Jdi na obsah Jdi na menu
 


2015 na "Patnáctce"

10. 9. 2015

Únor 2015

Počátkem roku 2015 se dařilo konečně úspěšně řešit svízelnou situaci, která vznikla nuceným navrácením střílnových uzávěrů, osazených kdysi dávno minulým provozovatelem. Toto doufejme snad již byl poslední kostlivec ve skříni! Náhradou byla vyrobena naším velitelem VSD zcela nová trojice sad uzávěrů, k nerozeznání od originálu, troufáme se říci snad i hezčí :) Akorát tedy dnes zdravotně závadný suřík nahradila oranžová základovka. (FOTO - takto nějak to mohlo vypadat i tehdy!) Výroba ovšem vyžadovala speciální nástroje (modulová fréza), zásah hosínského kováře a poněkud nestandartní materiál, tudíž se to vše mohlo prohodit na místě až koncem února 2015..

vyroba.jpg

Den předtím zároveň proběhlo za téměř nulové sněhové pokrývky focení s naším sponzorským ROCKRÁDIEM :). Za zimního slunečna bylo okolí spolu s objektem velmi impozantní! (i když tedy s tehdy ještě nedokončenou výdřevou střílen - 1 + 1 načatá - viz. FOTO). V tuto chvíli byl tedy již vidět alespoň nějaký pokrok zvenku, i když na interiéru se poměrně intenzivně přes zimu pracovalo. Patina se také o něco prohloubila, takhle mohla týlová stěna vypadat již někdy během roku 1937 (FOTO). Zdejší keška byla také dle všeho docela aktivní :) (plánujeme do sekce "Cíle v okolí" k naší kešce samostatný článek). Dodnes bohužel nebyly odstraněny ony neslavné sprejerské zbytky ze schodů ke vchodu, což jediné doposud kazí pohled na týlovou partii. Do budoucna by se dalo také pro zlepšení vzhledu ono místo přetáhnout nějakou barevně neinvazivní šedou barvou na beton.

Léto 2015 – bednění střílen, dokončení kamufláže a střelecké lavice!

V parném létě se opět rozjely rekonstrukční práce na plné obrátky. Především byla zcela na počátku srpna konečně dokončena výdřeva všech střílen. Nešlo sice o zcela přesnou truhlářskou práci díky nepřítomnosti našeho velitele VSD, ale o to je výsledek celkově autentičtější. Vše respektuje původní podobu a provedení dle otisků prken v betonu apod. Očividně v jiných regionech (např. Krušnohoří) bylo provedení lehce jiné. Materiálem posloužilo především bývalé bednění z objektu u Majdaleny, kde se letos práce po dlouhém zimním spánku opět rozjely a plánuje se zde rekonstrukce do doby poválečné reaktivace (článek Resurekce 2015 aneb reaktivujeme !). Nutno přiznat, že je zajímavé, jak přes zimu bednění na střílně ke střelnici velmi vyšisovalo a zešedlo...

Mohlo se tak již přikročit k dokončení kamufláže ve střílnách. Ještě tentýž den odpoledne v euforii následoval jakýsi mezistupeň, kdy byly zbytky barev protaženy některé fleky dovnitř střílen. V tu chvíli chyběly k dokončení exteriéru již jen docela malé dodělávky barev a dekly střílen. Samozřejmě i parné léto je na "15ce" romantické a ty rozhledy na masiv Borovanského vrchu...

komplet-drevo-mezistupen.jpg

Po dokoupení materiálu jsme se sice trochu báli, že nově namíchané barvy k sobě nepůjdou, ale nakonec si to sedlo výtečně díky barevnému jemnocitu našeho velitele VSD :). Po důkladné domácí přípravě byly také na místě sestaveny všechny tři střílnové kryty a provedena návaznost maskování na povrch objektu. Poklopy odpovídají provedením výkresu z knihy Plzeňská čára. Nutno říci, že v současné době ještě řešíme dodělávku v podobě oněch háků, které mají být zaklesnuty za "neslavnou dvojici nepřesně usazených armatur" v každé střílně. Ohnout dokola 10mm prut v domácích podmínkách (byť s přenosnou výhní) není proveditelné, takže to budeme muset nechat zadat. Ovšem jednolitý povrch objektu s nasazenými poklopy vypadá zcela impozantně – docela dlouho jsme také přemýšleli o návaznosti maskovacích skvrn samozřejmě :). Spolu s dokončením byly také opraveny některé větší odlupy barev apod. S namaskovanými střílnami v kompletním bednění to je po dokončení exteriéru zase docela úplně jiná X.a/15!!! Aktualizovaný vzhled objektu také pozorný návštěvník webu mohl postřehnout na změně desingu našeho webu – viz. úvodní foto.

s-a-bez.jpg

V interiéru byly do podlahy zasazeny špalíky pro ukotvení střeleckých stolů, které byly ten samý den osazeny – samozřejmě ještě ne zcela na pevno, neboť přes následující zimu plánujeme kompletní revitalizaci vnitřního bednění. Výroba trojice střeleckých stolů proběhla přesně dle dochovaného originálu z oblasti Jindřichohradecka a to samozřejmě s lehkým přihlédnutím k našim rozměrům. Takřka hotový interiér již nyní vypadá výborně a dle předpokladů se podstatně zmenšil obytný prostor uvnitř objektu :). O něco blíže jsme se tedy zase přiblížili původnímu stavu a nyní na začátku září chybí již jen dodělávky např. v podobě 3x10 střílnových pytlíků či vnitřních nátěrů... (více fotek v galerii INTERIÉR !!!)

spal.jpg

Na úplném konci srpna 2015 také došlo k lehkému vyztužení a rozšíření přístupové cestičky dolů za objekt a k prokopání průchodu železničním náspem. (FOTO) Vytěženým materiálem jsme opět o něco navýšili slehlý zásyp směrem ke střelnici. Připravujeme se také na osazení provazové zábrany směrem k železnici pro větší bezpečí budoucích návštěvníků.

V polovině září 2015 dostaly všechny kovové prvky konečně nátěr khaki (fotografie jsou rozmazané, proto nepublikovatelné :) až na jednu).