Krůtí maso pečené s bylinkami a glazovanou dýní (nevyzkoušeno!)
10 lžic másla pokojové teploty
2 lžíce nasekaného rozmarýnu
1 lžíce nasekané šalvěje
2 lžíce nasekaného tymiánu + pár čerstvých bobkových listů na ozdobu
sůl, pepř
2 krůtí stehna
2 krůtí křídla
150g slaniny, nakrájené na plátky
750g krůtích prsních řízků, krájených na cca 3 řízky
4 velké mrkve, přepůlené
2 velké cibule nakrájené na 8 dílků
2 stonky řapíkatého celeru
Na glazovanou dýni:
2-3 dýně hokkaido, každá okolo 600g
sůl a čerstvě namletý pepř
100g tmavého třtinového cukru
Troubu předehřejte na 180°C a mřížku dejte na spodní pozici. Udělejte bylinkové máslo: v misce smíchejte máslo s rozmarýnem, šalvějí a tymiánem a hodně jej osolte a opepřete.
Krůtí stehna a křídla omyjte, osušte, zlehka ze všech stran osolte a poté pod kůži stehen i křídel opatrně dejte kousky bylinkového másla. Krůtí řízky rozložte na pracovní plochu, tak aby se překrývaly, navrch dejte rovněž plátky másla, zarolujte do rádky, omotejte slaninou a svažte kuchyňským provázkem. Jednotlivé porce masa ještě ozdobte čerstvými bobkovými listy. Mrkve, dílky cibule a celeru promíchejte, dejte do pekáče, zalijte 500ml vody, navrch dejte krůtí maso a zbylé máslo.
Přiklopené nebo zakryté alobalem pečte jednu hodinu, poté odklopte a za pravidelného podlévání pečet dvě hodiny. Na posledních 45 minut přidejte do pekáče dýni. Dýně rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na měsíčky, osolte, opepřete a promíchejte s cukrem a přidejte do pekáče.