Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středověk

Období evropských dějin od pádu Západořímské říše (476 n.l.) do počátků renesance a zámořských objevů (konec 15. stol.).

Poté, co v roce 410 n.l. francký král Alarich vyplenil Řím, započal ranný středověk, též nazývaný doba temna. V tomto období 5. stol. začíná transformace společnosti ze starověké na středověkou. Ranný středověk byl charakteristický mnoha královstvími na území Evropy, která spolu neustále válčila.

V 10. stol., po skončení stěhování národů, začala éra obchodování a rozvoje měst. Mocné kulturní a ekonomické síly byly přesunuty z oblasti Středomoří do západní Evropy. Prudce rostl počet obyvatel a rychle se zlepšovalo zemědělství.

Ve 13. stol. se do popředí dostává gotická architektura. Vzkvéta kultura, sochařství, malířství a další umění. Na rozvoji je i politika a náboženství (v Evropě jedině křesťanské). V tomto století se objevují nové monarchie, např. ve Španělsku, Francii, či Anglii.

Po morové ráně ve 40. letech 14. stol. transformoval rozvoj obchodu a financí evropské hospodářství a vytvořil předpoklady pro nástup renesance.

 

stredovek.jpg

 

Rubriky

Středověké říše

Příspěvků: 2

Pozdní středověk

Příspěvků: 3

Vrcholný středověk

Příspěvků: 1

Raný středověk

Příspěvků: 7

Příspěvky

Slované

24. 10. 2011

| Komentářů: 0

| Rubrika: Středověk

Územní rozdělení našich předků.

 

Církev

5. 10. 2011

| Komentářů: 0

| Rubrika: Středověk

Církev před, na a po začátku středověku.

 

Středověk

5. 10. 2011

| Komentářů: 1

| Rubrika: Středověk

Periodizace středověku, období a krátký popis.