Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osvětlení a nejen osvětlení

Osvětlení v domě si můžeme rozdělit na několik druhů:

1. Hlavní osvětlení - většinou se do této skupiny zařazují stropní svítidla s dostatečným výkonem na plné osvětlení místnosti. Zde je na volbě zda hlavní osvětlení implementovat do inteligence domácnosti a nebo zda-li ponechat hlavní osvětlení na standardních vypínačích. Nejlepší řešení je spojit tyto dvě možnosti dohromady. tzn. na panelu si vyberete možnost zda-li chcete aby se hlavní svítidla rozsvěcela podle pohybových čidel a nebo zda-li se bude rozsvěcet jen přes standardní vypínače.

2. Vedlejší osvětlení - jemné osvětlení(bodová LED svítdila s co nejmenší spotřebou), které se umísťuje do 20cm nad podlahu a jemně osvětluje prostor tak aby se po domě dalo pohybovat bez hlavního osvětlení a zároveň nerušilo či neoslňovalo. Lze podle požadavků volit i různé barvy osvětlení. Tento druh osvětlení se ovládá dle přítomnosti osoby v místnosti(pohybová čidla), popř. se dá rozsvítit z ovládacích panelů.

3. Nouzové osvětlení - světlo, které zajistí osvětlení nebezpečných prostor při výpadku proudu(ze záložního zdroje). V domácnostech se tento typ osvětlení příliš nepoužívá.

 

  Automatizované řízení hlavního osvětlení dle přítomnosti osoby v místnosti není zrovna ekonomické a moc ji nedoporučujeme. Jak je napsáno v úvodu, standardní vypínače jsou zachovány a hlavní osvětlení se ovládá pomocí nich a nebo se zapínají z panelu. osvětlení hlavní+vedlejšíV panelu je naprogramováno několik funkcí, kdy se dá zapnout reakce hlavního osvětlení na přítomnost osob v místnosti(pomocí PIR čidel). Např. funkce párty, kdy se očekává, že osoby v domě nebudou zrovna ochotny zhasínat na chodbě či toaletách a je třeba to dělat za ně. Další funkcí může být např. automatické zhasnutí osvětlení po nějaké době, kdy bylo rozsvíceno přes ovladač, ale již nezhasnuto, tak se po určitém času při nečinosti v místnosti světlo samo zhasne, lze volit např. pro které místnosti se tato funkce má aktivovat, apod. Celý systém hlavního osvětlení se navrhne právě tak aby se choval ekonomicky a inteligentně a hlavně aby vyhovoval obyvatelům domu a usnadňoval jim bydlení. Všechny funkce lze aktivovat a deaktivovat popř. nastavovat jeho parametry z panelu. Pokud si bude zákazník přát speciální funkci, popř. dané funkce upravit dle vlastního přání, připravíme programové vybavení do panelu dle Vašeho přání.

  Vedlejší osvětelní se zase naopak ovládá jen podle přítomnosti osoby v místnosti(popř. se dá zapnout z panelu).bodová LED svítidla Jejich zapínaní se aktivuje buď dle nastaveného času(čas lze měnit z panelu) a nebo světelného čidla. Stejně jako u hlavního osvětlení je zde možno aktivovat několik funkcí, jak se má vedlejší osvětlení chovat. Např. v noci rozsvítit při pohybu v místnosti cestu na toaletu, popř. do kuchyně. Rozvícení cest do kuchyně či na toaletu se většinou aktivuje, až v případě, kdy v aktuální místnosti je zaznamenáno více aktivací pohybového čidla(aby se zbytečně nemusela rozsvícet další LED, když osoba zůstává v místnosti). Další funkce je např trvale ponechat rozsvíceno v dětském pokoji, pokud si to potomek žádá, aniž bychom se museli bát příchozího účtu za energie(spokojený jak rodič tak i dítě...co více si přát). U vedlejšího osvětlení se používají LED z důvodů skoro nulové spotřeby, neoslňování obyvatel domu a možnost volit barevné provedení světla.

  Nouzové osvětlení lze buď použít světlo k tomu přímo určené a nebo využít záložního zdroje systému inteligentního zdroje a rozvítit v kritickém místě(schodiště) jednu či dvě LED(vedlejší osvětlení), tak aby nedocházelo ke zbytečnému vybíjení UPSky, ale zůstala zachována bezpečnost v kritických místech domu.

 

  V ovládání osvětlení se dá vymyslet spousta věcí, možnosti jsou v podstatě neomezené, záleží jen na tom požadavky správně zakomponovat, aby se inteligence osvětlení nestala spíše otravnou než pomáhající. Ve všem Vám poradíme a spolu správně navrhneme, tak aby byly všichni spokojeni.

 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 1
Celkem: 247362
Měsíc: 2468
Den: 99