Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrouskání u koček

19. 2. 2007

Víte, co je to mrouskání u koček? Co to znamená a čím se mrouskání projevuje?

 

 

Mrouskání u koček znamená, že jsou kočky v říji. Vypadá to velice zajímavě. Kočka chce kocoura a to nejlépe hned. Vypadá to tak, že kočka vystrkuje zadek a pronikavě mňauká. Kočka v této poloze chodí dopředu ,ale i dozadu, válí se po podlaze, převaluje se a otírá o všelijaké věci.

Přesto, to není vždy takto. Někdy, spíše výjimečně se objevují umírněné projevy. Těm, co se to poštěstilo, můžou majitelé některých koček jen tiše závidět.

 

 

 První mrouskání se projevuje tak okolo 9-12 měsíce od svého narození. Docela často se  objevuje již v 6 měsíci ( zda-li je to váš případ, nedoporučuji ji dát k nakrytí. Pohlavně vyspělé, ale fyzicky na porod nepřipravené). Přibližně trvá 14 dnů (intervaly v období říje) a kočka se při mrouskání nedá vykastrovat, kvůli velkému prokrvení. Mrouskání je velmi časté přibližně co čtvrt roku. 

 

 

 

 

 

Promiňte, že sem vám tady nepřidělila fotku, ale bohužel mi kotě , Myška, přestala mrouskat před 4 dny. :)

Mrouskáni není pro kočky škodlivé a nijak tímto netrpí, jak se často ptáte v dotazech. Proto přeji trpělivost a doporučuji si koupit špunty do uší. 

 Ovšem, může se stát, že dojde k tzv. trvalé říji. To znamená že kočka bez přestání mrouská - hubne, zhoršuje se jí srst. V tomto případě je ,,nutnost´´ zvolit vhodnou antikoncepci a následně vykastrovat. Ne příliš častý jev.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Naše kočka

(Simona, 3. 1. 2016 12:35)

Dobrý den naše tříletá kočka se mrouská každých čtrnáct dní,ted je to už po týdnu.Od malička je chovaná doma,poradíte co nejlepší pro ní udělat děkuji Simona.

mrouskání a krvácení

(mirek, 5. 8. 2015 23:04)

Dobrý večer, chci se optat,máme kočku rok starou, podruhé se mrouská tak jsme pořídili kocoura.drží mu,ale po půl dni za kočkou zůstávají kapičky krve, je to normální.

CÍSAŘ A MROUSKÁNÍ

(VLASTA, 23. 6. 2015 11:06)

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mám kočičku která je 14 dni po císaři a začala mi mrouskat měla kotátka která í ale umřela za ak dlouho bych jí míhla nechat zase spojit z kocourem děkuji

Každodení mrouskání

(Alena, 6. 4. 2015 10:05)

Ahoj chtěla bych se zeptat. Naše kočička je 8 měsíční čert. Mrouská každý týden. Mrouskání trvá 3 dny ale ted už je to poslední dobou 10dní a více. přestane mrouskat a zase začne za 2 dny znova je to normální? měla jít na kastraci ale dr řekla až domrouská jenže nedokážeme odhadnout kdy to bude takže objednat kastraci je nemožné. Máme Želvovinovou černá a červená barva srsti..

Re: Každodení mrouskání

(Petra, 29. 4. 2015 9:06)

Dobrý den, ano bývá to normální. Co se týče doby mrouskání bývá to strašně individuální, bohužel musíte počkat až se kočička sklidní a pak hurá ke kastraci. Přeji hodně štěstí. :)

dotaz

(petr, 21. 3. 2015 17:39)

Dobrý den chtěl jsem se zeptat máme doma rok a půl starého kocourka ještě nekastrovaného je obědnán za cca dva týdny a druhý den mám i kříženku britské modré sedm měsíců která ještě nemrouskala a kocour samozřejmě blázní může se stát že ji oplodní dříve než dojde ke kastraci jsem v tomto poměrně nezkušený a byl bych nerad aby jí nedej bože ublížil přeci jenom je to ještě kotě děkji p

Kočka mrouska po krytí

(Jana, 8. 1. 2015 20:16)

Mam kočku po krytí tri tydny.Je normalní že se zacala mrouskat?

Mrouskání

(Radka, 17. 12. 2014 9:28)

Dobrý den, mám dotaz, zda je možné, aby mrouskání začalo už ve 4,5 měsíci života kočky???? A nebo ty projevy, které jsou zde popisovány, mohou být příčinou nejakého onemocnění?
Děkuji za odpověď

mrouskáni ..

