to víc jsem byl zvědavý. Prostředí je docela pěkné, obsluha svižná a naše žízeň sahala až někam za oběžnou dráhu Jupitera. Ve světlém spodně kvašeném provedení mají dva modely, jdeme se na to s Čevou okem kritickým podívat:
11° Světlá 33 Kč
Bohuš: bezva začátek dnešního pivního průzkumu. Výrazný říz, příjemné aroma, solidní hořkost. Přesně vychlazeno. Chuť čistá, Mates by ocenil výdrž pěny. Za mě ANO, očekávání dvanáctky jsou velká...1
Čeva: mírně zakalené s pěkně hustou pěnou. Chuťově dobře vyvážené, výrazný říz. Dobře vyvážená nasládlá chuť s hořkostí...1
První vzorek dopadl nad očekávání dobře, vlastně jen zasyčel v hrdle. není na co čekat, času je jako vždy málo, jdeme do dalšího vzorku:
aktualizace 24.4.2017
Bubenečský pivovar
Nadějně znějící název pivovárku je zatím jen tak na půli cesty do podvědomí pivníka výzkumníka. Podnik existuje, ale nevaří si vlastní pivo. Podle informace obsluhy už varna měla fungovat, ale vypadá to nejdřívě na léto. Přesto jsme se s kolegou Mírou do Bubenče vypravili, aby jsme provedli první letmý průzkum.
Podnik není daleko od stanice metra Hradčanská. Vydáváme se dolů ulicí Bubenečskou, asi po 200 metrech po levé straně nás vítá rohový dům s velkými prosklenými okny. Zvenku to vypadá dobře. Kromě pivoovárku je z ulice přístupný ještě tzv. "ráj piva", což je další patro...teda spíše sklepení..., kde se dají ochutnat další vzorky. My jdeme dop ivovárku, kde je vcelku plno, takže nás čekají barové stoličky. No co, alespň jsme hned u zdroje a nemusíme na nic čekat. Obsluha úslužně odpoví na každou otázku, přesto je krapet odtažitá. Aspoň nám od její vřelosti nezteplá pivo :-) Začínáme od tzv. místní jedenáctky.
B - moc dobré. Příjemně hořké, dobrý říz, vcelku vyrazné chmelové aroma, kdyz vrazím rypec při pití do celkem vysokého krýglu. Říz akorát, stejně jak teplota. Čistá chuť, su mile překvapen a natěšen na místní pivo po otevření varny...1
M - dobrý chutná...1
Jedenáctka vařená ve Ctiněvsi dopadla velmi dobře. Uvidíme, jak se s ní popasuje místní varna po dostavbě...pokud se teda dočkáme. Přecházíme mnohem dále na západ, tentokráte do Plzně.
B - decentnější, míň výrazná lehce sametovější hořkost, lehce plnější. Dobrý říz, čistá chuť, lehký podtón čokolády na vaření...tu mam rád:-) Ale zároveň dozvuk prošlé nakyslosti,ale to bude nejaky jiny chmel. Zase dobrý vzorek, musím brzo navštívit mojeho dnešního spolupijícího, který má Lenocha skoro za rohem...1-
M - znám 12 a i 10 nezklamala...1-
Tady jsem šel do neznáma, kdežto pro míru je to takové menší opáčko. velice zajímavý vzorek, už vím, který pivovárek bbudu muset brzo navštívit.
Spodňáky v patře máme projíté, jdeme zkontrolovat sklep. Copak tu na nás číhá zajímavého?
B - kompotové pivo. Nepoznam sladké pivo, ale jestli existuje, je to tohle. Říz decentní, stejně jak hořkost, chuť čistá, teplota lehce slabší. Chuť na desítku hutná a plná, po matematickém zaokrouhleni...2
M - poznat 10 není problém. Chuť odpovidající voltáži...2
Na Zichovec jsem byl hodně zvědavý, protože ho nemám na kole až tak moc daleko, přitom jsem ho ještě nebyl schopný navštívit. popravdě to nebyla žádná bomba, ale pít se to dalo. S dalším kouskem zůstáváme stále na západě:
11° Chříč 45 Kč
B - čistší, žíznivější a kupodivu lehčí vzorek s lehce výraznějším řízem. Takové pifko na celýy večer, jak by řekl Mates. Možná na minipivovar lehce nudnější, na druhou stranu neumí zklamat...1-
M - aroma fajn chuť dobrá celkem...2
lepší matroš bych řekl. Chu´tově míň výrazné, ale někdy míň je víc. V tomto případě to platí, je to prostě takové pitelné a nebyl by problém si jich nakrmit víc. Míra ještě žužle krýgl a já su na dně, zkusím si nějaký menší experiment. mazák je zajímavá olomoucká volba, pamatuju si návštěvu z loňského léta a degustační prkénko na zahradě, které bylo velice zajímavé.
13° Mazak Single Hop Cascade 69 Kč
B - výzva a není to zklamání. Svrchně qašené věci nemusím, sklo a chuť připomíná pivo z barcelonského pivovárku. Hodně svěží, hořké a aromatické pifko s dobrým Řízem a slabší teplotou. Možná začínám kamaradit se svrchně qašenýma pivama..2
Míra je konečně na dně. Po krátké domluvě máme před sebou poslední pivo, zkusíme se nějak zazdít :-)
B - míň výrazné a více plnější matroš, než mazák z dolního patra. Klasicky bez řízu. Pěna hutná a krémová. Dost plný matroš, který určitě příště ocení můj spolužák z Ostravy señor Rosťa..2
M - klasický ALE hodně aroma nevýrazná chuť asi bych se měl najíst...2
Celkem silný materiál, který mě sice nemajznul palicouo přes čelo, ale klepnul mě po němm určitě. je čas odejít středem, takže ještě celkové hodnocení:
Bubenečský pivovar a království piva, Bubenečská 321/33, Praha 6
Hospoda | Bohuš | 1- |
Míra | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Míra | 1- | |
Pivo | Bohuš | 1 |
Míra | 1- |
Co dodat závěrem? V podstatě by tu Bubenečský pivovar ještě neměl být, protože ještě nevaří svoje vlastní pivo, ale protentokrát ho vezmem na milost. na rozdíl od toho Malešického alespoň varnu buduje a vaření má v plánu. Zatím je to celkem dobrá hospoda, především nahoře se mi líbí. Obsluha průměr, při druhé návštěvě se spolužákem Rosťou výrazně lepší :-) myslím, že za návštěvu stojí, a po uvedení varny do provozu by to v těchto končinách mohl být velice zajímavý podnik, který by mnoho konkurence neměl (snad vyjma letenské Prašivky, pokud se tam přestane hulit).
Náhledy fotografií ze složky Pražské minipivovary