Jdi na obsah Jdi na menu

Výcvik štěněte

Výcvik štěněte


Začnu výcvikem domácím. Štěňata se naučí zachovávat čistotu bez velkých obtíží tehdy, budete-li mít dostatek trpělivosti a nebudete-li výkony štěněte očekávat hned napoprvé.


Nejdříve ze všeho byste měli pejska naučit „chodit na toaletu“. Vyberte si místo, kde vám to nebude vadit, protože pejsek si na něj za chvíli zvykne. Nejlepší materiály pro vytvoření hromádek jsou staré noviny (vytvořte vrstvu listů, aby se vám to neprosáklo J), starý hadr, nebo igelitová plenka (něco podobného jako dětská plínka). Jestliže znečistí nesprávné místo, netrestejte ho, jistě to neudělalo naschvál. Lépe to zatím neumí. Ba naopak ho pochvalte nebo odměňte, když se vyprázdní na předem určené místo.


POVEL „ZŮSTAŇ“

Stůjte čelem k psovi, zvedněte ruku dlaní směrem k němu a velte „zůstaň“. Vzdalte se na 3 kroky. Jestli půjde pes za vámi, řekněte „ne“ a začněte znovu.

 

POVEL „SEDNI“

Když pes zůstane v klidu, tak jednou rukou jemně přitlačte psa v oblasti pánve, a velte „sedni“. Netlačte na hřbet, jen u ocasu, jinak mu můžete ublížit (poranit páteř).


POVEL „K NOZE“

Mějte psa na vaší levé straně, těsně za vámi. Vodítko držte v pravé ruce. Vodítko by mělo být volné. Když pes zatáhne, přitáhněte ho a velte „k noze“.


POVEL „KE MNĚ“

Z krátké vzdálenosti, tváří k psovi, velte „ke mně“. Když přijde, pochvalte ho a odměňte ho pamlskem. Chápe-li, co po něm žádáte, zvyšujte vzdálenost.


TIPY A RADY:

  1. Když štěně přece jen znečistí podlahu, ihned ji umyjte a opláchněte vodou s octem. Octový zápach psa odradí do použití stejného místa.
  2. Nešetřete pochvalami, ale pejska ani nepřekrmujte pamlskami.
  3. Jestliže máte zahradu, nechte pejska proběhnou po jídle venku. Nejspíš se chce vyprázdnit.
  4. Používejte vždy stejné povely, nebo váš pes bude zmatený.
  5. Psa nepřetěžujte. 10 minut výcviku denně úplně stačí.
  6. Buďte laskaví, ale přísní.
  7. Společně s povelem užívejte jméno psa. Příklad: „Alíku, zůstaň!“

 

Na sbírání výkalů je možno zakoupit speciální lopatku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

yxcvbnmasdfghjklqwertzuiop - yxcvbnmasdfghjklqwertzuiop

5. 9. 2011 14:39

vono my to něco píše

Lulu - Prosím!!

31. 8. 2011 15:47

Prosím, v kolika měsících se má pes začít cvičit?

1234/5 - Re: Prosím!!

31. 8. 2011 15:57

Nejlepší a nejvýhodnější je začít s výcvikem v době, kdy je pes ještě ve štěněčím věku. I u psa je to stejné jako u člověka. V dospělosti se člověk taky obtížněji učí a soustředí, ale většinou se naučí, i když to trvá déle a je potřeba vynaložit více soustředěnosti. A tak i páníček, který se rozhodl vycvičit si psa až v pozdějším psím věku nebo si ho vzal z útulku, když už byl pes starší, tak i ten musí vynaložit větší trpělivost. V mladším věku je nejen lepší paměť, ale i více energie, která umožní efektivnější výcvik. Vždy musíte také zohledňovat povahu vašeho psa.

Lulu - Re: Re: Prosím!!

5. 9. 2011 14:38

Děkuju.