(monca , 22. 7. 2014 7:21)

Neše kočka se mrouská , chodí za ní dva kocouři a nepřestávají ji pronásledovat ( my jsme jí chtěli vzít na kastraci ) kocouři za ní furt dolejzaji myslíš až se nebudou mrouskat přestanou jí honit

mrouskaní

(petr, 10. 3. 2012 22:04)

mě kočka mrouská každý měsíc je to od ledna a teď je březen a mrouska furt nevite někdo jak ji toho zbavit jednou za čtvrt roku to jde ale každy měsíc to je o nervy

Re: mrouskaní

(Hanka, 4. 4. 2012 15:08)

nechejte ji vykastrovat, az domrouska. trapi se vic ona, nez vy. moje kocky pri mrouskani ani nezraly, jenom se trpely a rvaly. odstraneni vajecniku (ne jen podvazani) vyresi problem jednou provzdy. a stoji to kolem tisicovky, takze zadna hruza.

Re: Re: mrouskaní

(vera, 10. 7. 2014 6:12)

My jsme kocicku nechaly kopletne vykastrovat a mrouska se tez uz to je 6 dni jsem na prasky jsem tehu a moc se nevyspime ta jede furt.

Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(Filipka, 15. 2. 2011 9:14)

Dobrý den všem,
před pár týdny jsem si přinesla domů asi roční opuštěnou kočičku Adélku,odvděčila se mi tím,že téměř okamžitě se začala mrouskat-v našem minibytě je to vážně k nesnesení...tak jako píšete všichni.
K mému dotazu-existuje nějaký preparát či medikament,který by Adélku trochu zklidnil a my se s dcerou konečně vyspaly?
děkuji za odpověd.Filipka

Re: Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(Pavla R., 25. 2. 2011 10:15)

Dobrý den,
existuje,ale sama Vám ho nedoporučuji ze zlé zkušenosti.
Máme doma 2-letou britku Bibianu,která vloni v únoru začala poprvé mrouskat,bylo to šílené.
Tak jsme šli k veterinářovi,jestli něco není,dal nám Pilkan- byla po něm unavená,ospalá,bez života.
Měla ho užívat cca 10-14 dní,ale tuto dobu jsme zkrátili,nelíbilo se nám,jak je mimo.
Po 14 dnech od dobrání Pilkanu,jsem si všimla,že její chování je stejné jako při prášcích a taky,že je nějaká nafouklá.To byla sobota.
Jako 1. mě napadlo,že má asi zácpu,šla jsem se podívat do záchodku,ale bobek,tam byl.
Tak jsem řekla manželovi,že zajedeme na veterinu,aby jsme neotravovali našeho veterináře v sobotu,když by to náhodou nic nebylo.
Což si myslel i můj manžel,že tam jedeme zbytečně.
Když jsme dorazili na veterinu,doktor ji vyšetřil.
Řekl,že jsou 2 možnosti: v tom lepším -zánět močových cest a v tom horším- zánět dělohy.
Po ultrazvuku nám řekl,že je to bohužel zánět dělohy.A že musí na operaci,že čím dřív tím líp.
Což nás dostalo a taky jsme toho oba litovali a dávali si to za vinu.
Okamžitě si ji tam nechali,dostala kapačku a o několik hodin později šla na operaci,kde ji museli vzít dělohu.
Samozřejmě jsme mu řekli,jaký prášek dostávala,na což nám bylo řečeno,že tyto prepáráty mají spoustu vedlejších účinků,jako byl zrovna tento.
A taky,že tyto prášky vůbec nedoporučují kočkám a ani psům.
Když jsme si pro ni přijeli,byla ještě trošku mimo z narkozy,ale vypadala líp,taky mňoukla,když jsem na ni promluvila.
Veterinář nám řekl,že jsme přijeli za 5 minut 12 a taky ,že měla v děloze přes půl kg hnisu,že měli velkej problém tak velkou dělohu vůbec vyndat,aby nepraskla,navíc nám řekl,že to je jako by člověk kterej má 90 kg,měl v sobě přes 11kg hnisu,poměrově ke kočce.Což bylo šílený.
Tak jsme odjeli domů a druhý den jsme měli přijet na kontrolu.
Doma na nás čekala druhá čičina Lili,když naše Bibiana vylezla z přepravky,tak trochu ještě vrávorala,ale behěm hodiny lítala jako by se nechumelilo,skákala a honili se.Zase to byla naše stará a zdravá Bibi,kterou jsme museli krotit aby se ji nepotrhali stehy na bříše,kterých měla nespočetně moc,byla komplet zašitá od hrudníku po konec bríška.
V noci jsme ji chodili kontrolovat,jestli jí stehy nepraskli nebo si je nevykousala,nic takového se nestalo,akorát z nich olízala tu zelenou barvu,tak měla i zelenej jazyk,ale očividně jí to moc nevadilo.
Manžel si vzal volno,aby byla pod dohledem i behěm týdne,jestli dostatečně pije,baští,nemá teplotu a pak jestli chodí čůrat,a hlídat jestli nemá v moči a ve stolici krev.
Druhý den kotrola byla v pořádku,další byla na stehy.

A nejhorší na tom vše je,že tuto bolest a následnou operaci prodělala kvůli nám,kvůli lidem který ji milovali,ale chtěli se vyspat.
Ale na druhou stranu,můžeme bý rádi,že jsem si vůbec něčeho všimla,že není něco v pořádku,protože vám Váš miláček neřekne,že ho něco bolí,že mu něco je.
Teď jsem na ně velmi opatrná,pořád je prohmatávám jestli je něco neboli,nebo mají teplotu.

Ale bohužel mám zlou zkušenost,tak raději hlídám,než bych něco zanedbala.

Re: Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(petra, 11. 3. 2011 23:01)

Dobrý den,
já by doporučila po mrkouskání nasadit antikoncepci , můj veterinář nám dal proveru za cca 100kč a je v lahvičce plno tablet, stačí dávat 1-2 až celou dvakrát měsíčně.

Re: Re: Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(Míša, 23. 5. 2011 17:36)

Antikoncepce pro kočky je největší svinstvo, co jí můžete udělat - to vám poví každý veterinář. Mají po ní velmi zvýšenou pravděpodobnost rakoviny mléčných žláz.

Re: Re: Re: Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(Petra, 17. 7. 2011 21:52)

Neřekla bych, že je to největší svintvo. My lidé do sebe taky cpeme Ibalginy a rozhodně to není zdravé.

Re: Re: Re: Re: Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(ReMa, 26. 2. 2012 13:07)

Petro, my jsme naší kočičce dali antikoncepci pro potlačení mrouskání a o šest týdnů později šla na operaci s nádorem na mléčné žláze. Z pooperačního vyšetření nádoru (u jiného veterináře, než který nám dal antikoncepci, protože k tomuto již nikdy nepůjdu) se prokázalo, že byl s největší pravděpodobností způsoben právě podáním hormonu. Nyní, po roce, se Sisinka opět mrouská, ale jinak je - pevně doufám - v pořádku.
Jak mnozí z vás píší, hlasové projevy při mrouskání jsou hlasité, ale že by to bylo k nevydržení, to si opravdu nemyslím. Ten týden to vydržíme...

Re: Re: Lze uklidnit kočku během mrouskání?

(Michal, 5. 6. 2014 0:33)

Dobrý den,
s Proverou mám také dobré zkušenosti. Má 5 letá Britka Lady ji papá asi 4 roky 1x60mg za 7 dní a je zdravá. Nicméně nastal problém. Veterinářka, která Proveru předepisovala šla do penze a nová odmítá předepsat. Nepochodil jsem ani na druhé klinice v okolí. A protože jsem neměl recept a na ženskou moc nevypadám - tudíš dámskou antikoncepci pro sebe nepotřebuji, nepředepíší mi ji ani na gynekologii. Tabletky došly a teď se mi číča válí po zemi, skoro už ani nemňouká, jak je ochraptělá a z rozježeného čehosi na mě vykukuje neustále vystrčené pozadí. V noci spustí koncert a sousedi si stěžují, ať si nepouštím horory tak nahlas - je to děsnej řev. Zažil jsem to u ni už jednou, ale ne v takové míře. Nejí, nepije, trochu zvrací a bude mít z vysílení teplotu - teplejší čumák, než je obvyklé. Také se mi zdá, že za těch 6 dní zhubla. Pokud by měl někdo přebytečnou Proveru, nebo sehnal mi recept, byl bych moc vděčný. Kastrovat ji zatím nechci - hledám ji kocoura, ať si užije koťat. Podle mého názoru nemáme právo ji o toto přirozené základní potěšení připravit. Po vrhu samozřejmě půjde pod skalpel, ale až trochu odkojí, kdyby ztratila ze šoku mléko. Budu vděčný za jakoukoliv pomoc. E-mail: aerotransport@seznam.cz

mrouskani po porodu

(katka, 29. 5. 2014 10:56)

Dobry den,mame kocicku,co nam minuly tyden porodila kotatko a ted se neustale krouti a knoura. Je mozne,aby se cca 10dni po porodu zacala uz mrouskat? Taky mi predevcirem vyzvracela tasemnici,u veterinare jsme byli,ale nerikal,ze by mela mit nejake bolesti. Myslite si,ze se vazne uz mrouska?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »