Jdi na obsah Jdi na menu

Chování andulek až po papoušky

 

Péče o zdraví ptáků chovaných jako domácí mazlíčci

Druhů ptáků, kteří jsou obvykle chovaní jako domácí mazlíčci je celá řada. Jedná se hlavně o papoušky, ale oblíbení a společenští jsou i jiné řády, např. někteří pěvci. Jelikož péče o jednotlivé druhy se velmi liší, i u docela příbuzných druhů, je nad rámec tohoto článku popisovat nároky, a to především na výživu, konkrétních druhů. Je mnoho dostupné literatury, zabývající se obecnou péčí toho kterého druhu ptáků.

Pořízením jakéhokoliv zvířete na sebe člověk přebírá zodpovědnost za jeho zdraví a spokojenost. Dokonce i zákon na ochranu zvířat proti týrání každému občanovi České Republiky ukládá za povinnost se o zvíře svědomitě starat. Platí to i pro ptáky, malého kanárka či andulku nevyjímaje.

Srovnáme-li úroveň veterinární péče v Čechách o psy, kočky a ptáky, ptáci nám bohužel trochu zaostávají už v prvopočátku, tedy u domácí péče majitele. Dnes je obvyklé, že pořídí-li si někdo štěňátko, jedny z prvních kroků vedou k veterináři. Buď na preventivní očkování nebo prostě jen na prohlídku, je-li štěně v pořádku. Při této první návštěvě se začátečník obvykle dozví, jak štěňátko krmit, proč a jakým způsobem ho odčervovat, v jakých intervalech chodit na očkování, apod. Málokterého novopečeného a začínajícího chovatele opeřeného mazlíčka však napadne tuto preventivní návštěvu lékaře také uskutečnit.Mnohdy má doma psa a s tím běžně k veterináři chodí, avšak u ptačího společníka mu to přijde zbytečné. Pokud to nějakého velmi zodpovědného majitele napadne, volí velmi často veterináře, který se na ptáky nespecializuje, a tutíž odchází z preventivní návštěvy bohužel zklamán.

Ptáci jsou velmi specifická třída v živočišné říši, a proto není samozřejmostí, že každý veterinář musí aviární medicínu ovládat. Před několika desítkami let bylo mnoho obecných rodinných humánních lékařů. Dnes se každý specializuje na svůj konkrétní obor. A to je i hudba budoucnosti veterinářů. 
Mnoho veterinářů se specializuje na psy, kočky, jiní na koně, někteří na skot, apod. I specialisté na ptáky se dnes již najdou. Je však mnohdy potřeba ujet i více než 50 km. Tato investice se však zcela jistě vyplatí. Dnešní pořizovací ceny větších papoušků navíc většinou mnohonásobně převyšují průměrnou cenu psů a koček.

Vrátíme se k první preventivní návštěvě ptačího veterináře - co bychom od ní mohli očekávat? Přesně to, co od té první psí návštěvy. Je-li majitel začátečník v chovu ptáků, pak mnohdy už od počátku dělá základní chyby, které by tato první návštěva měla eliminovat.

Veterinář ptáčka prohlédne, udělá základní klinické vyšetření a zhodnotí zdravotní stav.To znamená, v jaké je pták tělesné kondici (tlustý, hubený), má-li peří v perfektním či zuboženém stavu, jak vypadají sliznice, atd. Jsou to věci, kterých si zkušený chovatel samozřejmě všimne, ale novopečený majitel toto většinou nepozná. Ptáci chovaní jako domácí mazlíčci (např. papoušci) jsou v ptačí říši na postu kořisti pro jiné predátory. Jejich zakořeněné pudy jim tedy velí nenechat na sobě do poslední chvíle znát žádné onemocnění, aby se nestali kořistí nějakého dravce. To, že jejich majitel - člověk pro ně není predátor, toto naprogramované chování nezmění.

Po základním klinickém vyšetření, jehož součástí je i kontrola hmotnosti, je na řadě vyšetření trusu. Mikroskopické zhodnocení bakteriální mikroflóry střeva a parazitologické vyšetření trusu by mělo být samozřejmé každoroční vyšetření opeřeného domácího mazlíčka jako je pro psa samozřejmé očkování. Vyšetření trusu nám o zdravotním stavu podá základní informaci.

Dalším standardem u větších papoušků by mělo být DNA vyšetření krve a výtěru kloaky na některé konkrétní choroby. Patří mezi ně chlamydióza, PBFD, polyomaviróza, popřípadě další. 
Objeví-li se nějaké podezření, že ptáček není zcela zdráv, lze odebrat krev na hematologické a biochemické vyšetření krve, udělat RTG, bakteriologické vyšetření, atd.

To hlavní, co nám ptáčí veterinář může nabídnout, je však rada, jak se o konkrétní druh starat. Jakým způsobem předkládat krmení, jaké potravině dát přednost a které se vyvarovat nebo jaká klec je pro který druh vhodná. Ani některé hračky nemusí být vždy bezpečné. Naprostá většina ptáků chovaných v domácnostech onemocní nebo dokonce umírá důsledkem nevhodné péče majitele.

Ještě před pořízením ptáčka je vhodné ptačího veterináře navštívit a poradit se s ním,jaký druh zvolit a s jakými časovými i finančními náklady počítat. Budete-li pravidelně veterináře navštěvovat, pravděpodobně se vyvarujete onemocnění a pokud Vás přesto stihne nějaká nepříjemnost, mnohem lépe se vše řeší, zná-li veterinář historii zdravotního stavu svého pacienta a samozřejmě Vám i ochotněji vyjde vstříc, budete-li potřebovat akutní pomoc. Je však potřeba si uvědomit, že služba veterináře je především konzultace a i tato by měla být placená. Věnuje-li Vám veterinář půl hodiny svého ordinačního času, je pochopitelné, že by mu jeho praxe moc neprosperovala, bylo-li by to pokaždé zdarma. Nejedná se rozhodně o závratné sumy, mohdy jsou srovnatelné či dokonce nižší než u kadeřníka, maséra či kosmetičky. Srovnáme-li veterinární služby s právnickými, pak si uvědomíme, že obecně mají veterináři opravdu „lidové" ceny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář